Tu câți bani faci când dormi?

Zicea Bătrânul Chinez de la mine din sat că, dacă n-ai în anturaj oameni care discută despre bani, ar fi bine să-l schimbi…

4 ore-Săptămâna de lucru e o carte scrisă de Timothy Ferriss și mi-a intrat pe mână. În principiu, cartea cică ar fi despre optimizarea timpului, despre cum să obții eficiență maximă. În fapt, cartea este despre bani. Dar na, totul e despre bani pe lumea asta… Și tot citesc la cartea asta și-mi dau seama că un pic din filosofia tipului îi era foarte cunoscută unui moșulică, fost coleg de muncă, răposatul Nea Grecu. În condițiile în care Timothy Ferriss zice că ideal ar fi să faci lucrurile altfel decât majoritatea, Nea Grecu fix așa făcea, că d-aia ne întreba pe noi câți bani câștigăm când dormim. Bine, noi eram tineri și încă nu eram hotărâți dacă asta era zgârcit sau leneș, drept urmare, nu-l prea băgam în seamă deși omu ne explica în felul următor:

Măi băieți, voi stați toată ziua aici pe salariul minim. Nu e rău, sunteți la început, nu e muncă grea, aveți servici dar gândiți-vă că ziua voastră are 24 de ore și săptămâna 7 zile…În condițiile astea, cât câștigați voi pe oră?

Și i-am împărțit noi un meleon și vreo patru sute de mii dă lei cât era salariul prin 2001 la 160 de ore muncite pe lună. Dar n-a fost mulțumit de calcul, ne-a pus să-i împărțim banii câștigați într-o lună la 720, numărul de ore ale unei luni. Și unde eram noi plătiți cu 8,750/oră, ne-am trezit că pe metoda de calcul a lu Grecu am ajuns la 1,945 de lei. A, nu vă panicaț, erau lei vechi… Altfel spus, munceam pe doi lei. Da aveam timp :)) Și nu făceam nimic cu el. Cumva, cred că din cei 4-5 care am avut discuția asta cu Nea Grecu, am fost singurul care l-a luat cumva în serios. Și unde noi ziceam de Grecu că e leneș s-a dovedit că nu era. Era doar implicat…Că mi-a exemplificat cum că în cele două zile din săptămână în care întârzie la muncă el merge cu niște florari la Piața de Flori, că de fapt nepotul pe care îl lua zilnic de la școală nu era nepotu și era plătit pentru treaba asta. Și când s-a apucat Grecu să-și adune banii ce-i veneau pe lângă salariu și să-i împartă la 720 de ore ale lunii, mi-am dat seama că omul avrea dreptate…

Cam asta ar fi…când și când stau și fac calculul lui Nea Grecu. Mi-e ok așa cum sunt, e loc de mai mult dar nu vreau nici să cad în extrema cealaltă. Bine că nu-mi mănânc din qur cum ar zice un cunoscut care trăia pe picior mare. Bine, asta mai avea momente când parca rabla la vreo trei străzi distanță să nu i-o ridice băieții de la leasing.

6 comentarii la „Tu câți bani faci când dormi?”

    • Nu suficienți…că dorm puțin :)) Bine, era o estimare în pragraful 2 de la ultimul link… dar nu suma e importantă, idee..

      Răspunde
  1. Am mai auzit de conceptul asta, din păcate nu prea îl folosesc.
    Cred că se încadrează bine și afilierea in zona asta, dar n-am avut succes am incercat vreo doua chestii..

    Răspunde
    • Grecu era plastic in exprimare…să-ț vie bani de peste tot. Nu știa cu surse de venit, canale.Era pe dacă nu curge pică. Și facea calculele la leu, tot ce încasa într-o lună din salariu, dintr-o garsonieră închiriată, din transportul florarilor si al copilului ăla și din ce mai învârtea el și împărțea la 720. cad despre afiliere…se poate, dar trebuie să tragi un pic. Și musai, făcut proiect separat.

      Răspunde
  2. Eu am exitins conceptul asta si calculez orice investitie in felul asta, adicalea: am cumparat masina cu X bani, cat costa utllizarea masinii aleia/luna din suma initiala? Aplic acelasi lucru pentru orice altceva cumparat pentru o folosinta indelungata si imi stabiliesc un target pana la care trebuie sa trag de el pentru ca sa fi meritat achizitionat. 🙂 Sper ca a inteles ceva din ce am scris pe aici. 😀
    In rest, ca si castig vs ce trebuie sa fac pentru banii aia (o variabila fundamentala pentru mine) imi e ok. 🙂

    Răspunde
    • Știu că tu ești chibzuit dar și eu tot așa doar că o idee mai extins, calculez și ce câștig dincolo de utilitate și rndmentul aferent investiției…dacă înțelegi ce am scris. :))

      Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura