Tipuri de cititori

Cred că zilele aste a crescut numărul cititorilor de cărți cam peste tot prin lume. Adică, mă gândesc că la mai toate recomandările despre ce să faci în cazul în care te izolezi în casă, se regăsea și asta cu cititul. Și lumea s-a cam izolat….În fine, ieri am fost plecat până la Pitești și ca de obicei, pe autostradă am momentele mele de introspecție. Ieri, momentele astea au fost provocate de un interviu de la Radio Trinitas dat de criticul Alex Ștefănescu. Și facea domnul critic o recenzie a tipurilor de cititori. N-am prins interviul de la început și nici finalul, că am primit un telefon și a trebuit să reduc sonorul. Însă am prins cumva esențialul…și avea dreptate omul.

Am zis că nu am prins interviul de la început, nu știu dacă Alex Ștefănescu i-a băgat în prima categorii pe cititorii care citesc dar nu înțeleg însă, am prins o idee care zice că printre primii cititori sunt cei ce intră în pielea personajului, cei care se identifică cu Făt-Frumos sau cu Harry Potter. Cică ăștia sunt cititorii tineri, pentru că aceasta este cea mai simplă metodă de a pătrunde în filmul cărții…te identifici cu personajul principal, cu caracterul pozitiv pentru că suntem setați ca binili să învingă. Avea dreptate omul, chiar dacă nu mi-a plăcut Făt -Frumos, m-am cam băgat în pielea lui Old Shatterhand.

Pe urmă, cu vârsta, după ce ți-a crescut numărul de cărți citite, potrivit teoriei lui Ștefănescu, treci la nivelul următor. Ieși din piele personajului și treci în locul scriitorului. La acest nivel ajungi să te gândești la tehnica acestuia, la ideile ce au dus la anumite întâmplări și chiar te gândești că ar fi fost mai bine dacă era altul deznodământul cărții respective. Ar fi fost o carte mai mișto. Și zicea Alex Ștefănescu că acesta este etapa când foarte mulți cititori consideră că este momentul să se apuce de scris, ferm convinși că pot face o treabă bună….Nu comentez acest lucru, tocmai sunt ocupat să scriu un articol pe blog.

Și tocmai ajunsese interviul la categoria cititor profesionist, la criticul literal. Mi-a sunat telefonul și am dat radioul mai încet… N-am apucat decât prima idee, cea în care zicea criticul literal Alex Ștefănescu că în acest moment, cititorul este foarte subectiv și se bazează pe tot istoricul său literal, pe tot ce a reușit să citească până la această etapă.

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura