La nivel mondial, cel mai înalt copac din lume este sequoia. Tot așa și pe la noi, pentru că cel mai înalt copac din lume, sequoia, crește și în România. Din ce am citit eu, pe lângă copacul sequoia din Ardusat pe care l-am văzut cu frumoșii mei ochi albaștri când am vizitat neamurile soției din Ardusat, prin România, mai sunt încă vreo 5 copaci sequoia. În fine, nu intru în detalii aveț și voi internet, sâmbătă, am avut o discuție cu cineva pe tema aceasta și, cumva, ca un făcut, ieri, pe un grup de fesbuci, cineva era curios să afle care sunt cei mai înalți copaci ce cresc în România.
Tipul dorea să planteze pe terenurile lui trei dintre cei mai înalți copaci nativi sau aclimatizați deja în România. Din ce știam eu, că am vrut să mă fac pădurar, cei mai înalți copaci din România, pe lângă amintiții sequoia, ar fi bradul și plopul…mai multe specii de plop. De exemplu, plopii ăia care bat frecvent cuba cu diverși șoferi pe marginea drumului sau cad pe mașinile bucureștenilor, majoritatea fac parte din populus nigra , plop negru pe la noi.
Că tot sunt curios din fire, m-am uitat puține și cică cel mai înalt copac din România nu ar fi dintre sequoia aminți mai sus ci un brad. Cică o echipă ce cercetători de la Facultatea de Silvilcultură din Suceava a descoperit, în pădurea virgină din Şinca Veche, cel mai înalt brad din România. Cică bradul ăsta care este considerat a fi cel mai înalt copac din Romînia ar avea 62,5 metri, da mă gândesc că o mai fi crescut, că e un articol mai vechi.
În fine, lăudabilă inițiativa omului cu plantat cei mai înalți copaci, că și eu am plantat o bucată de pădure la viața mea. Când eram mai mic, aveam un văr pădurar și tot mergeam cu el la „puieți” …așa se numea pe la noi activitatea asta de împădurire, „la puieți„. Apropo de treburile astea cu împădurirea corporatistă, am fost prin 2011, cred, la o inițiativă organizată de la serviciul soției și am plantat pe centura de est a Ploieștiului vreo trei rânduri de copaci doar eu, nevasta și încă vreo 3 colege de-ale ei. E, cu ocazia asta m-am și certat cu voluntarii de la asociația cu împădurire că-l învățau pe tatalor câd de adânci să fie gropile. Le-am explicat că atâta vreme cât rădăcinile sunt în pământ uscat iască, nu va crește copac de acolo ]n veci….asta doar dacă nu mai vor să reia acțiunea și anul următor, pe alți bani, cu alți implicați din ăștia ecologiști. Chiar, când o să mai am drum spre Ploiești, o s-o ocolesc puțin, să văd cum arată păduricea plantată..
Cam asta e cu copacii, dincolo de fructiferii plantați, cred că ar fi bine ca lumea să mai planteze și copaci din ăștia de pădure…da’ adaptați la areal, că dacă aduci bradul la Bărăgan, nu chear ok.