Poiana cu narcise.Negrasi Arges

poiana-narciselor

Rezervatia naturala „Poiana cu narcise Negraşi” este situata in lunca râului Dâmbovnic, in comuna Negraşi, jud. Arges si este cea mai sudica poiana cu narcise a Romaniei.

Rezervaţia Poiana cu narcise Negraşi reprezintă o relicvă naturală din cuaternar, a fost declarata rezervatie naturala la data de 24 iunie 1966 si este ocrotita pentru valoarea stiintifica deosebita a speciei dar si pentru valoarea peisagistica a covorului cu narcise.

Daca retineti despre ce rau este vorba, ei bine este vorba despre raul Dambovnic. Dambovnicul acesta, este garla care curge pe la mine pe la tara si chiar este o garla, izvoraste de undeva din dealurile din apropierea Pitestiului, iar  pe vremea lui Ceausescu, cand institutul de petrochimie deversa toate reziduurile petroliere in el, in bietul Dambovnic, nu traiau nici macar broastele. Acum, natura si-a reintrat in drepturi….exista peste, exista flora, iar despre broaste nu mai vorbesc.

Pana sa descopar minunea care se afla in lunca Dambovnicului, credeam ca singurul merit al garlei copilariei mele, era acela ca prin apele adunate in curgerea ei, a marit nivelul Neajlovului si asa Mihai Viteazu a avut parte ca aliat, de o mlastina mai mare.

 

Dar ca sa revin la poiana cu narcise de la Negrasi, locul vizitat sambata asta, am ales un drum mai putin uzitat de catre bucurestenii care mai merg pe acolo. Am ales ruta Bucuresti-Bolintin Vale-Roata de Jos-Poieni-Negrasi. Brumul este decent, mai putin o portiune de 6 km unde este drum pietruit,fara denivelari.

A doua varianta, este cea cu autostrada Bucuresti-Pitesti cu iesire pe la Teiu, de unde mai sunt inca douazeci de kilometri, dar si pe aici este un drum pietruit.

Daca numele meu ar fi Calistrat Hogas, din cele doua ore petrecute in poiana narciselor, puteam publica cel putin doua carti…asa nu spun decat ca este ceva frumos, care trebuie vazut si neaparat „mirosit” pentru ca intradevar, narcisele miros demential.

Ca fapt divers si demn de toata lauda, primaria din Negrasi, pe toata perioada de inflorire a narciselor asigura paza.

In prima duminica din luna mai, la Negrasi are loc si sarbatoarea narciselor.

Mai sunt niste poze si pe pagina de facebook  a blogului, unde daca tot ajungeti,nu uita-ti de like.

 

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura