La cât de capricioasă a fost vremea primavara asta și la cum văd colegi apicultori că se plâng, e clar, mă felicit cumva că am vândut stupii. Nu am renunțat de tot la apicultură, am păstrat vreo doi, o să-i mai înmulțesc. Să zicem că am dat un reset, că vreau o nouă abordare. În fine, vedem ce o mai fi pe viitor, acum sunt la momentul ăla în care rumeg și-mi fac planuri în cap. O să le pun și pe hârtie că se simplifică problema și se schimbă și viziunea. Să revenim la problema cu apicultura din titlu. Că e jale ce am văzut.
Ei bine, ca să intru în subiect, mă uitam aseară la o familie care o arde pe you tube cu ceva fermă, găini, și alte stiluri de viață libere și sustenabile. Sincer, cred că dacă te apuci de făcut un canal de you tube despre viața la țară, despre agricultură și legumicultură și te duci puțin spre zona de sustenabilitate, cred că faci din You Tube mai mult decât faci din teren. Dacă faci canalul și în limba engleză, om te faci…nici nu trebuie să te pricepi foarte tare la editare și la imagine. Cum ziceam, mă uitam la nene asta care și-a făcut upgrade la fermă și s-a mutat în una mai mare. Muncește omu, are de toate…inclusiv vreo 218 mii de abonați la canal. Și garantat v-a crește numărul acestora.
Cum ziceam, nenea ăsta e implicat, face de toate la noua fermă. Mai nou, de vreo câteva zile s-a apucat să facă și apicultură. Că d-aia ziceam că e jale cu apicultura. Mă uitam azi noapte la clipul încărcat despre cum și-au luat primele două familii de albine și dacă nu ar fi dormit lumea prin casă, aș fi râs cu lacrimi. Și mi-am amintit de vara lui 2011…anul în care mi-am luat primele două familii de albine. N-am fost atât de praf. În fine, luați clipul ăsta la modul amuzant, că nu e problemă, apicultura se învață.
In primul rand, sincer, imi pare rau ca ai facut pasul asta, pentru ca stiu cat ai muncit la stupii si albinele alea, de inteles insa dupa ce ai ramas singur sa te ocupi de toate. Pe de alta parte ma bucur ca l’ai facut, da, pe apicultura din ce am vazut/citit si vorbit si eu cu amici care se ocupau cu asa ceva, e jale mare, una din cauze find si importul de miere ieftina/contrafacuta, fara nici un standard de calitate, din Ucraina si China si aici as putea paria ca exista o legatura, China find cel de al doilea detinator de pamant agricol si industie alimentara din Ucraina, dupa USA, de unde si „moliciunea” rusilor cu privire la exporturile agricole ale Ucrainei. Legat de China, imi aduc aminte ca vazusem un documentar acum ceva vreme, despre cum au adus la sapa de lemn apicultura din SUA, dupa ce SUA a facut aceleasi greseli pe care le’a facut UE acum, permitand importurile de miere fara taxe vamale pentru a suplini o cerere in crestere si cu ocazia asta, China a devenit peste noapte cel mai mare producator de miere din lume si acolo a ramas dupa ce in USA a fost pusa in cap intreaga productie indigena de miere, cumparand chinezii ce a mai ramas.
In concluzie, cred ca treptat aceasta nisa de productie va mai fi rentabila exclusiv ca mica afacere pentru consum propriu si marfa de troc, apicultura romaneasca urmand sa sucombeze in curand ca afacere pentru ca nimeni nu are interesul sa salveze ceva. Si uite asa, o sa ne intoarcem (din nou) la agricultura de subzistenta, dar de data asta, digitalizata.
Nu aș merge prea departe cu pariurile astea. Da, contează că se aduce miere din alte locuri dar nu pe cat vezi tu în presă. Sunt alte bube la mijloc, alte decontări,alte ajutoare de minimisuri si ca în orice alt domeniu, sunt câțiva care fac legea.
Te compătimesc. Am un prieten care se ocupă cu apicultura în Bucovina şi probabil şi lui îi e greu. Chiar nu l-am întrebat.
Dar oricum mult respect pentru munca pe care ai depus-o!
Mda, pt cine e strict pe treaba asta, da , e greu…a foct o iarnă dubioasă și o primăvară foarte friguroasă și cu multe ploi. Merci! La mine a fost pasiune, nu am urmărit musai beneficiile materiale, era pt sufletul meu ca să zic asa. Dar nu mai am timp efectiv sa mă ocup de ele. Le-am lăsat mai usor în ultima perioada si ar fi fost necesar foarte mult tip pentru a repune activitatea în parametri.