Tradiția zice că de Crăciun, faci obiceiul. Și bagi cârnați, caltaboși, mai faci o șuncă…bagi la garniță. Bine, mai nou umpli lada că nu mai stă nimeni să topească untura. Ai mei la țară cresc porci, tăiem vreo 3-4 pe an că suntem #clan. Într-o vreme, când trăia bunicu, de Crăciun se merge pe animal mare, spre 200 de kilograme. Era cumva, o competiție….care-l are mai mare. Cumva, necesarul de carne anual era bestia sacrificată de Crăciun, încă unul de completare înainte de Paște și prin tomnă un vițel. În rest, zburătoare…găini, curcani, rațe, gâște și porumbei. Din ăia se făcea ciulama. Dar să revenim la suină.
Dezbăteam la pomana porcului aspectul economic legat de rentabilitatea creșterii a 1-2 porci pentru consum. Ai mei fac treaba asta dar mai sunt și cei care preferă ca în apropierea Crăciunului să cumpere un porc. În general afacerile astea se fac pe plan local, pentru că fiind aproape de București, sunt foarte mulți ce vin acolo pe weekend sau chiar n-au chef să stea un an întreg să rânească la bălegar sau să hrănească un an întreg un porc. Mai e și partea cealaltă, pe la mine un porc de mărime medie, un 130-140 kilograme în viu se vinde cu vreo 1500 de lei. Dar sunt tot mai puțini cumpărători. Și nu neapărat din lipsă de bani. Oamenii gândesc pragmatic…din comerț poți cumpăra ceafă, spată sau cotlet cu 15-20 lei kilogramul pe când un porc, dacă-l cumperi în viu plătești și grăsime și mațe și ficați. L-ai luat la grămadă. În fine, concluzia a fost că se merită să crești porc pentru consum doar pentru calitatea cărnii. Că, cel puțin la mine, se merge pe hrană clasică, fără suplimente. Și se simte la gust. Dar ideea este că dacă nu reușești să-l consumi relativ repede, faptul că l-ai băgat în lada frigorifică cam anulează în timp avantajul ăsta. De ce zic treaba asta. Păi e destul de simplu, congelarea cărnii presupune niște condiții. Pentru că nu poți să-l arunci direct în lada frigorifică, după ce l-ai tranșat, carnea trebuie zvântată, câteva ore bune la temperaturi ce nu ar trebui să sară de 9-10 grade într-o cameră ventilată bine. Iarna e ok, poți face zvântarea pe termen mai îndelungat pentru că în perioada asta ai temperaturi mai apropiate de zero grade. Și apoi la ladă/ congelator, de preferat în bucăți cât mai mici și fără sare. Nu de alta dar sarea atrage umiditatea și procesul de oxidare acolo e. Plus că dacă ai prins ceva soluție salină prin carne, zona aia nu prea mai îngheață decât pe la -16 grade sau mai jos. D-aia cea mai bună metodă de conservare a cărnii de porc rămâne garnița. Dar e mai simplu să-l bagi la congelator…Dar cum am zis, să nu mănînci din lada aia până la Crăciunul următor.
Anul acesta am mers pe Negru de Strei, n-am mai avut de multă vreme așa ceva și la pomană a ieșit tare gustos. Nu e o rasă foarte răspândită în zona mea, oamenii încă merg pe porci mai mari, cu randament mai ridicat. Ce e mișto la porcul astă și mie îmi place, este că nu are foarte multă grăsime. Bine, nici nu mă omor după clisă sau slană, prefer o șunculiță subțire, ușor împănată.
Merita daca ai cu ce sa il tii si unde sa il tii, porcul nu e deloc pretentios de tinut, daca ai o gradina cu ceva buruieni prin ea, in care mai plantezi si niste dovleci printre randurile de cartofi si parii de fasole, ce iti mai ramane de facut e sa cumperi tarate ieftine si sa il indesi cu buruieni, dovleci si ce iti mai ramane prin gradina. In rest, daca e sa il ti doar si sa cumperi mancare pentru el, mai bine il iei de la careva!
Negru de Strei, zici? Mda, au avut si ai mei pe vremuri, e ok ca are putina grasime dar e sacrificat si din gust, adica e buna carnea, dar nu la fel de gustoasa cum e pe un mangalita sau bazna, rase care sunt cu aproape la fel de putin grasime, dar totusi au cat sa fie de gust! 🙂
La partea de pragmatism, nu e cazul in Ardeal. Adica la noi pe aici porcul nu e vazut doar ca si o bucata de carne, aici sunt la mare pret slanina, maiosul, toba, carnatul, untura (nu folosim ulei, decat foarte rar), jumerile (care se folosesc in mancare), afumaturile, garnita si tot ce rezulta dintr’un porc. Nici intr’un caz nu putem compara situatia cu o carne luata din supermarket ca ar trebui sa renuntam la trei sfert din bucataria traditionala la bazele careia sta, ca fara o slanina buna nici macar un rantas cum trebuie nu poti face pe zama! 🙂
Din pacate anul asta l’am sarit, dar la anul nu se mai discuta, in februarie-martie ma si duc sa arvunesc unul ce sper sa iasa de la 150 de kile in sus si un an de zile nu mai am treaba dupa ce umplu lada, camara si garnita! 🙂
La mine merge la modul că mare parte din porumb este transformat în hrană pentru porci. Mixat cu alte cereale iese o hrană destul de ok. Cred că amestecă tata inclusiv trifoi uscat în mixul ăsta. Și la mine se folosește cam tot de la porc, ideea este că dacă nu stă cineva acolo să se îngrijească de ei, nu cred că merită. Nu hrana este problema ci timpul. Chiar mă gândeam ce s-o întâmpla când nu o mai avea cine sa se îngrijească de el și mi-au ieșit două variante: cumpăr un godac de Crăciun sau dau ceva teren unui vecin să-l cultive și să-mi crească și mie un porc pentru Crăciun.
Pai cand ti un porc automat stai acolo unde il ti, asta e regula de baza, sau cel putin credea ca asta se subintelege. Multa munca nu e sa cresti un porc, vara ii dai ce nimeresti sa creasca in lungime, la inceputul toamnei il indesi cu fiertura din toate alea pe care o fierbi odata pe saptamana, porumbul fiind baza, dar nu l’am pomenit ca aici la munte se face si nu se prea, plus ca nu multi au asa mari terenuri de cultivat graunte. In rest, ranesti, oparesti cotetul ala odata la doua zile, le pui apa … nu poti sa zici ca ii munca care e dupa un alt animal, e ceva, dar nu moarte de om.
Partea a doua in cazul tau cred ca e cea castigatoare daca tot nu cultivi pamantul ala. Ii dai o bucata de pamant sa lucre vs un godac, eu unul asa as face! 🙂
Ei, ce vremuri. Mergeam cu părinții la tataia, vremea când trăia, și drăguțul bătrân împărțea porcul și cu noi de Crăciun. Oarecum pentru noi îl mai creștea fiindcă l-a ajutat Dumnezeu să atingă venerabila vârstă de 90 de ani. Nu prea mai manca el după 80 prea mult porc. Dar el avea impresia, bănuiesc, că nu mai ne facem drum pe la el ținând cont că distanța era semnificativă vreo 300 km. Ei, după ce s-a dus e adevărat că nu am mai reușit să ajungem mai ales eu ca nepot.
Dar nu pot să nu-mi amintesc de produsele afumate lent cu lemn de esență tare. Fiind zona de deal (noi zicem de munte) temperaturile scăzute favorizau procesul. Carnea sa lasă în podul caselor, acoperite cu șindrilă din lemn. Se zvânta in curentul natural creat și hornul sobei avea o ușiță care iarna asigura fumul. Fireste carnea era și sărată înainte de a fi urcată in pod.
Am ales sa mă mut cu soția la casa la țară, suntem în zona de inițierea procesului de proiectare, dar totuși nu cred că voi tine porc. Nu este ușor, nici comod și nici comfortabil din punct de vedere a dejecțiilor. Bine nu este zonă rezidențială, dar nu simt că ar trebui sa ne complicăm mai mult decât este necesar. Rămâne de văzut, măcar o afumătoare, problemă ar fi că fiind la câmpie, temperaturile sunt destul de ridicate.
Landrace si Pietrain ca nu mai vrea nimeni slanina groasa, toti vor bacon ca’n poze, ceafa la fel, numai zic de jamboane, la mare pret fiind acum pozatul mancarii din tigaie 😀
In rest da se merita sa cumperi, crescutul porcului nefiind joaca pe FB si D-ne fereste il mai si gasesti cu curu’n usa ca’n zicala aia veche.
Cat despre preturi, eu i-am dat cu maxim 12 lei/kg in viu, in hala 20 ceafa, 15 spata, bataie pe maruntaie, sa fi avut ceva porci mutanti cu 10 limbi, 4 urechi… 😀
Fata de anu’ trecut scumpete mare!
Maine tai si doi pentru mine, traditional, cu cutit, guietat in draci, parlit cu paie de orz, apa fiarta, frecat soriciul cu peria, arta… pomana porcului, tuici, vin ros… o sa fie chindie, dam si la saraci ca asta e tot hazul.
Doamne ajuta si sa fie toata lumea sanatoasa!
Sa ai parte Vasile si Doamne ajuta! 🙂
Eu aveam congelator separat pt porc, frigider burdusit si toate cele. Pana ne-am dat seama cat de ok mancam si am scos din schema porcul. Nu eliminat de tot, dar mai bine o bucata la cateva luni decat la saptamana.
Plus ca cei batrani de la tara nu mai pot, iar ai mei nici n-au de gand cu porci, macar sa reusim sa bagam la maț puii crescuti.