Cred că aș fi un sudor bun

Dacă n-aș fi așa de leneș și delăsător, dacă n-aș avea alte aptitudini și posibilități, cred că mi-aș căuta de munca ca sudor. Când eram tânăr, cred că mă puteam băga la orice concurs de sudură… Cel puțin faza pe județ. În fine, a trecut timpul, am mai sudat când și când. Mai mult electric, că de autogen nu m-am mai atins de vreo 10 ani pe puțin. Că tot s-au dezgropat niște amintiri prin comentarii la băietul aista, mi-a revenit și mie piticul cu sudura. Și cred că până la urmă o să fac și pasul ăsta, să fac un curs de sudor ca mai apoi, poate-mi iau niște certificări pe zona asta că na, n-aș vrea să ies la pensie de aici… Plus că am așa, uneori, o poftă să fac ceva trainic.

Cum articolul ăsta este destul de dezlânat, cu amintiri și fără detalii tehnice, cred că până mă apuc de cursul ăsta, o să-mi cumpăr un aparat de sudură MIG MAG, așa, de amorul artei…să mă antrenez. Când m-am lăsat eu de meseria asta, baza în domeniu era sudura cu cu electrod și sudura autogen. N-am apucat să fac sudură mig mag, argon și alte nebunii ce acum sunt de bază că în anii 90 astea erau rare. Pfaaai, fraaa te, au trecut 20 de ani de atunci. Deși eu eram meseriaș în sudură autogen, nu mă dădeam în lături nici de la electric. Cei drept, când aveam o lucrare complexă, aveam doi sudori electrici geniali. Pe Blându Ben și pe Nea Ilie alu Tilică. Cum să zic, sudori mai meseriași decât ăștia doi nu am văzut. Dar cum se știe, meseriașii au vicii, cu Blându Ben terminai treaba dacă-i scapai un pahar în plus. Altfel, tragea ăsta un solz de pește din electrod peste ce scoteam eu din autogen. Celălalt, Nea Ilie, nu bea…da trebuia să stai cu ochii pe el și să îndepărtezi tot ce era cât de cât valoros pe lângă el. Și apoi, cel puțin un an de zile să stai cu urechile ciulite …că dacă vedea Nea Ilie ceva ce-i făcea cu ochiul, cândva, când te așteptai mai puțin, venea să completeze. În fine, Dumnezeu să-i ierte pe unde or fi….

Cum ziceam, sunt leneș dar uneori, ori n-am încotro, ori simt nevoie să mai fac una alta… o remorcă pentru un motocultor, niște porți plus sudat una alta când se rupe, sau niște suporți pentru stupi. Ce-mi lipsește este timpul…

Astea-s făcute clasic, la electrod…cu tot tacâmul, inclusiv ochii roșii că oricât m-am chinuit cu masca de sudură, tot m-a prins flama. Bine, nu am mască din asta smecheră, am tot una clasică, #oldschool cu geam afumat. Chiar ar trebui să iau una cu cristale…Apropo de aparat de sudură, făcuse un văr de-al meu, electrician, un monstru….un convertor ce nu putea fi folosit la instalația electrică a casei…că lua foc. Cu aparatul ăsta de sudură puteai lucra doar legat direct de rețeaua electrică. Se urca omul nostru pe stâlp, punea cleștii pe rețea și apoi sudai cam orice.

Mda, ce să zic…cred că nu mor de foame în viața asta, am ceva alternative chiar dacă nu am mai profesat de multă vreme, cu ceva antrenament mă pot apuca de multe chestii.

12 comentarii la „Cred că aș fi un sudor bun”

    • Eu am două, cu electrod, unul artizanal cam de-o vârstă cu tine și o janghină chinezească. Da mi-aș lua un mig-mag, ceva ieftin până-n 500 de lei.

      Răspunde
      • Cu 500 lei nu-i de facut treaba, mai ales daca ai si un pic de experienta.
        Asa de o balama cu 2 jumate, merge.
        Apoi daca e mig-mag sa stie si cu gaz nu doar sarma flux, ca un tub cu cargon, de 10 litri sa zicem, nu e prea scump, il poti lua si de la Linde in chirie cumva

        Răspunde
        • E, 500 era așa, estimativ, nu bătut în cuie. Cum ziceam, cu electrodul știu dar pe mig-mag n-am pus mâna și ar fi mai așa, de joacă pentru început.

          Răspunde
    • Nu fac pastoral, le mut primăvara la pădure și le aduc toamna înapoi în sat. Anul trecut a fost prima oară când le-am dus la rapiță, la vreo 10 km de casă, într-o altă localitate. În zona mea, cam asta e media, 20 k/stup. Sunt care dau mai mult dar și alții care dau mai puțin…
      În fine, dacă ai gânduri de apicultură, apucăte de citit…și la primăvară, când mergi să vorbești cu Vasile de motocoasă, motosapa…vorbește și de albine. poate-ți face unu doi roi…

      Răspunde
      • Mă gândesc să nu țin livadă degeaba, măcar să o polenizez singur :). Și mă gândeam la 2-3 stupi așa de să fie, momentan nu mă gândesc să mă apuc de apicultură. Dar nu pot spune pe viitor, zona unde am eu teren de casă cred că e bunicică pentru „pastoral”, cum spui tu.
        Aș vrea să experimentez, și de ce nu sa mă bucur și de ceva miere produsă acasă. Mereu mi-am dorit să fiu CEO așa aș avea mii sau zeci de mii de „angajați”.
        Înțeleg că nu este ușor, poate chiar nu se merita sa faci anumite investiții cum aminteai tu într-un clip de o centrifugă…dar când faci pentru tine parcă nici investițiile nu le vezi pentru profit așa că de ce nu!?

        Răspunde
  1. Am cumparat un aparat Telwin Force 165 – din clasa hobby asa, pentru tata, eu sudez prea rar, ca se tot chinuia sa-si care unul artizanal, de 40 de kg , cu roaba, si tot ii se aprindea bobinajul, arunca intr-una cu galeata de apa pe el sa-l raceasca. La cat ma pricep eu, ce-am observat e ca la ala cumparat pot suda si cu ochii inchisi, la cel vechi mi se prindea electrodul de metal si cu ochii deschisi si fara masca. Nu-s eu calificat, da’ tata care sudeaza de vreo 40 de ani ( tot hobby) zice ca „te joci cu el”.

    Legat de masca, eu port din aia cu cristale, ca imi pare rau de ochi si merge, mie imi convine. Tata zice ca ii e grea in cap, ca motive si se chinuie cu aia de-o tii in mana, mai mult se uita in sudura pana aftuieste.
    La cat de ieftine au ajuns si alea cu cristale, presupun ca doar din lene poti sa nu cumperi una, costa cat trei pachete de electrozi, sau ceva.

    Răspunde
    • N-aș zice de lene, mai mult prin omisiune. În fine, pentru casă nu prea ai nevoie de aparat de sudură profesional decât dacă ai constant nevoie de el și dacă găsești o ofertă de nerefuzat. Nu știu cum se comportă Telwin Force 165 al tău când tragi de el dar chinezăria mea a cam dat cu apa în sus cât am sudat porțile.

      Răspunde

Lasă un comentariu