Am început să mă joc cu GIMP

Pentru că sunt fotograf sărăc, că tot mi-am luat și eu DSLR, cică grosul treburilor se face în editare. Așa că m-am apucat să văd ce alternative are un fotograf amator care nu vrea să dea bani pe Adobe Lightroom. Și s-ar părea că cea mai bună alternativă la Adobe Lightroom ar fi GIMP. Și m-am uitat la niște clipuri, am mai citit niște articole și cel puțin pentru unul care nu are habar de editare foto, GIMP e cel mai tare program. Nu o zic eu, o zic mai mulți. Și unii dintre cei ce zic lucrul ăsta chiar sunt fotografi. În fine, ideea este că GIMP poate fi pasul ăla intermediar spre editarea în Adobe Lightroom.

Altfel, cel mai mișto canal în care cineva explică despre cum să editezi fotografiile cu ajutorul GIMP este băiatul ăsta. De la el am învățat că cea mai simplă metodă prin care poți salva o poză proastă este să modifici balansul de alb. Și ceva curbe… Înțelegeți mai multe din filmulețul de la final.

Altfel, urmând sfaturile ăstuia, am două poze în care chiar și eu văd diferența.

Prima poză este asta… Naturală, așa cum a scos-o aparatul. Pare ok dacă ești ca mine, nu ai ochiul format.

Poză needitată

A doua, aceiași poză dar cu ajutorul programului de editare foto GIMP am egalizat balansul de alb din fotografie cu toolul auto. Simplu. Nu m-am băgat și la tras de curbe, am zis să rămân la atât deocamdată. Și a ieșit așa…

Poză editată cu GIMP

Mda, pare mai ok. Ideea este că m-am jucat în GIMP și cu niște poze făcute cu rabla mea de telefon și parcă mai îndreaptă lucrurile și acolo.

Altfel, așa cum ziceam, e complicat să faci poze cu DSLR-ul până nu pricepi cum trebuie cum stă treaba cu expunerea, diafragma și ISO… Dar ușor ușor le prind eu și pe astea.

Și că tot vă ziceam de tipul cu explicațiile despre GIMP, uite-l…ăsta e.

4 comentarii la „Am început să mă joc cu GIMP”

  1. Nu zic ca e rau GIMP, dar cred ca o sa iti fie un pic mai usor in Capture One. Oricum, principiul e acelasi peste tot, depinde mai mult de cum sunt optiunile puse.

    Ca sa te joci mai mult, de preferat ar fi ca poza sa fie RAW, DNG.

    Răspunde
  2. Din editarea aia pare ca ai prins ideea de baza, respectiv sa inveti sa editezi putin o fotografie atat cat sa corectezi cat de cat aberatiile cromoatice, balansul de alb, nitel contrast, un pic de culoare la nevoie, e ok ce ti’a iesit. Da, GIMP nu e Photoshop, dar daca te obisnuiesti un pic cu el, nu o sa mai ai nevoie de mai mult decat de atat, doar daca te apuca manipularea photo, ceea ce nu cred ca este cazul prea curand!
    Spor.
    P.S. Urmatorul pas: treci la RAW, care este un format necompresat, de la Canon avand un utilitar gratuit Canon Photo Professional, cu care te poti juca foarte bine cu formatul asta si apoi sa il exporti JPG ca sa continui in GIMP, sau mai poti folosi Darktable, un alt utilitar gratuit de editare RAW.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura