E secetă sau nu e, conspirația trece…

Pentru că prietenul Ice a devenit expert și miroase orice conspirație, tocmai a descoperit una legată de schimbările climatice și de o seceta ce ne-o vâră pă gât bubuli. Am stat ieri în cumpănă dacă să postez sau nu un comentariul la articolul lui dar până la urmă am spus pas, nu-mi permit să-i deranjez pe cei câțiva dintre experții comentatori de pe blogul lui cu observațiile mele. Acolo, e enclavă anti ue, anti germania, anti america, anti gheu, anti franța, anti tfl, anti orice… și cu câteva excepții, parcă toate comentariile sunt postate de gigi becali la nervi sub diverse nickname-uri. Dar să lăsăm, chiar Ice ne spune să filtrăm informația și să nu mai luăm de bun tot ce se scrie pe net…

Bun, să revenim la secetă, că aia ne doare pe toți. Fraților, avem parte de o secetă destul de serioasă. Nu, încă nu e cel mai secetos an, au fost ani mai triști din punctul ăsta de vedere însă, cel puțin în zona mea, dacă în următoarele două săptămâni nu vine cel puțin o ploaie sănătoasă, cred că anul ăsta va intra în top 3 cei mai secetoși ani din ultimi 10 ani. Cum ziceam, mă refer strict la zona mea. La Ice, la munte unde bradul se coace oricum, nu mă bag… Și când zic treaba asta mă bazez pe niște repere ale mele.

Și când zic că e un an secetos mă bazez pe ce zice natura, nu pe declarațiile lu Daea, cel mai ministru al agriculturi de 30jdă ani încoace:

  • Debitul râurilor – Am în drum spre țară de traversat 3 râuri. Argeș, Neajlov, Dâmbovnic și toate au un debit scăzut față de perioadă similară din alți ani. Cel mai vizibil se vede că e secetă și că nu a ploua în albia Argeșului. Un sfert din volum s-a dus…și există acum o frumusețe de plajă și a apărut și o mică insulă. Poate că aici o fi și de la Apele Române, or capta ei mai multă apă… Pe urmă, seceta se vede bine di tăt în Dâmbovnic. Asta e un râu ce izvorăște din zona de deal, e un afluent al Neajlovului…deh, râu de câmpie. Ei bine, cred că în vreo două săptămâni, dacă nu o să plouă, o să reușesc să-l sar.
  • Fântâna din pădure – fântâna asta este un reper care-mi zice cât a coborât pânza freatică. Si s-a dus în jos destul, pentru că aveam un blocator pe cablul ciuturei și l-am mutat mai încolo că nu se mai umplea ciutura cu apă. Intuiesc că vreo 20 cm minim a coborât.
  • Liziera pădurii – Eu țin stupii în pădure și mă uit să văd cum stă treaba cu seceta la lizieră. În alți ani la marginea pădurii încă mai aveam plante verzi, mai era înflorit trifoiașul și izma, chit că nu era înflorită încă, era verde…că era umiditate. Cam așa arată sâmbătă liziera, reperul meu de secetă. Noroc cu căpriorul ăla că am făcut și o poză…

Altfel, da, momentan puținele ploi ce au căzut, au căzut cumva la momentul oportun și d-aia porumburile încă sunt verzi, floarea soarelui a beneficiat și ea de aceste ploi. De grâu, din ce vorbeam la mine în zonă cu un fermier mai acum ceva vreme, a fost așa și așa… la limita calamitări.

Marea problemă este însă alta, iarna nu mai ninge, nu mai plouă și din părți acumulare de apă în sol. La mine la țară nu a plouat din spetembrie până la începutul lui martie și zăpadă…cred că a rezistat câmpul alb vreo două zile. Și treaba asta se tot repetă de vreo câțiva ani. Deci, concluzia mea ar fi că e un an secetos chiar dacă nu cel mai secetos…dar premize sunt. Așa că bagaț repede o cruce mare…că n-are treabă cu poluarea și cu schimbările climaterice…alea-s făcături, vor unii să ne fure.

7 comentarii la „E secetă sau nu e, conspirația trece…”

  1. La Buzau nu a dat o ploaie tot sezonul. Nimic. 🙂

    Ai sintetizat ceva bun de la ice, nu stiu ce, dar pare ca totul vine de pe Twitter. Mai bag eu bătul, dar bula tot aia e.

    Răspunde
  2. Secetă e prin multe locuri nu doar la Buzău. Cat despre bule, toți le avem. Acu na, cu cât diferențele între bule sunt mai mari cu atât ies mai mult în evidență. Altfel, Ice e super băiat…sper dor că exploatează o nișă.

    Răspunde
  3. Nu pot sa cred!! Tot conspiratii si aici?

    Bine ca ne-am lamurit, deci e seceta si la deal, pare normal, apa curge la vale! :)))))

    Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura