Apropo de pensie și de cum te pregătești pentru ea

În timp ce lumea stă cu ochii pe Trump și se excită la gândul că vine Georgescu să le dea ceva, pe aici prin colonia România cum ar zice nește patrioți se mai întâmplă și chestii interesante. Cum ar fi știrea asta care ne spune că se pregătește o modificare prin care administratorii fondurilor de pensii Pilonul II şi de pensii facultative Pilonul III vor putea investi până la 10% din active în fonduri mutuale, faţă de 5% în prezent. Ceea ce e de bine, chestia asta ar fi fost utilă încă de la început. Că pe lângă diversificare, cei care contribuie lunar la Pilonul II ar fi beneficiat și de alte câștiguri în afară de BET, Fidelis, Tezaur. Da, limitarea asta de 5% a fost benefică pentru bursa de la București și pentru companiile românești însă, dacă mai aveai încă 5% pentru a investi în chestii profitabile de afară, altfel ar fi arătat email-ul ăla în care ești anunțat că Ne bucuram sa te anuntam ca o noua contributie a fost alocata in contul tau de Pensie Pilon II.

Știu că mulți nu sunt foarte optimiști cu pensia, că n-o mai prind, că îi fură unii sau alți, că banii ăia din fondul de pensii Pilonul II face cu ochiul mereu Guvernului și parcă i-ar naționaliza că știu ei cum să-i drămuiască mai bine, că taxele de administrare sunt mari, că randamentele nu sunt wow. Randamentele nu sunt wow, pentru că investițiile făcute de fondurile de pensii sunt printre cele cu cel mai mic risc. Că ăștia nu au voi să-ți investească cotizația în bitcoini sau în alte criptomonede. În fine, ideea este că la ce educație financiară avem în România, Fondurile de Pensii care administrează Pilonul II este cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla unui cetațean care și-a trăit veața și nu a reușit să pună mare lucru deoparte pentru pensie. Ca idee, să înțelegi mai bine despre ce zic, vezi câți bani ai la momentul ăsta în Pilonul II și compară cu ce ai economisit, investit, pus deoparte. Dacă concluzia este că ai mai mulți bani în Pilonul II de pensii decât ai tu pus deoparte, vulgar vorbind, ai cam belit treaba aia pe termen lung.

Altfel, ca idee, fondurile obligatorii Pilon II au avut un randament mediu de 5,74% anul trecut. Puțin, raportat la randamentele din piață. Cumva, simplist, dacă mă raportez la pensia mea și ce s-a adunat în anii aștia de când cotizez(de la început) la Metropolitan sunt bani pe jos. Dar nici nu m-am strofocat cu nimic… Sunt bonus pentru momentul în care o să ies la pensie ca să zic așa. Baza pentru o pensie liniștită stă în ce economisesc, în ce investesc. Nici randamentele mele nu sunt wow, că nu mi-am asumat riscuri mari…am încercat să fiu cât mai consecvent în investiții. Și momentan e bine, faptul că în fiecare lună am investit niște bani mă face să mă uit mult mai încrezător la viitor. Da, știu, nu m-am înbogățit peste noapte dar na, leu cu leu se face suta.

De final, pentru troglodiții care visează naționalizări de companii făcute de georgescu, încercați să priviți și din punctul asta de vedere: Dacă ești contributor la Pilonul II de Pensii prin contribuția ta, aia mică…deții o mică parte dintr-o companie. E, dacă se lasă cu naționalizările alea care vă umezește vouă nopțile, ei bine, se naționalizează și bucata aia mică pe care o deții tu prin intermediul pensiei din pilonul II.

Un comentariu la „Apropo de pensie și de cum te pregătești pentru ea”

  1. Nu le da idei ganditorilor de plastic ai Romaniei. Nici celor care ironizeaza pe altii ca stiu ei mai bine „geopolitica”. Dacii aia liberi: 2.0, se stiu ei. :))

    Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura