Investiții la Bursă, un alt fel de pilonul II de pensii

Uite că e 1 noiembrie și avem o lună întreagă la dispoziție să ne investim banii. Altfel, așa cum am ținut un fel de jurnal al investițiilor încă de la începutul anului, la începutul lunii, las aici un fel de dare de seamă cu privire la evoluția portofoliului meu de la Bursa de Valori București. Așa cum se am mai zis, mi-am propus ca în fiecare lună să cumpăr acțiuni la bursa de la București de cel puțin 1000 de lei. Da, nu e o sumă mică, nu e o sumă mare dar are un mare avantaj. E constantă, lună de lună, un fel de DCA (Dollar-cost averaging) pe un portofoliu de acțiuni. Altfel, ce încerc să fac eu aici este exact ce fac Fondurile de Pensii cu cotizația voastră din Pilonul II... investesc lunar o parte din veniturile mele în acțiuni și sper ca la finalul perioadei să am acolo măcar totalul cotizațiilor. Orice creștere, e un plus.

În altă ordine de idei, revenind la esența acestor articole despre investițiile în acțiuni pe care le fac în fiecare lună, m-am ținut de planul ăsta investițional și în luna octombrie. Asa se face că la începutul lunii noiembrie valoarea portofoliului arată ca în poza de mai jos, 48.540 lei. Am început luna octombrie de la 43.902 lei.

Diferența asta de valoare a portofoliul la sfârșit de octombrie este mai mare decît de obicei nu că ar fi bubuit bursa, e pentru că în luna octombrie m-am întrecut pe mine și am investit mai mult decît o faceam de obicei. Am încărcat în contul de tranzacționare 3.500 lei, mai erau acolo niște dividende încasate și uite așa am cumpărat în octombrie de vreo 4000 lei acțiuni la Bursa de Valori București. O să vă povestesc altă dată de ce am investit mai mult în acțiuni în luna octombrie.

Și pentru că făceam ceva paralelă între Pilonul II și portofoliul meu, atâta timp cât totalul e pe verde, aia e, mergem înainte cu investițiile lunare.

Cam așa stă treaba cu portofoliul meu. Deși e bine să ai o strategie de care să te ții, uneori e ok să mai faci ceva schimbări. Altfel, mă gândesc ca de anul viitor să mă apuc de un alt portofoliu în care să încerc să evit unele greșeli pe care le-am făcut în acesta.

10 comentarii la „Investiții la Bursă, un alt fel de pilonul II de pensii”

  1. Cred ca am ajuns si eu cu portofoliul pe acolo, dar m-am axat mai mult pe Patria, n-am luat si individual. N-am avut chef de declaratii, las acolo pe acumulare.

    Pe INT nu e chiar atata profit, dar deh, nici atata devalorizare/ inflatie.

    Răspunde
    • Pt. dividende. Portofoliu asta e gândit pe o perioadă de timp destul de lungă și dividendele incasate sunt reinvestite. Iar cele două etf-uri au intrat in pauză momentan…mai cumpar la o eventuală scădere mare a indicelui BET…

      Răspunde
      • La unele ai triplare…ai bet, NG si compania.
        Mi se pare ca esti cam expus. Ratiunea dividendelor o inteleg… eu am Bet NG de la patria si teraplast..acum e mai jos trp…dar nu am bani, abia peste cateva zile..daca o mai fi pretul asta

        Răspunde
        • BET Energie ăla dacă te uiti la el nu e mare poziție, e deschisă de control inainte de listarea Hidro așa că-l poți trece la cantitate neglijabilă. Altfel da, pe TVBETETF e dublat. Dar nu mă deranjează, prefer să crească și etf-ul și să incasez si eu niște dividende… Pe Teraplast nu m-aș mai arunca, la marjă de 1.35% nu sună chiar bine. Da, stiu EBITDA arată dar vii și tu din marketing, știi cum se face :))

          Răspunde
          • La TRP mizez pe altceva 🙂 mizez pe trecerea crizei și reînceperea construcțiilor și a șantierelor 🙂 de asta am acumulat. Nu mult, puțin sub 6000 de acțiuni.

            Acum mă uitam la BVB, TTS, păcat că nu avem un ETF pentru BET TR…

            Răspunde
    • Alea 120 acțiuni BVB a fost primele cumpărate, dar din păcate nu m-am ținut de treabă, ar fi fost frumos un DCA pe BVB…Mai ales că mereu am gândit că e una dintre acțiunile bune. Acu, dacă mă întrebi, e cam supraevaluată…

      Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura