Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită..

Treaba aia cu „să moară și capra vecinului” e cât se poate de adevărată însă, cu timpul mi-am dat seama că e mai sănătos să vezi de ce a ajuns capra vecinului să fie grasă și frumoasă în timp ce capra ta e râioasă sau chiar a sucombat. Ar fi chiar indicat să-l întrebi pe vecin prin ce metode a ajuns să dețină o așa capră. Poate n-o să-ți spună sau poate o să ai surprize…dar e mult mai sănătos așa.

În fine, cred că și reciproca ar fi valabilă, vecinul cu capra sănătoasă să-l ajute puțin pe cel cu capra răpănoasă. Măcar cu un sfat, cu ceva…Dar cred că asta e mai complicat, implică mai mulți factori. Nu zic treburile aste pentru a mă lăuda, însă, dacă văd că unul are interes și se agită să crească o capră ipotetică, în limita posibilităților, îl ajut, chiar dacă nu-l cunosc pe respectivul.

Cam asta am făcut ieri, am dat o mână de ajutor la dezvoltarea armonioasă a unei capre. Și am făcut lucrul acesta pentru că stăpânul caprei nu pare genul care o lasă să se descurce singură cu speranța că va fi o capră bio. Nu, omul se interesa despre cum să facă s-o crească cât mai frumos. Cam asta ar fi, cred că există o lege a compensației și nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită.

2 comentarii la „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită..”

  1. Principiul „nici o faptă bună nu rămâne nerăsplătită” este valabil ca și principiu universal al tuturor lucrurilor, un concept care îmi place să-l consider ca „principiul universal al compensației”. Pornid de la principiul lui Le Chetelier (sau „legea echilibrului chimic”) am extins acest concept învățat la chimie în liceu, clasa XI (e he hei, ce vremuri!) deci la dimensiunile universale, și diversele analize care le-am făcut mi-au întărit încrederea că orice faptă bună are și rezultate pe măsură. Reversul este de asemenea valabil, pentru care avem și un foarte frumos proverb: cine seamănă vânt, culege furtună.
    Așa că este bine să faci bine, este bine să faci fapte bune și la fel de bine este și dacă de exemplu NU vrei să faci „bine” cuiva, atunci nu-i fă rău – pentru că reverberațiile se întorc înzecit și însutit la sursă.
    Revenind la capră, dacă de exemplu eu proiectez mental conceptul că vreau să știu cum de o duce așa de bine capra vecinului, garantat prin legea compensației universale, voi capăta un răspuns la dilemă și voi primi un răspuns pe măsură, răspicat: DE AIA !!!…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura