De când mi-am făcut cont pe facebook…

Mda, eu tot mă întreb dacă la momentul în care Mark Zahărberg asta, la momentul în care, din lipsă dă femei probabil, în camera lui de cămin a făcut fesbucul, s-o fi gândit că ce i-a clocit lui mintea o să-i aducă multe miliarde de coco. Cel mai probabil nu, dacă mă uit la poze cu el din tinerețe. În fine, dincolo de faptul că facebook-ul ne-a demonstrat că lumea e plină de dubioși( nu zic proști) dacă faci abstracție de tonele de gunoi ce-ți trec prin fața ochilor, dacă te apuci să-ți pui la punct filtrele și să setezi interesele, facebook-ul e o mină de aur.

Voi vă mai amintiți de ce v-ați făcut cont pe facebook? Că eu știu, mi-am făcut cont pentru că nu avea nevastă-mea suficienți vecini la Farm Ville. Mda, pueril motiv dar acesta a fost motivul pentru care i-am dat datele pentru prima oară lui Zahărberg, cândva prin 2009. Da, o căruță de ani….Și stau și mă gândesc cum m-a afectat pe mine că i-am pus ăstuia datele mele la dispoziție. Un lucru e clar, sunt mai puțin prost decât în 2009… Posibil ca evoluția asta să fi avu loc și fără facebook, dar cred că rețeaua lui Zahărberg a contribuit foarte mult la dezvoltarea mea. Ideea este că fără facebook, aș fi avut foarte greu acces la anumite persoane, o mulțime de informații mi-ar fi rămas străine.

Cumva, e ca în viață…. și pe facebook anturajul te strică sau te ajută să crești. Pentru mine, facebook-ul cred că e pozitiv, dacă trag linie, cred că sunt destul de mult pe plus. Dar cum ziceam, contează enorm interesele tale, filtrele și ce urmărești să obții de pe facebook. E ca într-o crâjmă dintr-o comunitate mică unde toți se cunosc cu toți dar sunt așezați la mese în funcție de interese. În funcție de interesul tău, contează cu cine te așezi la masă…. cu cei de la care ai ceva de învățat sau cu cei ce veșnic vor fi trimiși după țigări.

11 comentarii la „De când mi-am făcut cont pe facebook…”

  1. Nu am avut un cont de facebook personal niciodata, primul cred ca a fost prin 2012 in interes de facut niste bani. De acolo a stat latent (dezactivat) pana cand iara a fost de facut niste bani cu el, amu e latent in asteptarea altor bani daca or mai veni vreodata mai ales ca am invatat enorm de multe lucruri din „spate”. In rest pentru mine unul nu a reprezentat niciodata nimic mai mult decat atat, desi, da, poate sa fie o sursa importanta de informatii din partea unor oameni care inca nu stiu de ce se incapataneaza sa se risipesca pe acolo umplandu’i lui Zuky sacul cu lucruri misto care se pierd in neantul ala, in loc sa isi faca un site personal unde sa aiba control asupra continutului personal si feisbucul ala sa il foloseasca exclusiv pentru a redirectiona de pe plaforma lor, pe aia daca au vreo comunitate pe acolo?! Cam asta e toata relatia mea cu feisbuc, nimic mai mult si nici nu simt nevoia de mai mult.

    Răspunde
  2. In Silicon Valley orice putoi cu acnee si ceva cunostinte de programare viseaza sa fie milionar in 3 ani si miliardar in maxim 10, daca scoate ce vrea lumea si gaseste investitorul dispus sa riste niste bani. Daca in anii ’70 Bill Gates si Steve Jobs erau niste romantici ce visau sa vinda computere pentru toata lumea dupa ce vazusera Star Trek, acum e ca o religie, trebuie sa crezi ca esti dator sa incerci, oricit de idioata e ideea. Spre exemplu, sunt doua companii ce au ajuns la un apogeu de milioane si au cazut in praf in doua-trei luni: Juicero si Teforia.
    – Juicero a strins aproape 100M$ in joint ventures, a vindut cu 700$ initial, apoi cu 400$ niste storcatoare de suc din pungi special produse, cu piure de fructe si legume, ce costau 5-7$ bucata si aveau valabilitate 8 zile, pina cind un tip a incercat sa vada ce cacat e in pungile alea si a stors cu mina una, ca sa vada ca era un piure pasteurizat si atit. Erau si scumpe ca dracu, nu se putea stoarce dintr-o punga dupa ce fusese stoarsa, ca sa previna reincarcarea ei cu pulpa de catre utilizator. Iesea mult mai ieftin sucul cu un storcator normal de 100$ din fructe. A cazut in cateva luni, cind oamenii au inteles ca era un mare scam, ce exploata snobismul tehnologic. A mers 5 ani.
    – Teforia a strins 17M$, a vindut cu 650$, apoi cu aproape 1000$ un aparat de facut ceai conectat la internet, ce folosea evident niste doze cu tag rfid, special facute. Pina s-a enervat un tip ca nu putea sa refoloseasca o doza, sa faca de doua ori ceai din ea, ca era oricum tare, si mai era si scump ca dracu. Aceeasi schema, protectia consumatorului, nu cumva sa faca ceai stricat dintr-o doza defecta and shit. A mers si asta 3 ani.
    Oamenii aia sunt asigurati financiar. Acum au bani de alte idei crete. Trebuie incercat. Sunt convins ca nefututul de Zaharberg era convins ca va da lovitura cindva, nu neaparat cu faceapp, dar cu ceva tot reusea, pentru ca …

    Răspunde
    • Păi cred că toată lumea speră să dea lovitura nu doar cei din Silicon Valley dar ține de fiecare în parte. Ideea era că s-a propagat ideea că facebook e rău, că e plin de gunoi dar cum zicea si Ice mai sus, depinde de interesul fiecăruia. Sincer, si pe facebook dar si in viata reală, prefer mereu să stau pe lângă cei ce sunt setati să facă bani decât pe lângă cei cu pămantul plat, conspiratii sau mai stiu eu ce can can-uri politice/sociale.

      Răspunde
  3. Facebook are partea lui negativa, ca ofera tălîmbilor, prostilor patentati, conspirationistilor tembeli, irationalilor si nationalistilor turbati posibilitatea sa se intilneasca si sa inteleaga ca sunt multi, chiar majoritatea deja. De asemenea, tot facebook a facut posibila raspindirea ideii ca adevarul poate fi stabilit democratic, prin vot, si ca majoritatea are dreptul legal de a impune dictatură minoritatii, a proletariatului sarac cu duhul. In principiu nu e gresit sa lasi oamenilor libertatea de expresie, insa se pune problema rezolvarii situatiei de abuzare a liberatatii de expresie. Toti pampalaii de pensionari comenteaza la tot ce se poate comenta, troleaza orice discutie, denatureaza orice opinie sau stire, pentru ca pot si nu exista vreo cenzura a bunului simt pe internet, au sesizat si ei ca sunt anonimi, pot spune orice si chiar pot fi agresivi, cind in realitate nu ar avea curaj sa fie agresivi. Efectiv spatiul public e infectat si infestat. Cum zicea cineva intr-un editorial, era o vreme cind stiinta de carte era cautata, era motiv de fală si modalitate de succes social si profesional, iar nestiinta era privita ca o mare ratare si motiv de rusine. Era o vreme cind prostului i se spunea cit se poate de convingator ca e prost si trebuie sa lase oamenii destepti sa decida, pentru ca el nu are capacitatea de decizie informata. Prostia si ignoranta sunt acum motiv de mindrie, la fel ca in anii 50, cind comunismul se impunea prin cei mai tembeli si saraci membri ai societatii. Nu ma pricep la socilogie, sunt destui specialisti, eu am un motiv de ingrijorare ca acest fenomen nu se va autoregla in sensul curatarii, ci invers, se va autoregla pina la eliminarea logicii si ratiunii din spatiul public. Algoritmul facebook subestimeaza capacitatea de mutație a prostiei, la fel ca un virus nemernic.

    Răspunde
    • Clar că are parte negativă dar cum am zis, trebuie să sapi prin tot felul de continut dubios pentru a găsi ceva bun și treaba asta ține de fiecare utilizator în parte. Știu, e greu să ignori anumite subiecte/subiecti….dar dacă o faci, ușor ușor si algoritmii facebook incep să priceapă. Dar e muncă multă, si facebook vrea să facă bani. Așa că-ți va arata mereu flame-ul si gunoiul.

      Răspunde
      • Greu man sa mai gasesti ceva bun, oricit ai sapa. Algoritmul facebook mie imi aduce reclame acum, atit. Imi ascunde postarile oamenilor din bula mea, trebuie sa le caut eu. SI imi ascunde si postarile mele fata de oamenii din bula. Sotia nu-mi vede unele postari, culmea, si le vede prin ricoseu cu manta, alti prieteni de-ai ei reposteaza sau comenteaza postarile mele si atunci le vede. Iti dai seama ce cacat de twisted logic se foloseste? Pentru ca ma razboiesc cu bezbojnicii religiosi ce nu stiu sa poarte discutii argumentate si-mi bat pwla de ei cu argumente (cazul recent al copilului inecat la botez a facut multa activitate), am remarcat pattern-ul, comentatori anonimi, cu cont fara detalii si activitate, tinut doar pentru trollat anonim. Nu ai cu cine, e descurajant.

        Era un episod in StarTrek Next gen in care Enterprise gaseste o planeta pe care locuiau doar un mos si o baba. Si long story short, mosul era un fel de Q, avea putere nelimitata, iar baba era creatia lui dupa femeia reala, disparuta de mult, iar ea nu stia evident ca e creata de el. Si mosul s-a straduit tot episodul sa-i convinga pe Picard si compania sa-l lase acolo in pace, mimind un atact al unei nave superputernice, care doar ciupea Enterprise-ul, desi ar fi putut sa o vaporizeze. La final a recunoscut cine e si ce putere are, inclusiv povestea lui. Baba murise intr-un atac al unei rase oarecare, rasa pe care mosul, in durerea pricinuita de moartea femeii iubite, o eliminase intr-o fractiune de secunda total din univers, nu mai exista nici un membru al acelei rase si alesese sa traiasca acolo cu baba recreata, o oglinda care sa-i aduca aminte ce facuse.

        Eu as sterge acum toate datele de pe retelel sociale, tot, sa reporneasca de la zero, iar la un an as sterge din nou, pina s-ar plictisi oamenii de chestia asta. Prostia are o capacitate extraordinara de dezvoltare, ca un mucegai.

        Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura