Ai găs ce ai chert?

No, ni mă la el ce be și ce om îi…cum ar zice ardeleanul. Da asta-i legendă, e din ciclul bancuri cu ardeleni și e inteligibil. În schimb, întrebarea din titlu, Ai găs ce-ai chert? ne-a fost pusă într-o frumoasă duminică, în fața unei biserici, de către un ardelean bătrân. El ieșise de la beserică, noi ne coboram de pe un munte. Pe moment nu am prea înțeles ce a zis bătrânul, ne-a tradus o tipă care era din #zonă…Ai găsit ce ai pierdut? Asta era dilema moșului..

Bă, da…am găs ce am chert. De fapt am găsit mai multe lucruri, mai trebuie să găsesc pe undeva o mică oază de liniște și cheful de scris pentru unul dintre lucrurile găsite. De astea două mai am nevoie pentru SUBIECT. O altă chestie găsită e aci, cum intri în Italia, pe stânga. De fapt, mint puțin, chestia asta n-a fost găsită de mine, a ajuns la mine din share în share, via nevesta, direct din Italia. Se cheamă Caorle, sau cum îi mai zic italienii, piccola Venezia. Caorle asta e un orășel aflat cam la jumătatea drumului dintre Trieste și Veneția și la aproximativ 1.350 km de București. Cam doua zile de condus lejer…asta dacă merg prin Serbia, Croația, Slovenia. Drumul prin Ungaria e puțin mai lung și în afară de marea tentație reprezentată de un pipi în lacul Balaton nu mă atrage. Bun, deci, am pus Caorle pe lista scurtă pentru vacanța de anul viitor. Asta așa, că tot e fii’mea înebunită după Italia. Bine, pe mine mă tentează și drumul, așa cum am zis, prefer varianta prin Serbia-Croația cu un motiv bine întemeiat…o mică voltă să vadă și ochiul meu Parcul Natural Plitvice.

M-am uitat și pe booking, m-am uitat și pe Airbnb și, la 6-700 euro pe 8 nopți găsești cazare decentă. Acum trebuie să văd cum mă organizez cu concediul, două săptămâni dacă vreau să văd și  Plitvice. Ce să zic, timp să fie că bani cumpărăm….

Așa, ziceam că mica Veneție, că canale și pirogi cu macaronari cântând O sole mio…bă, au ăștia în Caorle și o plajă imensă și mai au și ceva alimentație pe bază de pește și alte legume de mare. Nu că m-aș da în vânt după fructele de mare dar, un concediu reușit e ăla în care toată lumea e mulțumită și cu mațu plin. Eu, dacă n-au hamsie cu polenta și usturoi, oi găsi baraca vreunui arabete cu chebab…că tot s-a umplut Italia de ei.

Și, dacă tot se apropie o ieșeală la Krapets, să-mi bag bere pe gât de nu aduc în discuție și propunerea cu o vacanță în Caorle, exact așa cum v-am zis mai sus…

10 comentarii la „Ai găs ce ai chert?”

  1. Conform DEXonline.ro, pentru „chert” avem 2 definiții, adică locul de îmbinare a căpriorilor, respectiv termen folosit pentru denumirea unor accidente silicioase nodulare; în literatura anglo-saxonă, are un sens mult mai larg și se referă la toate rocile sedimentare silicioase.
    Cu primul termen sînt obișnuit, fiind folosit în domeniul construcțiilor de case, la acoperișul din lemn (șarpanta din lemn), și operația se cheamă chertare, adică realizarea unei mici crestături din lemn pentru a asigura o prindere mai bună.
    Dar „chert” ca și pierdere, no încă de așa ceva încă nu am auzit !

    Răspunde
    • Este, este. Regionalismul ăsta se regăsește și la Brașov, care vorba aia, e la 30 km. de Vechiul Regat de până la 1918, așadar aproape și de munteni și de ardeleni.

      Răspunde
      • No, te … n’am apucat sa ma dau cu parerea, da iote ca se gasi caresva sa iti zica, care’i marsu. Nu l’am mai auzit de multa vreme folosit, cum nici „nicari” in loc de „nicaieri” … da amu, no …

        Răspunde
  2. Ups, acuma văd că e bine: am scris commentu la un alt calculator, și acolo „cerculețu” avatarului so-ntins pe tot ecranu, m-am spăriet că o să rămînă definitiv… De fapt e ok !

    Răspunde
  3. sunt foarte utilizate scurtaturile astea de cuvinte in Ardeal. io fiind ardelean de la nastere si pana acuma is ashe de obisnuit cu ele de mi se par chiar leme. 🙂 imi aduc aminte de o alta asociere din asta de cuvinte de cand eram mai june: ” cand te-am vazt in cur am cazt.

    Răspunde
    • In facultate am stat vreo doi ani in camin cu niste ardeleni…luasem accent de numa numa. Si daca tot suntem la amintiri, merg cu niste prieteni pe munte. Pe drum, unul dintre prieteni zice ca o sa mai vina cineva de la Cluj. Bun…intru cu omu in discutii si-l intreb daca e chiar din Cluj sau de prin apropiere. Si-mi raspunde asta in cel mai ardelenesc stil: No, da io nu’s din Cluj, io mi’s din Tulcea…

      Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura