Se merita investit intr-o centrala pe peleti?

Stiu ca afara este inca vara, stiu ca majoritatea suntem greieri si o ardem la vioara, dar cum zice baiatul ala, Winter Is Coming…deci, ce facem la iarna, cum ne descurcam? Sper ca Vasile sa vina cu ceva pareri pertinente, ca l-am mirosit…e expert in solutii alternative.

Prin metoda clasica, incalzire cu lemne in soba de teracota, la tara, pentru o suprafata de aproximativ 250 m² ard lemne de aproape 1 000 euro pe iarna, fara a pune la socoteala si incalzitul apei calde care se face electric, la boiler. Activitatea de taiat, stivuit lemne, o trec la munca voluntara. La o prima vedere, pretul unei centrale termice pe peleti pare destul de mare, dar daca stai si calculezi si mai ai si noroc si nu crapa, in cateva ierni, pretul se amortizeaza. Nu mai stiu, la un moment dat exista chiar si ceva subventie pentru genul acesta de investitie, habar nu am daca mai este functional, momentan sunt la stadiul de cercetare. La o prima vedere, avantajul unei centrale pe peleti ar tine mai degraba de comoditate si comfort. Ai umplut rezervorul cu peleti si ai caldura constanta o saptamana. Scapi si de taiat, spart si asezat lemne. Bine, din ce am mai citit, pentru suprafata mea, as avea nevoie de 4-5 T de peleti, inca cateva sute de euro adaugati investitiei, dar si un spatiu adecvat depozitarii.

Si daca tot m-am uitat dupa astfel de centrale, am vazut ca exista chiar si un semineu tip centrala care la o prima vedere, cel putin din punct de vedere al pretului, pare mai atractiv. Pe langa asta, desi noi ca natie nu am fost obisnuiti cu semineul, poate fi si o varianta de decor demna de luat in seama.

Si de final, un mare beneficiu ce-l vad in momentul acesta, este gradul scazut de poluare…asta asa, ca mi-am amintit ca acum cateva ierni, un vecin, a ars o iarna intreaga doar lemn obtinut din stalpi de la electrica, stalpi din aceea tratati cu creozot. Ce s-a lansat in atmosfera nici prin cap nu va trece…Copsa Mica era la mine la tara.

Deci, ce parere aveti, se merita sau nu investitia intr-o centrala termica pe peleti?

11 comentarii la „Se merita investit intr-o centrala pe peleti?”

  1. Multumesc de invitatie 😉 !
    Ce sa zic, e complicat sa faci o alegere corecta si depinde de multi factori, unul si cel mai important fiind sursa de combustibil solid, in speta peleti de care vorbim, garantia calitati lor pretul care trebuie sa fie sub 1 leu/kg, plus ca investitia initiala e mare si trebuie sa fii un pic tehnic sa o exploatezi. Eu personal de baza nu as mai folosi asa ceva, am folosit in primi ani, aveam probleme cu peleti, nu erau de calitate, mult pamant presat 😉 , plus ca la mine la tara pica curentul si… adio incarcare automata, pompa de recirculare, mai tarziu cand am devenit un pic mai autonom a fost alta treaba apoi au aparut gazele si am devenit redundant, iar mai tarziu am trecut pe electric in zonele de acces, holuri, bucatarie, baie.
    Una peste alta, in concluzie, problema sunt peleti, calitatea lor si pretul, investitia initiala mare, daca nu ai alta sursa, o centrala pe solid mixta, carbuni, lemn spart si peleti e solutia general acceptata si un generator de backup pentru iernile cu troiene cand automat crapa reteaua electrica, asta la tara.
    Din punct de vedere al randamentului insa, centrala electrica e cea mai buna. Problema ramane reteaua care in general nu prea duce un minim de 9 kw, din pacate, daca insa treaba asta e rezolvata incalzirea pe electric e cea mai buna, centrala sau direct prin pardoseala, mai ales la casa, la bloc avand sansa sa-ti incalzesti vecinul de sub tine.

    Sfatul meu, centrala electrica, combinata cu un semineu clasic pozitionat bine si realizat de un meserias, redundanta 😉

    Răspunde
    • Merci Vasile. Asta cu peleti de proasta calitate am mai citit si prin alte locuri. Despre centrala electrica, nu stiu ce sa zic…cam fluctuant pretul la energie electrica in ultima vreme. Probabil, o sa fie ceva pe lemne, vedem.
      Ce bine ne-ar fi fost intr-o tara in care focul ar fi fost folosit doar la gatit si aprins tigara…

      Răspunde
      • Buna ziua,
        Problema calitatii peletilor se poate rezolva prin alegerea unei centrale care are curatare automata mecanica a creuzetului – locul unde ard peletii.
        Subliniez „mecanica”, pentru ca majoritatea centralelor cu peleti au curatare automata cu ajutorul ventilatorului care in anumite perioade de functionare, la un interval prestabilit functioneaza la turatie maxima, concomitent cu oprirea alimentarii cu peleti. Aceasta operatiune asigura arderea rapida a cantitatii de peleti aruncate deja in focar, continuand arderea ulterior „pe curat” . Foarte buna inventie; doar ca pentru peletii de calitate inferioara total insuficienta, astfel nevoia a generat curatarea mecanica, care consta intr-o lamela metalica ce curata eficient zona predispusa infundarii care impiedica in timp functionarea.
        Daca pana acum cativa ani diferenta de pret dintre o centrala obisnuita si una cu curatare mecanica era foarte mare, acum aceasta a ajuns pana in 2000 de ron…diferenta pe care o gasesc justificata, avand in vedere diferenta de pret intre peletii premium quality si „restul” si siguranta ca centrala va face caldura!

        Răspunde
        • Daca ar fi problema doar de curatat cenusa, nasoala e partea cu randamentul ca se duc peleti repede, ard prost si arde si buzunarul. Am mers doua ierni pe peleti, am consumat 10 sau 11 tone, o iarna pe fag si salcam a fost parfum, lemn uscat bun vreo 14 metri, asta la o suprafata de 150 mp si o iarna am avut cocs de la Petromidia fix 4800 kg, iarasi parfum. Nasol era ca trebuia sa fii vigilent sa bagi in foc :)) Ce ma ajuta erau 2 boilere tampon de 200 fiecare, absolut necesare la o centrala pe combustibili solizi. Cum ziceam era nasol cu bagatu’ in foc, eu ca eu da cand ramanea sotia singura era stres mare 🙁

          Răspunde
  2. Aveam si eu in plan asa ceva cand am facut casa, dar intr’un final am preferat teracota clasica trecuta prin pereti. Cum zicea Vasile, teoretic sunt foarte ok, practic insa daca aduni investitia initiala plus belele cu peletii … nu stiu ce sa mai zic. In ce priveste centrala electrica … ba e cam durere cu costurile, adica un amic de al meu nu prea scapa sub 1200 lei/luna pentru o casa nu foarte mare ceea ce mie mi’se pare enorm de mult.

    Răspunde
      • E ok casa, izolata bine, in iarna grea cam asa a platit din ce mi’a zis. Amu sa fiu sincer, la casa aia si 8-900 lei mi’se pare mult. Cred ca daca ar fi mers pe lemn ar fi iesit mai bine.

        Răspunde
        • In general toata lumea are casele izolate termic, insa putini reusesc asta cu adevarat. Anveloparile, un termen la moda, nu rezolva mare lucru la o casa veche, unde nu mai poti face nimic la fundatie sau partial la acoperis, dupa cum ziceam sunt multi factori care pot influenta costurile, izolatie, proiectarea instalatiei de incalzit, randamentul acesteia, temperatura la care este setat termostatul de ambient si nu in ultimul rand cat de mult esti hotarat sa platesti pentru confortul tau.
          Cat despre incalzirea clasica pe lemn, depinde, o soba de teracota e buna intr-o camera, hai doua daca e intre doua camere si aici iar depinde de soba cat de bine e facuta si de lemn. Intradevar, sunt zone unde lemnul e mai aproape si ieftin, dar trebuie spart, carat in casa, scoasa cenusa, cum ziceam depinde cat de mult vrei sa platesti pentru confortul tau.
          250 mp e o casa marisoara, cu etaj poate, daca e cu etaj e un avantaj la incalzire, desigur nu mereu, conteaza orientarea, dispunerea camerelor, numarul ferestrelor, inaltimea lor pe curent poti ajunge si la 2000 de lei pe luna intr-o iarna crancena 🙁

          Răspunde

Lasă un comentariu