Baiatul asta din poza este Radu Paltineanu, romanul care incearca sa traverseze cele doua americi pe bicicleta. Omul nostru a plecat din Alaska acum ceva amar de vreme si acum tocmai ce a intrat in Venezuela in drumul lui catre Tara de Foc. Da, Venezuela, tara aia despre care scria Jules Verne in Minunatul Orinoco si despre care, contemporanii spuneau ca este tara cu cele mai frumoase femei din lume. Acum, femeile frumoase ori ridica media altor state mai deschise catre lume, ori au fost mancate de concetateni.
Ce zicea omul pe facebook:
Am trecut cu bine în Venezuela, cea de-a doişpea țară a expediției #cycletheamericas şi probabil cea mai dificilă țară de până acum. Gărzile bolivariene mi-au făcut un control sumar la graniță şi nu mi-au pus prea mari probleme la intrare dar cum Venezuela este țara cu cea mai mare inflație din lume, m-am trezit cu o valiză de bani schimbând 150$. Dată fiind toată nebunia asta, lipsa de alimente şi jafurile foarte numeroase este o țară foarte dificilă dar sunt sigur că şi aici ca şi în alte părți oamenii tot oameni sunt. Este păcat ce se întâmplă acum fiindcă Venezuela a fost multă vreme „paradisul” Americii de sud.
Da frate, omul nostru a mers si a schimbat 150 dolari americani si s-o pomenit cu o caruta de bani. Si nici macar nu este sigur ca are ce face cu ei. Da, Venezuela este tara cu cea mai mare inflatie din lume si principalul motiv ce a dus la situatia aceasta a fost nationalismul si atitudinea antiamericana.
In conditiile in care Venezuela dispune de mari rezerve de petrol fiind al cincilea producător de petrol pe plan mondial, saracia bantuie pe la ei mai ceva ca prin Vasluiul nostru. Nemultumiti ca americanii exploatau resursele petroliere, printre diverse crize ale petrolului, cum si ei sunt latini cu sange fierbinte, oamenii, mustind de nationalism si-au luat soarta in mainile proprii. Si ce a inceput Hugo Chávez, a continuat Maduro.
Cam asta e rezultatul cand se baga mare pe principii nationaliste. Ramai doar tu si foamea. Si exemple mai avem si prin Correa de Nord..aia, din ce vorbeste lumea, nici scoarta de copac nu mai au.
Nu zic nimic de tinutul secuesc…poate se gandesc ei la venezuela.
Mda, dar parca tot bancnotele din Zimbabwe are mai multe zerouri !!! Bancnota de 100.000.000.000.000 de dolari zimbabweni (zim dollar), sau o suta de milioane de milioane de dolari, are un echivalent de aproximativ 30 dolari americani.
Tot cifre uriase avem si la inflatie: 231 milioane la suta (asta era in iulie 2008).
Grea cu matematica cifrelor mari !
De zimbabwe vroiam sa zic si eu. E mai scumpa foaia pe care sunt tipariti banii decat valoarea imprimata pe ei.
Bai, nu stiu daca este cazul sa comparam Zimbabwe cu Venezuela. Totusi, Venezuela ajunsese undeva din toate punctele de vedere…economic, cultural…era tara cea mai urbanizata din America de Sud
Cică nişte dejişti spuneau în 1968: „totuşi, România ajunsese undeva din toate punctele de vedere…economic, cultural…e ţara cea mai industrializată dintre ţările industrializate” 😛
În 10 ani au fost toţi scoşi cu forţa la pensie, pe motiv că visează prea mult şi au gura prea mare.
Da, dar atunci nu aveam palmieri pe la Mamaia sau la eroii revolutiei…
am urmarit niste filme pe youtube cu Venezuela si am ramas uimita: parca a trecut un cataclism pe acolo! . Si am inteles cat de riscant e sa investesc doar intr-un singur segment ( la ei a fost totul pe industria petrolului), am inteles de ce Dubai organizeaza atatea evenimente sportive desi condiitiile si costurile sunt cum sunt ( ca sa promoveze si turismul etc) si ca pe viitor si la pensie sa nu tin toate ouale intr-un singur cos.