Despre țepe, altruism și alte fapte bune

E, citea Maran mai devreme un mic articol la Andrei despre ce-l mână pe el în lupta cu contentul urcat aproape zilnic pe blog. Nu-l cunosc personal, mai comentează când și când pe aici, mai citesc și eu pe la el, așa că mi-am făcut o idee despre el… e genul de om cu care m-aș înțelege la o bere,două, trei. Nu cred că sunt departe de adevăr, omul e genul de persoană cum eu nu sunt. Adică, chiar e altruist și face tot posibilul să-și ajute semeni. D-aia se și agită pe o nișă destul de complicată, aia în care stă cu ochii pe diverse scam-uri și țepe din zona asta a on line-ului, se implică pe plan local pe parte politică și civică.. Deci, omul e de lăudat. Altfel, cum zicea poetul…Fiii mei, nu uitați să stați în gardă că, la orice colț de stradă…sunt câțiva zmeii ce vor să vă ardă.

Dar, așa cum ziceam, citeam articolul ăsta în care, după ce explică de ce abordează nișa asta a țepelor on line, la final, Andrei are dilema aia a omului bun.

Totuși, ce nu am înțeles eu niciodată, de ce oamenii fac transferuri de bani unor străini, înainte să caute niște informații pe internet?

Teoretic, răspunsul ar fi trebuit să fie ușor de intuit, e corelat strîns cu faptul că marea majoritatea a oamenilor nu recunosc când au greșit. În sinea ta cred că e destul de ușor după o țepă să spui, băh, ce prost am fost… cumva, chiar e o refulare treaba asta și, poate înveți ceva. Dar aici se oprește conștientizarea…pentru că, deși nu e bine să generalizez, marea majoritate a oamenilor nu spun mai departe de paguba lor. Că ori le este rușine de tâmpenia făcută ori sunt pe principiul, să moară și capra vecinului. Și astea două cam răspund dilemei, slaba educație financiară și de multe ori nu doar educația financiară….educația în general, cultura generală, care, pe fondul sărăciei poate duce foarte ușor la situația dată. Pentru că în poporul ăsta încă trăiește CARITAS-ul și e greu când ai rate peste rate și nu te ajută nici intelectul, vulgar vorbind, să pui botul la o promisiune de dublarea peste noapte a banilor făcute de Ion Țiriac sau mai știu eu ce alt bogătan cunoscut de foarte multă lume.

Altfel, dacă tot ai chef să investești, ai bursa, ai fondurile de investiții, ai bănci în care să investești…chestii legale și în anumite sume garantate de stat. Da, nu dublezi banii peste noapte dar dincolo de câștigul material vei mai câștiga ceva. Informație. Și experiență. Și poate nu nu mai pui așa de ușor botul la niște promisiuni de îmbogățire făcute de Țiriac pe facebook. Că Țiriac altă treabă n-are decât să te îmbogățească pe tine peste noapte.

Altfel, cum am mai zis pe aici când a fost vorba de educație financiară și alte lacune d-astea, pueț mâna și citiți măcar cartea asta,  Tata bogat, Tata sarac. Vă mai lărgește puțin orizontul.

2 comentarii la „Despre țepe, altruism și alte fapte bune”

    • Toată lumea e datoare pe undeva. Ideea este că pentru unu care habar nu are pe ce lume trăiește dpdv al educației financiare, cartea asta e abecedarul…

      Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura