O idee de optimizare a investițiilor pe bursă

Când investești constant pe bursă, vine o zi în care nu mai știi ce acțiune să cumperi pentru că ai impresia că e prea scumpă. Aici apare blocajul și sunt destui care tot așteaptă să mai scadă prețul. Dincolo de faptul că întradevăr, unele acțiuni sunt supra evaluate, mai intervine și o chestie psihologică. Și cel mai bun exemplu este cel personal ca să zic așa. Adică, să luăm de exemplu o deținere de-a mea și anume acțiunea BVB pentru că este una dintre acțiunile cumpărate când mi-am deschis contul de tranzacționare în 2018.

Mă uitam prin arhiva ordinelor executate și prima oară am cumpărat acțiuni BVB pe data de 5.04.2018. Am cumpărat atunci 15 acțiuni BVB cu prețul de 28,2 lei/acțiunea. A urmat o perioadă în care am făcut DCA pe această acțiune până am ajuns la un număr de 120 acțiuni. Și apoi mi s-a părut că este o acțiune scumpă și am început să mă diversific și pe alte acțiuni. Ideea este că acum vorbim de pragul ălă psihologic de care aminteam mai sus. Adică, personal, strict pe acțiunea BVB parcă nu aș mai cumpăra… Pentru că la momentul acesta o acțiune BVB este cotată la 49.5 lei/acțiune. Și cum eu am un preț mediu de achiziție de 22.86 lei/ acțiune(similar cu februarie 2022) e clar că mi se pare o acțiune scumpă pentru a mai achiziționa.

Cam ăsta este blocajul despre care vorbeam. Ai început să investești pe bursă, ai un portofoliu care a crescut frumos, ai aprecieri pe unele acțiuni de 90, 100, 200 la sută pe anumite acțiuni din portofoliu și parcă nu-ți vine să cumperi la prețurile actuale.

În fine, sper că s-a înțeles ideea.. Că asta discutam cu un prieten acum ceva vreme și el stă cu fonduri disponibile în cont că s-a lovit strict de ce ziceam eu mai sus. I se par toate scumpe și nu vrea să-și crească prețul mediu de achiziție. Dar nici nu vrea să vândă că nu are ce cumpăra…

Și aici intervine optimizarea de care ziceam. Fiind o discuție pe banii lui, pe portofoliul lui, mi-am dat cu părerea și chiar cred că este o soluție destul de bună pentru cei care ajung cu portofoliul în astfel de situații. Și soluția pentru cei care se lovesc de acest blocaj investițional și nici nu vor să facă rebalansări, DCA sau alte acțiuni de optimizare a portofoliului, eu o văd astfel:

  • Lași portofoliul ăla în pace, nu mai bagi bani în el, doar reinvestești dividendele încasate
  • Deschizi un nou cont de tranzacționare la un alt broker
  • Investești lunar într-un portofoliu format

Știu că pare și chiar e o amăgire dar ideea este că la momentul în care pornești un portofoliu nou te setezi pe el și vrei să optimizezi fără să te mai streseze costul mediu al acelei dețineri. În definitiv sunt tot banii tăi, doar că nu mai stai degeaba cu ei în contul de tranzacționare.

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura