Dilutie de miere pentru aromatizarea tutunului de pipa

Printre viciile mele se regaseste si fumatul de pipa.De fapt, in ultima vreme, pipa nu prea mai este viciu, fumata doar ocazional, tinde sa devina hobby. Acum, ca tot ma pregatesc de concediu, am zis sa-mi pregatesc si pipa,pentru ca nimic nu se compara cu o fumata pe malul marii, asezonata cu ceva lichid ce detine si ceva grade in compozitie. In principiu, pentru un necunoscator in arta pipatului, imaginea piparului este langa un pahar de cognac.
Nu stiu cum este la alti pipari, fumatul pipei implicand papilele gustative, dar la mine fiecare tutun, merge cu alt tip de licoare. Odată, mi-am cumparat un tutun si nu reuseam sa-l asortez la nici-un tip de bautura, asta pana am incercat cu gin tonic, in amestec cu coca cola.

De pipat, pipez dintr-o pipa veche, din lemn de briar, rusticata pe care am cumparat-o de la un targ de vechituri si care, inca, merge foarte bine, mai ales pentru un incepator in arta fumatului.

Acum, pentru saptamana asta de vacanta, mai am o jumatate de pachet de tutun Clan, care a reusit performanţa de-a se usca foarte tare, iar inconditiile in care nu este cel mai bun tutun din lume, gradul scazut de umiditate, reuşeşte sa-l faca aproape de nefumat. Cum e pacat de el sa-l arunc, am sa incerc sa-l umezesc putin si daca tot fac lucrul acesta sa incerc sa-l si aromatizez putin. Daca la tutunul de rulat ce-a mai simpla metoda este cu felia de mar, tutunul de pipa, necesita un tratament putin mai special. O sa fac o dilutie de miere in care am sa adaug si un strop de cognac. Cum am la dispozitie mai multe sorturi de miere, voi folosi in amestec miere de mana si sunt curios ce aroma o sa capete tutunul, in conditiile in care mierea de mana, are un gust destul de pronunţat de caramel.

Neavand un umidificator special pentru tutun la dispozitie, voi folosi un borcan etans in care voi pune tutunul, iar cu dilutia de miere si cognac, voi impregna un disc demachiant luat din trusa sotiei. Dintr-o folie de aluminiu voi face o mica farfurioara si pe aceasta voi aseza discul demachiant, fara a avea contact cu tutunul.

Chiar sunt curios daca o sa-mi iasa, mai ales ca este prima data cand ma implic in procesul de reumidificare a tutunului de pipa.

O sa revin cu detalii si pareri.



17 comentarii la „Dilutie de miere pentru aromatizarea tutunului de pipa”

  1. Am aceiasi problema si eu cu o cutie de tutun de cea mai buna calitate care s’a uscat de tot, devenind imposibil de fumat. 🙁 Sa imi zici si mie ce ti’a iesit.

    Răspunde
  2. Daca tot faci amestecul cu aroma în borcan, te sfătui să pui câteva picături de aroma dorită (inclusiv cognac) pe o bucățică de BCA. După ce s-a absorbit aroma lichidă, o poți adăuga în borcanul cu tutun.

    Răspunde
      • Si cica fumatul dauneaza… ca mi-ai adus aminte am sa zic si eu una, acum ca am descoperit la tine povestea asta si se potriveste cu ce am mai citi pe aici de albine, de miere!
        Tata avea un unchi, veche asta, acum e oale si ulcele… impatimit apicultor la tara da nu prea avea conditii. Asa ca la un moment dat a lasat tot, la tara in Baragan si a plecat la Tulcea, Slava Rusa. Acolo la vremea aia paduri, salcam, tei… poieni virgine, absolut fabulos, de basm. Cand eram la scoala prin vacanta de vara mergeam la el, era frumos tare, avea multe cutii, multe si era o bazaiala, potriveala naibi cu povestea ta e ca… fuma pipa, da fuma nu se incurca, da nu mirosea urat, niciunde in casa. Tinea tutunul intr-o cutie verde asa cu flori, de tabla, care se inchidea ca la table. Permanent scotea fum ca o locomotiva, acum daca stau si ma gandesc cred ca era si o tactica in lucrul cu albinele 😉 . Tot la vremea aia, ca orice copil ce incerca sa-i imite pe ai mari, am vrut sa fumez si eu din pipa lui, mai furasem cate o tigare de la tata, aveam ceva experienta, aiurea.. m-a usturat gatu’ si ochii o zi intreaga plus ca am luat si o palma de la mos :))) Avea o suta si cand a muri, nu de vreo boala… a cazut dintr-un pom cand aduna un roi de albine 🙁 Asa cu unchiu Mitica a lu’ tata si pipa lui, D-zeu sa-i odihneasca in pace pe amandoi!

        Răspunde
        • Slava Rusa…unul dintre cele mai misto nume de localitate. Am un prieten apicultor de acolo. Bine, stă mai mult in Babadag. Cernagor Nicolae…poate-l stia pe mosul tau, ca e si el destul de in varsta

          Răspunde
          • Ciucurova, Slava Cercheza apoi Slava Rusa, Caugagia si intram pe Tulcea – Constanta… Budur Dumitru il chema pe mos, fusese in amandoua razboaiele, era ofiter, istorie povestile lui. Era unchi lu’ tata pe linie materna. A murit putin inainte de revolutie, din pacate, i astepta pe americani, zicea ca e pregatit, are ingropata la tara o mitraliera :)))) Lucram la Severin atunci, i-am adus sicriul la tara in Baragan nu avea cine, avea doar o fata maritata prin Valcea, a murit la Tulcea in spital dupa accident, ne-au dat un TV-u alb sa-l aducem, a fost un drum de cosmar, imi amintesc ca azi….amintiri, anii aia au fost plini de intamplari memorabile si urate, dar si frumoase.

            Răspunde
  3. Eu personal am facut asa:
    am pus tutunul uscat de pipa intr-o cutie de plastic ramasa de la inghetata. Era o cutie de aprox 750 cmc. Intr-un paharel un pic mai scund decit cutia am pus aproape pina sus coniac. Am facut loc intr-un colt al cutiei am pus capacul, si am lasat cel putin o luna.
    recomand!

    Răspunde
    • Cred ca o sa incerc metoda ta cu niste rom sa vad ce iese. Merci de comenatariu, uitasem ca mai am pipă:) Cred ca sâmbătă ma voi trezi inaintea copiilor sa profit de treaba asta..

      Răspunde
  4. salut , nu stiu daca mai citeste cineva aceasta postare dar am facut si eu o chestie , 🙂 eu fumez tigari injectate si am ramas fara sursa de tutun cu ppandemia asta , asa ca am apelat la tutun senator din comert din cel albastru la punga de 135 gr , dar nu imi place de nici o culoare , eu fumand tutun la galeata adus din luxemburg , asa ca am zis sa ii schimb aroma si citind ce ati scris voi mai sus am avut o idee . Am pus la fiert 2 litri de apa intro oala intinsa in care am adaugat un shot de cognac si 2 linguri mari de miere am lasat apa sa clocoteasca si cand a dat in clocot apa am pus tutunul pe o sita iar sita deasupra oalei care fierbea si am lasat asa aproximatin 15 min pana am considerat eu ca este destul de umed . Binenteles ca era prea umed asa ca l-am lasat la uscat aproximativ 2 ore si dupa l-am injectat in tuburi 🙂 a iesit ceva de vis , tigarea aducea a trabuc ca si gust , foarte k . Multumesc de idei domnilor .

    Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura