Azi vorbim putin despre goji. De-a lungul timpului, prin prisma preocuparilor mele, am trecut prin doua perioade in care interesul pentru goji era enorm. Prima oara a fost in perioada in care eram agent de vanzari pe partea de plafar. Internetul luase avant, lumea se informa, piata deja cerea cosmetice fara parabeni, produse naturale, bio. Si in piata a aparut goji. Fie ca era vorba de fructele confiate, crema cu fructe goji sau alte produse, daca contineau goji, nimic nu mai conta.
Usor, usor piata s-a umplut, iar sita a cernut. Interesul pentru cosmeticele pe baza de goji este inca ridicat, iar in piata inca exista o multime de asemenea produse, insa doar cateva dintre ele sunt bune (vezi crema cu fructe Goji) pentru ca, nu-i asa, compozitia conteaza si nu pretul. In fine, goji este recunoscut drept un puternic antioxidant, asiaticii folosindu-l de atata vreme, iar folosirea fructelor de goji si in industria cosmetica moderna confirma aceste calitati.
In concluzie, goji este o minune a naturii si nu degeaba, chinezii il numesc arborele vietii sau secretul tineretii tibetane, el este regele antioxidantilor, avand o mare capacitate de prevenire a imbatranirii.
Acum ca am trecut repede peste adevaratul goji(Lycium barbarumo) cel folosit in medicina traditionala chineza si in industria cosmetica asa cum am zis mai sus, hai sa vedem cum sta treaba cu a doua data cand am avut de-a face cu goji. De data asta este vorba despre goji-ul romanesc-Lycium halimifolium…il stiti cu siguranta si voi, creste la soare pe diverse terenuri nelucrate sau pe langa garduri neingrijite.
Desi fructele seamana destul de mult cu cele de goji, goji-ul romanesc nu este comestibil, si comparativ cu ruda lui apropiata (ambele specii fac parte din aceiasi familie Solanacee) nu aduce nimic benefic in tratarea afectiunile in care Lycium barbarumo (goji bun) face minuni. Goji-ul romanesc mi-a atras atentia prin prisma apucaturilor mele apicole. Desi la prima vedere ai fi tentat sa spui ca ce nu se mananca nu e bun, natura lucreaza, iar gardurarita sau catina de garduri cum se mai numeste in Romania Lycium halimifolium, are un potential melifer foarte ridicat.
Revenind la goji, eu consum uneori un amestec de fructe de goji si merisoare si aici nu prea am loc de pacaleala, dar cand vine vorba de alte combinatii in care apare goji, dar nu se vede efectiv ca si fruct(la creme si alte produse cosmetice), tineti minte un lucru:un pret mic nu garanteaza existenta in flacon a ceea ce e scris pe eticheta. Exact ca atunci cand spui ca un vin nici nu a vazut via, tot asa si un produs ieftin cu goji in compozitie, are toate sansele sa nu fi vazut nici macar poza cu goji de pe eticheta.
O părere şi de Schisandra ? Eventual o docomentare şi un articol ?!
Coacaza cu 5 gusturi? o singura data am avut in portofoliu ceva ceai, dar n-a prea avut succes. O sa caut, poate mai gasesc agenda in care notam diverse.