Am observat un lucru imbucurator, romanii in general si bucuresteni in special, sunt mult mai atenti la calitatea mierii pe care o consuma, vor sa afle ce este mierea cruda, vor miere naturala si dintr-o o sursa sigura. Asa cum am recomandat si aici, daca esti consumator de miere, nu risca sa cumperi din magazin, cauta in zona ta un apicultor, cumpara o cantitate mica si daca esti multumit, fii clientul lui si toata lumea o sa fie multumita, tu primesti o miere de calitate, iar el, obtine un pret corect pentru munca si investitia lui.
Pentru cei care cauta un apicultor in Bucuresti, apicultor ce ofera o miere de albine, naturala, pentru care accept orice analiza de laborator, va stau la dispozitie, mierea fiind livrata in Bucuresti, la un pret decent si negociabil in functie de cantitate.
Pana atunci…povestea mierii.
Ma numesc Marian Manea si am inceput activitatea apicola ca si hobby, iar pasiunea inca exista, singura diferenta fiind numarul de familii de albine, volumul de munca si cantitatea de miere obtinuta.
Dupa 4 ani de apicultura, dupa ce am inceput cu 3 stupi, am ajuns sa intretin aproape 40 stupi. Intretinerea o fac fara mari interventii, cat mai natural cu putinta, fara hraniri cu sirop de zahar sau alte suplimente mai mult sau mai putin naturale, preferand sa unific familiile slabe, iar iernarea familiilor de albine sa o fac doar pe miere naturala.
Albinele aduna nectar dintr-o zona foarte putin industrializata din punct de vedere agricol, in zona neexistand asociatii sau ferme agricole, iar acest lucru se regaseste in mierea de calitate, miere naturala 100% cu un gust deosebit.
Asa cum am spus la inceput, odata cu numarul de familii de albine, a crescut si cantitatea de miere, iar daca initial am dorit sa produc o miere naturala, curata, miere de care sa fiu sigur in momentul in care copilul meu o mananca, cu timpul am ajuns sa vand miere intai la prieteni si colegi si prin recomandarile facute de catre acestia, la prietenii si colegii lor…calitatea, recomanda si nu sunt modest cand spun acest lucru.
Anul acesta, desi pentru alti apicultori a fost un an slab din punct de vedere al productiei de miere, eu, sunt multumit de productia obtinuta, mult peste ce pot vinde eu la prieteni si cunoscuti, iar sa o vand la vanzatorii de miere din piata, parca ma doare sufletul. Nu vreau sa risc ca mierea mea naturala sa fie „botezata” si sa ajunga la bucuresteni lungita si cu calitati alterate.
Dupa ce mierea a fost maturata complet, fagurii fiind capaciti de catre albine, mierea a fost imbuteliata direct in borcane noi, care nu au mai fost folosite si la altceva in afara de miere.
Cum natura a fost darnica, anul acesta am produs mai multe sortimente de miere.
Primul tip de miere extrasa anul acesta a fost mierea de salcam. Stupina fiind amplasata intr-o padure de campie, mierea de salcam a fost inobilata si cu nectar de paducel, primind in acest fel un gust agreabil cu o aroma fina, suava.
Adevarata valoare a nectarului de paducel din mierea de salcam se va observa in momentul in care mierea incepe sa cristalizeze, ajungand o masa untoasa, lipsita de cristalele observate in alte tipuri de miere.
Imediat dupa ce culesul de nectar de la salcam a luat sfarsit, intreg campul a inflorit, iar mierea extrasa inainte de inflorirea teiului, a capatat o aroma deosebita, iar inceputul timid de mana si-a spus cuvantul, mierea capatand o culoare usor aramie si un gust deosebit.
A urmat culesul de tei, mierea de tei fiind mierea mea preferata, dar conditiile meteo nefavorabile, au facut ca floarea de tei sa nu secrete foarte mult nectar, iar mierea ce se dorea a fi de tei, a primit un aport mare de miere de mana, rezultatul fiind…bestial.
Asa cum poate ati sesizat, anul acesta a fost un an foarte secetos, iar lucrul acesta a incurajat afidele sa secrete mai multa mana, iar lucrul acesta a incurajat albinutele mele sa profite de aceasta secretie, cantitatea de miere de mana fiind una multumitoare, calitatea fiind una exceptionala, iar gustul de caramel face toti banii.
Pentru doritori, este suficient un comentariu la acest articol, sau pe pagina de contact.
Multumesc.