Deși suntem țară de grataragii, am constatat că 80% dintre noi nu știu cum să facă un foc corect și cinstit pentru un grătar. D-aia mulți s-au dat bătuți și și-au luat grătare pe gaz… Știu, pare simplu și mulți vor zice ce mare șmecherie e să faci focul pentru grătar.. faci un foc sănătos și apoi pui un sac de cărbuni peste… Să ai ce pune pă grătar, aia contează. Total greșit. În fine, asta cu focul sănătos și trântit sacul de cărbuni peste o faci când te aduni cu băietzii și glojdiți lângă focul ăla mare care nu se mai termină în timp ce copiii și nevestele chițăie dă foame. Are și ăsta farmecul lui…dar la final poți constata că nu mai ai jar și pentru alea două caserole de mici.. Asta că nu ai făcut corect focul pentru grătar. Dar nu prea mai contează, tu și băietzii aț glojdit bine, copiii sunt flămânzi… nevestele vă lasă în pace.
Acum, pe serioase, câteva cuvinte despre cum se face focul corect și rapid pentru a putea să-ți perpelești fleica și micul în timp record. Există o mulțime de variante în care așezi lemnele pe grătar, unele mai artistice decât altele. Eu vă zic metoda rapidă, aia în care reduci semnificativ consumul de lemne și timpul de la prima scăpărare de chibrit și momentul în care ai aruncat ceafa pe grătar. Sau micul. Sau ciuperca și sparanghelul în cazul veganilor…că mă gândesc că nici veganii nu excelează la făcut focul pentru grătar. Ei bine, pentru a face un foc corect pentru grătar, prima oară se așează cărbunii. În funcție de câtă carne ai de pus pe grătar alegi și cantitatea de cărbuni. Mergem pe sac de 3 kg de cărbuni că e cel mai frecvent întâlnit. Dacă mă întrebați pe mine, cei mai buni cărbuni pentru un grătar de anduranță, un grătar în care ai o cantitate mare de carne, cei mai buni cărbuni sunt ăștia de la Bioten. Mai scumpi, dar nu rămâi fără jar. Altfel, cum ziceam, pașii sunt următorii:
- Faci o bază din cărbune de grătar. Poți pune direct sacul că la un momentdat te va ajuta și hârtia aia.
- Deasupra bazei de cărbune(pe sac) te apuci și faci o piramidă din lemne. Astea ar trebui să fie cât mai uscate. Începi cu cu niște surcele construcția piramidei și la final pui și niște lemne de grătar pentru a mai multă consistență. Singurul lucru la care trebuie să fiți atenți aici este grosimea lemnelor…să fie cât mai uniforme. Și nu aveți nevoie de multe lemne, astea sunt doar pentru a face suficientă căldură încât să aprindă cărbunii pe care ați făcut focul așa că puteți folosi cu toată încrederea vreascuri uscate,ciocălăi de porumb sau alte materiale imflamabile care degajă o cantitate de căldură foarte rapid.
- Când s-a trecut flacără, nivelați totul, așezați grătarul propriuzis la locul lui, mai puneț un păhărel, luați peria de sârmă, frecați grătarul, o bucată de grăsime să-l ungeți(puteți folosi o ceapă dacă nu aveți slană) și aruncați fleicile.
Cam atât, aș fi putut rezuma totul la câteva cuvinte… Când faceți focul pentru grătar, puneți întâi cărbunii și faceți focul deasupra lor. E greșit să adaugi cărbunii peste jarul focului de lemne… Pierzi timp și există riscul ca dacă nici focul din lemne nu l-ai făcut cum trebuie, sacul ăla de cărbuni pus deasupra jarului săți stingă toată munca.
Altfel, mă uit afară și numai vreme de făcut grătar nu e.. dar parcă aș da o fugă la piață să-mi iau câțiva mititei.
În altă ordine de idei, pe focul din clip am perpelit vreo 30-40 de fripturici ieri că am avut parastas. Și metoda asta de făcut focul pentru grătar am moștenit-o de la tata… Din păcate, de vreo doi ani nu mai e aici să-mi valideze tehnica de făcut focul și perpelit carnea pe grătar…
Mulțumesc. Nu de alta dar și eu tot … român 🙂
Te aștept cu o părere pertinenta, eventual cu un guest post după ce aplici🤌🏻🤌🏻
Cam asa!
https://x.com/VasilePlinta/status/1792224599347728522
Să mor dacă știam. Hai mulțam! Dau un mic 😂
Aduc eu mustarul🤣
ai pupat tiganca? :))
Ohoo..