Așa, bun, m-am uitat zilele aste la două chestii pe youtube. Una este despre niște moldoveni de-ai noștri ce umblă pe dealuri cu niște detectoare de metale și caută diverse obiecte din perioada războiului. Tot găsesc oamenii ba baionete, ba decorații și alte bidoane de apă și gamele. Au găsit și chestii mai vechi însă metalicele din al doilea război sunt baza. Mișto la băieții ăștia cu detectoarele de metal e motivul invocat de ei, dincolo de pasiunea pentru istorie, erau grași și voiau să slăbească și căutau ceva activitate în aer liber. Și așa s-au apucat de cătat chestii cu detectorul de metale. Bine, asta zic ei…
Bun, sunt pasionat de treburile astea, mai urmăresc diverse pe Discovery dar nu m-aș băga la astfel de treburi…n-am nici atât de mult timp la dispoziție și nici chef de hârțogăraie cu statul. Deși din ce am citit pentru a căuta cu detectorul de metale ai nevoie de un permis de deținere. Însă, dacă găsești ceva, chestia aia e de patrimoniu și ai obligația să declari obiectul și să-l predai în 72 de ore unui muzeu. În fine, cu vreo 5-600 de lei poți să-ți iei un detector de metale și să rezolvi și cu actele. Rămâne apoi să dibui locul bătăliei și să dai un ochi pe harta site-urilor arheologice din România să te asiguri că nu e sit arheologic acolo…că n-ai voie cu detectorul acolo și plătești amenzi de-ți sar capacele…tot tezaurul dacic prădat de căutătorii ilegali de comori ți-l pun în cârcă. Apropo de harta asta a site-urilor arheologice din România, m-am holbat puțin pe ea și am câteva în jurul satului natal. Cea mai veche urmă descoperită în zonă e din epoca bronzului, cultura La Tène (sec. II-I î.Hr.)…dacii liberi bro. Asta pe lângă ceva locuințe din epoca Gumelnița. Hai că le-am amestecat dar am găsit chestii de citit pe viitor….harta e aici, poate aveți curiozități. http://map.cimec.ro/Mapserver/#
De câteva zile de când m-am hotărât eu să-mi cresc canalul de youtube, m-am tot uitat după diverse activități ce le-aș putea desfășura pe lângă treburile cu apicultura ce le vizez în viitor. Asta așa, să nu fac doar colaje foto sau filmulețe în care vorbesc singur…că nu cred că are lumea chef să-mi vadă moaca și să asculte ce aberez eu….Cam ca aici…
A doua chestie ține de titlu. Pescuit cu magnetul. Recunosc, prostia asta m-a prins și nu doar pe mine.Și parcă aș da vreo 70 de lei pe un magnet din ăsta pentru pescuit la fântână…Ideea este că am niște fântâni din astea vechi în zonă și aș putea arunca magnetul ăla pentru o partidă de pescuit cu magnetul în fântână. Bine, n-o să găsesc mare lucru, când eram copil, fântânile astea cu cumpănă din jurul satului le curățam frecvent. Anual coboram în fântână și scoteam toate mizeriile…că oamenii aruncau ce nu-ți trece prin cap în fântână. În fine, ideea este că într-o astfel de fântână(cea din poză) se zvonește că demult, cineva ar fi găsit o mitralieră. Probabil că da, că pe acolo au cam trecut și nemții și rușii. Din ce povesteau bătrânii, divizia 109 germană a stat cel mai mult prin zonă…se vede și pe hărțile campaniilor militare din Muntenia că s-au cam îndreptat spre București iar satul meu s-a aflat cam la limita liniei de apărare Argeș-Neajlov.
Buzunarul ala la blugi a fost creat pentru ca minerii care foloseau blugii aia in minerit sa puna pipetele de aur. Nu e cazul tau, ramai la brichete pana iti cumperi magnetul ala! :)))))
uite că am mai aflat ceva și azi…
Da, bravo! 😀
Apropos de fântână: la un moment dat Ștefan cel Mare o scăpat sabia într-o fântână, cum o scos-o ?
Udă ! …păi cum altfel ?!
Ori poate v-ați gîndit că o făcut rost de un magnet neodymium foarte puternic(!). Dar haidați să vă spui la ce ar mai bun magnetu cela, de fapt ar trăbui 2 magneți de ceia și între care deci să fie prinse ouțăle celor care nu sînt cinstiți (nu spui cine). Aoleoooooo, mă ia cu fiori… păi și ce, Țepeș era mai blînd ?!
Ahhh magneții ăștia !
Sorin, recunoaște, ești puțin sadic :))
Recunosc !