Citesc mult si in general, cel putin in ultima vreme, foarte multa literatura fantasy. Cred ca in ultimi 3 ani, in afara de cateva carti scrise de istoricul Lucian Boia si Aventurile elefantului Elemer aventuri ce le citesc pentru Cezara in fiecare seara la culcare, nu am bagat altceva in afara de fantasy. Anul trecut chiar eram hotarat sa fac un top carti fantasy citite de mine. Nu l-am mai facut…e complicat sa spui care carte ti-a placut mai mult si de ce.
Fara a fi un top al cartilor fantasy, intr-o ordine total aleatorie, mai jos, las o mica lista cu cateva dintre titlurile ce mi-au scurtat noptile si mi-au facut imaginatia sa calce prin alte universuri. Daca esti pasionat de genul acesta literar, cu siguranta, cel putin o parte din ele le-ai citit. Daca nu, sper ca vei gasi ceva care sa-ti placa.
Cronicile Malazane– Primele trei cuvinte ce-mi vin in minte cand ma gandesc la aceasta serie sunt: excelent, extraordinar, extrasupermega! Initial Steven Erikson si Ian Cameron Esslemont au scris un scenariu pentru un film. Nu au reusit sa-l vanda, asa ca , spre norocul nostru avem cea mai complexa opera fantasy din toate timpurile. Daca cineva mi-ar cere o recomandare de carte fantasy buna, clar, Cronicile Malazane ar fi prima recomandare. Nu zic mai mult acum, dar am sa revin, mai detaliat intr-un articol dedicat…am in lucru o recenzie pentru fiecare volum din Cronicile Malazane.
Trilogia Prima Lege– Joe Abercrombie. In cele trei volume ale seriei: Taisul sabiei, Fara indurare si Puterea armelor, Joe Abercrombie, vine cu un fantasy mai atipic. Nu exista eroii clasici, iar binele si raul sunt notiuni evazive. Aici, in universul lui Abercrombie, fiecare lupta manat de motivul personal. Razbunare, sete de putere…supravietuire. In Prima Lege, scopul scuza mijloacele. O cartea violenta cu intriga si momente haioase. Citind aceasta carte, aveam impresia ca vad un film de Tarantino. O serie ce nu trebuie ratata.
Calea Regilor– Brandon Sanderson este unul dintre cei mai creativi autori cand vine vorba despre creionarea universurilor in care se desfasoara actiunea romanelor sale. Au trecut mai multe secole de la caderea celor zece ordine reunite sub numele de Cavalerii Radianti, dar Cristalarmurile si Cristalsabiile lor au ramas. Iar acestea ii pot transforma pe oamenii obisnuiti in razboinici aproape invincibili. Pentru a le capata, oamenii ofera in schimb regate sau poarta razboaie cumplite pe Campiile Sfaramate.O lume ciudata, bantuita de furtuni naprasnice, patru personaje…. chirurgul silit sa devina soldat si transformat apoi in sclav, asasinul obligat sa ucida, tanara pupila nevoita sa-si insele maestra si inaltul print caruia ii sunt trimise viziuni infricosatoare, de nedeslusit. Unul dintre ei va aduce izbavirea. Sau….poate nu.
Omul Pictat– Ziua este a oamenilor, iar noaptea, a demonilor.In cele doua volume, Omul Pictat si Sulita Desertului, Peter V. Brett, vine cu ceva nou in zona fantasy. Candva, demult, intre oameni si demoni, a avut loc o batalie. Oamenii au invins, iar cu timpul, au uitat de aceasta infruntare si dupa mii de ani, demonii s-au intors, iar omenirea, nepregatita, a fost la un pas de extinctie. Acum, in lume mai sunt foarte putini oameni, iar singura lor aparare impotriva demonilor sunt niste glife magice ce-i apara de demoni. Actiunea se invarte in jurul unor personaje ce incep sa-si invinga teama ancestrala de demonii si aleg sa lupte. Cu ceva influente din Dune(dar cine nu s-a inspirat din Dune?) cel putin partea a doua se axeaza pe cele doua personaje mesianice. Unde mii de ani oamenii nu au avut nici un erou, acum, in universul lui Peter V. Brett, apar doi Izbavitori. Vor reusi ei sa salveze lumea?
Cronicile Ucigasului de Regi– Debut literar al autorului american Patrick Rothfuss, Cronicile ucigasului de regi, este mai mult decat un roman fantasy. In doua volume avem un bildungsroman fara batalii epice, dar plin de altercatii, de satira si povesti de dragoste. Multa aventura…o lectura placuta si antrenanta. Intr-un orasel uitat de lume, hangiul Kote duce un trai searbad, invaluit de intreita tacere a Pietrei de Hotar. Lucrurile se schimba insa cand la han isi face aparitia Cronicarul, un invatat hotarat sa scoata la lumina trecutul misterios al hangiului. Kote este nimeni altul decat Kvothe, cel mai mare (anti?)erou al vremii sale, alchimist priceput, amant iscusit si muzician desavarsit, Kvothe Ucigasul-de-Regi. Dornic sa lamureasca adevarul din spatele propriei legende, Kvothe isi deapana povestea, de la copilaria intr-o trupa de artisti ambulanti si anii de mizerie petrecuti ca orfan pe strazile unui oras intesat de primejdii pana la nemaipomenitele peripetii ca invatacel la marea Universitate, locul unde stiinta se impleteste cu magia. Iar, dincolo de toate pluteste amenintarea.
Tronul de Clestar-o idee de poveste foarte buna, dar din pacate, scrisa de o femeie. Fara a fi misogin, in momentele de tensiune maxima, lipsea ceva…in rest, asa cum am spus, Sarah J. Maas are o scriere cursiva, intrigi pe masura, dar ii lipseste violenta pura. Din punctul meu de vedere este o carte dedicata femeilor ce nu au citit niciodata literatura fantasy.
Nascuti din Ceata-din nou Brandon Sanderson …. Intr-o lume in care din cer cade funingine, nemuritorul Lord Legiuitor domneste cu mana de fier peste cele doua clase sociale. Nobili si Skaa. Singurul lucru care le deosebeste este ca nobilii duc o viata de belsug si uneori se nasc cu anumite abilitati de a folosi metalele in actiuni ca Domolirea, Atatarea sau Impingerea. Desi este interzisa de Lordul Legiuitor, ocazional, nobilii, mai babardesc cate-o femeie din clasa inferioara si asa, cand si cand, mai apare cate un skaa cu talente de nobil; de aceea, Lordul Legiuitor ucide copiii nascuti din asemenea relatii. Uneori insa cate unul scapa cu viata. Iar Kelsier este un astfel de Supravietuitor… legendarul „Nascut din ceata“ si grupul sau de prieteni aduce acum speranta pentru skaa.
Stapanul Inelelor-Nu stiu daca mai e ceva de adaugat despre aceasta carte. Poate doar ca ecranizarea acestei serii a readus literatura fantasy in atentia cititorilor. Desi toate natiile au in folclor fiinte suprarealiste, prin opera sa, J.R.R. Tolkien, este considerata de multi, drept piatra de temelia a acestui gen literar.
Seria Cantec de Gheata si Foc-Cine nu a citit cartile, a vazut in schimb filmul si l-a apreciat. Venit din zona SF, George R. R. Martin a dat lovituara cu Urzeala Tronurilor. Cu riscul de-a ma repeta, o zic inca o data…cititi cartile…e mult peste film. Cum am zis ca vine din zona SF, George R. R. Martin, are cateva povestiri exceptionale:Cantec pentru Lia, Regii Nisipurilor, Peregrinarile lui Tuf.
Roata timpului– Cel putin mie, opera lui Robert Jordan imi pare cea mai reusita lucrare fantasy. Complexa, cu intrigi si tradari, cu multe personaje frumos creionate. Este o serie clasica in care infruntarea dintre bine si rau se afla tot timpul intr-un echilibru foarte precar. Din pacate, aceasta serie magnifica a picat pe mana celor de la editura Rao si din cele 14 volume, au fost traduse doar 6. Exista zvonuri care zic ca anul acesta o sa apara in sfarsit si volumul 7 din Roata Timpului. Asteptam, speram…
Cam asta a fost, o mica partea dintre cartile fantasy citite. Unele, asa cum am zis si la inceputul articolului sunt demne de orice top fantasy, iar premiile obtinute, fac dovada valorii. Daca tot ati avut rabdarea pana la sfarsit, daca aveti de recomandat o carte fantasy, chiar va rog…tot timpul sunt in cautare de asa ceva 🙂
Cronicile mi-au fost recomandate de vreo doua ori (iar comentariul tau mi-a amintit de ele). Poate fac bine si le si pun pe lista de citit 🙂
Mie mi-au placut maxim.