În ce să învestești pe termen lung-ETF-ul Tradeville sau alte fonduri mutuale

Titlul cu etf-ul tradeville e puțin eronat, fondul acesta a trecut de ceva vreme în administrarea Patria Asset Management dar în memoria colectivă el a rămas tot etf-ul tradeville. Fără a fi vreun pui de Warren Buffett, scriu articolul acesta la insistențele lui Cucu, că s-a plâns că nu dau detalii despre investiția în acest etf. Pentru că nu vreau să greșesc pe banii voștri, o să las prin articol mai multe link-uri care să vă ducă în zona în care veți găsi detalii despre ce reprezintă acest etf și de ce am preferat să investesc lunar în etf-ul acesta și nu în fonduri mutuale așa cum face Marius.

ETF Bet Patria-Tradeville este un fond de tipul ETF (Exchange Tranded Fund) care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti si urmareste evolutia indicelui principal al bursei, BET respecând ponderea celor 19 companii din componența indicelui BET. Etf-ul are simbol bursier TVBETETF. Pentru a putea investi, cumpăra, deține, tranzacționa acest etf trebuie să ai un cont de tranzacționare pe bursă la unul dintre brokeri autorizați. Vă las link cu brokerii la final de articol însă vă recomand Tradeville că au o platformă ce ajută și la diverse analize, au niște comisioane o idee mai mici. După cum o să vedeți în poza de mai jos, eu investesc în etf-ul tradeville prin Estinvest… Acesta este portofoliul dedicat fetelor și are un orizont investitional de 15 ani. și este setat în principiu pe cumpărare lunară a acestui etf. Restul, acțiuni ce dau dividende și câteva, mai riscante unde mă aștept la o creștere. Dacă prinde articolul revin și cu celelalte investiții. Ca idee, pentru a deschide un cont de tranzacționare fiecare broker are anumite condiții și comisioane. Estinvest, cei prin care investesc eu aveau suma minimă ce trebuia depusă în contul de tranzacționare de 2000 lei. Desigur, banii aceștia puteai să-i retragi sau să cumperi acțiuni de ei…nu era ca și cum nu i-ai mai fi avut. Brokeri câștigă din comisioanele de cumpărare, vânzare, dividende încasate.

Acum, revenind la investiția în etf, strict în acesta investesc de vreo 6 luni câte 500 lei, o perioadă oarecum similară cu cea în care Marius investește în fondurile lui mutuale de la ING.

Randamentul lu Cucu după 8 luni

2,96% la primul fond mutual și 1,39% la cel de-al doilea. Dacă te uiți la poza cu etf-ul meu vei vedea că e de 20,3% randament. Bine, teoretic e o idee mai mic că mai sunt și comisioanele de achiziție…0,8% dar nu mai calculez că se vede că e mai ok să investești în etf-ul acesta decât în fondurile mutuale de la bancă. Intuiesc de unde vine randamentul ăsta mic de la fondurile mutuale în care investește Marius. Dincolo de taxele și comisioanele de administrare percepute de banci pentru fondurile mutuale, acestea investesc din ce știu eu, preponderent în titluri de stat, bonduri și alte instrumente relativ sigure dar pe care le mănâncă imflația. Pe românește, cu un fond mutual ai șanse să vii cu bani de acasă…

Revenind la investiția în etf-ul TVBETETF. poți cumpăra minim o unitate de fond, unitate de fond ce valorează la momentul acesta 17 lei și 43 de bani și maxim…câți bani ai. Recomandat pentru optimizarea comisionul ar fi să cumperi de cel puțin 350 lei. Cum ziceam, de vreo șase luni investesc echivalentul alocațiilor primite de fete, undeva la 500 lei lunar în acest etf. Un fel de dollar cost averaging. Cum investițiile pe termen lung sunt afectate de comisioane, etf-ul asta are un comision anual de administrare de 1.8% anual. Pe lângă acest comision mai ai comisionul de 0,8% perceput de broker pe ordin executat și taxa ASF de 1 leu. Deși comparativ cu alte etf-uri internaționale 1.8% este un comision mare, pentru că vreau o investiție cât mai sigură pentru fete, trec peste…Oricum, comisionul este mult mai bun decât ce are Cucu la mutualele lui. Și se vede și în randament. O altă chestie mișto la etf-ul acesta este faptul că multe din companiile din componența indicelui BET dau dividende iar acestea sunt reinvestite automat și valoarea etf-ului crește. Mai jos un grafic pe un an cu evoluția ETF-ului. Și mă uitam la grafic și vedeam că acum 8 luni, pe 1 martie 2021, cam 8 luni de când Marius bagă bani în fondurile lui mutuale prețul etf-ului în care investesc eu era 14,99 lei iar acum este 17,43. Mda, era o crește….

Cam asta ar fi, de departe e mai profitabil să investești în etf-ul ce replică indicele BET al Bursei de la București. Bine, ideal era să ai atâția bani încât să replici manual indicele….dar ai nevoie de o sumă destul de mare încât să cumperi lunar macar primele 7-8 companii din componența indicelui. Așa, prin etf ai acces la coșul de acțiuni al indicelui. Ce să zic mai mult de atât…aveți grijă la bani și investiți doar banii de care nu aveți nevoie. Și dacă investiți pe bursă….chit că e sus, investiți pe termen lung.

Prezentare generala (patriafonduri.ro)
Detalii emisiune (bvb.ro)
BVB – Profile indici

9 comentarii la „În ce să învestești pe termen lung-ETF-ul Tradeville sau alte fonduri mutuale”

    • Etf-ul replică fie un indice bursier fie o industrie/sector. În caz de crash, cu siguranță o să scadă. Dacă e pe indice…și acesta scade, va scădea și etf-ul. Dacă e un etf sectorial la fel, va scădea. Da aici esti mai ok…că dacă ai actiuni pe o singură companie și aceasta dă faliment, aia e. dacă investești într-un etf ce are în componență și compania respectivă, pierderea e atenuată că etf are în componență doar un procent din compania respectivă. Sper că am explicat cât de cât corect

      Răspunde
    • Eu zic că da. Deși, după ce se acumulează o sumă mai mare, comisionul de administrare să înceapă să se simtă. Dar pe un minim 5 ani,la cum investesc eu zic ca e ok.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura