Ieri am avut ocazia sa explic din postura mea de apicultor,de trei ori, la trei persoane diferite ce este mierea cruda, sau mierea raw cum o numesc corporatistii cu influente frantuzesti. In putine cuvinte, mierea cruda este mierea nepasteurizata, iar nebunia asta cu miere cruda, a aparut in urma unei campanii a celor de la ApiLand, cei ce au promovat ideea de miere nepasteurizata.
Mierea cruda contine vitamine, enzime, antioxidanti puternici si alte substante nutritive naturale, avand un aspect mai „tulbure” comparativ cu mierea din magazine. Aceste substante sunt distruse in timpul incalzirii si in procesul de pasteurizare. Dupa aceasta actiune, daca pasteurizarea nu e facuta corect, este ca si cum ai folosi zahar.
Mierea cruda este mierea care dupa un timp incepe sa cristalizeze lucru care nu se prea intampla cu mierea de pe rafturile supermarketurilor si asta tot datorita pasteurizarii.
Tot ieri am avut ocazia sa vad intr-un magazin tip plafar, miere de salcam, ambalata si frumos etichetata, la senzationalul pret de 26 lei. Ai spune ca este un pret foarte bun, dar daca-ti spun ca anul acesta pretul la achizitie oferit de catre procesatori pentru mierea de salcam a ajuns la 21 lei, cum reusesti sa explici pretul asa de scazut al pretului de raft, in conditiile in care se aduna pretul ambalajului, adaosul comercial atat al procesatorului cat si al revanzatorului?
Daca esti consumator de miere si vrei sa consumi o miere de calitate, evita pretul mic si „fata comerciala” si incearca sa gasesti un apicultor in zona ta care sa-ti livreze cantitatea de miere dorita. Sigur o sa-ti vanda miere cruda, iar daca esti din Bucuresti si doresti miere naturala de albine, miere cruda, lasa un comentariu sau foloseste formularul de contact si stabilim cum fac livrarea. Garantat o sa mai vrei.
Eu doar miere de asta am mancat toata viata mea … de aia necruda nu am habar si nici nevoie! 😀
Este doar o noua gaselnita de marketing…asa cum era si aia cu „otet din cidru de mere”
Eu am câțiva oameni ce vând pe la țară astfel de miere. Unii ne-o dau chiar necristalizată, să o facem noi acasă.
Miere nu cumparam numai de la un consateam care stim cum o produce si de cativa ani calitatea e aceeasi. M-ar interesa si pe mine o asemenea afacere dar n-am curaj sa ma apuc.
Printre apicultori e o vorba…daca gandesti apicultura ca afacere, vei iesi in pierdere, dar daca o practici din placere, albina o sa te rasplateasca cu varf si indesat.
Si tind sa cred ca asa este.
Gata te-am adaugat si eu. Daca vrei sa te pun cu alt nume lasa-mi mesaj pe chat la mn pe blog.. E o iconita.. Apasa pe ea si se deschide chatul. Multumesc 🙂
Eu consum de cateva luni miere de mana. O cumpar din zona Severin-ului de la o doamna care sper sa nu ma insele. Gustul este deosebit!
Anul asta nu am mai gasit miere de mana aici, la Severin.
si eu iau miere de la tara, de la o ruda. In cateva sapt incepe sa cristalizeze, nu uniform, pe ici pe colo. Pana la sf anului e tare. Cea de salcam insa nu! Stii sa explici de ce?
pe repede ‘nainte…mierea contine doua zaharuri(nu zahar) fructoza si glucoza.Limita cristalizarii mierii corespunde unui raport fructoza/glucoza de 1,30. La mierea de salcam valoarea acestui raport este mai mare de 1,30si asa se explica rezistenta mai mare la cristalizare. Deci, mierea de salcam are mai multa fructoza..
Vreau miere coapta si miere praf.Sunt chiar idioti ia auzi miere cruda,de unde ati mai scoso fratilor?etichetati produsul cu tot felul de tampenii doara pun bot sa cumpere.Pt. necunoscatori NU exista de cat un fel de miere.Mierea de albine !