Ce mai este Tona in zilele noastre

Despre Tonă și alte unități de măsură presupun că a învățat toată lumea la școală. Bine, nu e că ți-ar folosi în viața de zi cu zi să știi să faci conversia din tone în chintale ca mai apoi să-i ceri babei din piață 15 hectograme de roșii. Da e bine să știi cum e treaba cu greutățile…că e plină viața de ele.

Bun, după acest început decent, zic eu, hai să vedem cum stă treaba cu unitatea de măsură numită Tonă(T). Cuvântul vine de la francezi, tonă-tonne și are ceva legătură cu încărcătura unei corăbii. Tona este multiplul kilogramului, intră 1000 kg in ea. Oamenii mai dăstepți i-ar spune tonei și megagram. Bine, e mai simplă treaba cu tonele…megagramul te cam duce cu gândul la alte greutăți. Tona mai este folosită și la alte măsuratori. De exemplu, dacă despre tona forță aveam idee, despre tona kilometru sau tona registru habar nu aveam. Am mai învățat ceva și azi. Adica, tona registru este unitate de măsură pentru volumul interior al unei nave comerciale, egală cu 2,832 m³. Tot cam așa stau lucrurile și cu tona kilometru-ceva legat de volumul a ceva in greutate de 1 tonă, transportat pe calea ferată.

Bun, ce zic eu pe aici sunt generalitați, subiectul e atat de complex încât se pot scrie o tonă de articole pe subiect și pe lângă. Mai pe concrete, mai sunt pe lume câteva animale care cântăresc peste 1 T. Avem elefanți, hipopotami, rinoceri, girafe și uneori, diverse rase de boi…mă rog, în principal pe la bizonul american se întâmplă ca masculul să sară de tonă.

Tot ca o curiozitate, am mai punctat eu odată, cea mai grea carte din lume cântărește 7 tone…deh, e grea cartea. Bine, e grele și avioanele..dar se mai găsesc nebuni care să le tracteze prin diverse concursuri. Cum aceștia sunt puțini, evoluția n-a așteptat…cred că așa se explică de ce avem macarale și alte mașinării.

Cu ajutorul lui google maps am găsit și câteva localitați cu numele de Tona. Cea mai apropiată de România este Tona de lângă Barcelona…2570 km. Au și un castel pe acolo. Bine, nu e mare șmecherie de el, un turn și o clădire ce semăna a depozit de legume. 

Mai avem localități cu numele de Tona prin Columbia și prin Papua Noua Guinee. Interesant…nu știu dacă aceste denumiri au legătură cu unitatea de măsură.

Cam atât despre Tonă, probabil o să mai bag încă un articol pe subiectul ăsta în care o să explic care este treaba cu tona. Sper că nu v-am plictisit…

2 comentarii la „Ce mai este Tona in zilele noastre”

  1. Bombele nucleare se măsoară în mega-tone, adică puterea lor de distrugere (din păcate!) este echivalată cu o cantitate de TNT (TriNitroToluen sau 2,4,6-trinitrotoluen) un material exploziv „clasic”. Ca idee, bomba aruncată asupra Hiroshimei a avut puterea de 12 kilotone, adică 12.000 tone de TNT. Bombele nucleare „moderne” ajung la ordinul mega-tonelor, cea mai mare depășind cu puțin 50 mega-tone (adică 50 de milioane de tone de TNT).

    Tona în varianta anagramată este NATO !

    Tona este și o vila de lux, situată în localitatea Poličnik, în Croația, la 10 km de Marea Adriatică, respectiv la 815 km de Timișoara.

    Într-o cu totul altă categorie, TONA (the Tower Outage and Network Analyzer) este un soft de dezvoltare creat de compania AT&T.

    Dar poate că interesante sînt și cuvintele în care apare „tonă”, și mă refer la cîteva: autohtonă, cetonă, detonări, estonă, letonă, monotonă !

    Sper că nu v-am plictisit… 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura