Cum să economisești bani ușor, în joacă

V-am mai zis eu odată pe aici povestea cu nea Rockefeller care întrebat fiind dacă consideră că are suficienți bani, a răspuns că nu, că i-ar mai trebui încă puțini. Și ăsta nu era #sărak, era la momentul acela considerat cel mai bogat om din lume. În fine, bani au și morții dar să trecem peste și să revenim la bani. Ca o mică paranteză, am observat un interes crescut pentru bani, economisire și alte investiții așa că o să mai scriu una alta despre subiect. Staț liniștiți, nu o să încep să vă vând cursuri despre bani, folosesc cuvintele astea ce au legătură cu banii mai mult pentru SEO. În fine, ideea este că dacă vrei să economisești bani, trebuie să fii hotărât să faci acest lucru. Și cel mai ușor este să economisești banii în joacă, să nu simți procesul de economisire ca pe o corvoadă.

La momentul acesta lumea e plină de bani, sunt bani pe toate drumurile dar foarte mulți se plâng că nu sunt. Bă, vă zic sigur că sunt bani peste tot, trebuie doar să vezi cum să faci să-i chemi la tine, să găsești metoda. Nu e recomandată metoda cu ciorapul pe meclă…Deși, în definitiv e și asta o acțiune, că asta e cheia…să faci ceva, să acționezi. Știu, ban la ban și păduche la paduche. Cel puțin la început nu este simplu așa că de bază, în caz că visezi bani, rămâne metoda clasică: PRODUCI mai mult decât CONSUMI și ai grijă ca atunci când tragi linie, să ai o rezervă. Nu te descurci, aplici metoda inversă…CONSUMI mai puțin decât PRODUCI și la fel, pui deoparte. În concluzie, dacă nu te descurci cu marafeții, pui mâna și faci niște calcule. Cât ai câștigat, cât ai cheltuit, cât ai economisit. Ideal ar fi să pui lună de lună cât mai mult la economii. Nu zice nimeni să-ți mănânci din qur și să o arzi pă pufuleți dar nici să cumperi din alocația copiilor carne să ai ce pune tu duminica pe grătarul ăla de-l urci pă facebook, să vază dujmanii.

Acum, să revin la cutia milei din titlu, că poate ajută pe cineva. Eu i-am zis Cutia Milei că așa sunt eu mai șugubăț…voi puteți să-i ziceți cum vreți voi, ideal este să puneți în ea ceva. Treaba asta a fost gândită ca o pușculiță în care în fiecare zi a lunii să pun echivalentul în lei al zilei. Adică, pe 1-un leu, pe 2-doi lei, pe 3-trei lei și tot așa până la finalul lunii cân aș fi avut de pus pe 29-douăzeci și nouă de lei, pe 30- treizeci lei și pe 31-evident, treizeci și unu lei. În condițiile astea, într-o lună cum este ianuarie, cu 31 zile, pui la pușculiță 496 lei. În lunile cu 30 zile ai economisit 465 lei iar în februarie, 406 lei. Într-un an pui la economii mirifica sumă de 5242 lei. Mult, puțin…nu contează, că banii n-au aceiași valoare pentru toți, că 100 lei pentru mine are altă valoare decât pentru Țiriac. Ideea este că te obișnuiești să economisești și încet, încet ajungi să fii mai conștient de banii tăi. Ce faci cu ei la final? E treaba ta…ideal ar fi să pui pe o hârtie ce ai de gând să faci cu suma respectivă când începi și să o bagi la cutie. Cred că o să fii surprins la final viziunea ta s-a schimbat și vrei să faci altceva cu banii economisiți. Ca idee, cum în cazul meu la această acțiune de economisire participă și soția, în decembrie 2022 ar trebui să fie în cutie vreo 2000 de euro. Și, la momentul ăsta nu-mi vine în cap decât un zbor trans-oceanic. Că o fi spre SUA, Canada sau Australia încă nu știu….

Cam asta a fost una dintre metodele prin care economisesc bani, lună de lună, pentru fiecare zi a lunii, echivalentul în lei. Desigur, nu stau zilnic cu leul la cutie, că sunt bătrân și mai uit. Nu, odată pe lună pun toată suma odată în funcție de câte zile are luna. Știu, am scris o grămadă de caractere pentru a vă zice că economisesc în fiecare lună o sumă de bani. Aia e, cică dacă e poveste merge mai ușor :))

7 comentarii la „Cum să economisești bani ușor, în joacă”

  1. La noi lipseste crancen educatia financiara si de aici si lipsa ideei de plan financiar pe termen lung, fie si ala in care pui 1 leu intr’o cutie, toata lumea visand doar la tunuri, eventual mai baga 10 lei la Lotto. Eu economiile le fac cu un gand la o anvelopa accesibila pentru zile negre si o parte cu gandul la investitii pe termen lung pentru ca la un moment dat, banii aia sa ii pun sa munceasca pentru mine, dupa ce am muncit eu pentru ei deja. Cumva, a inceput sa imi iasa tot mai bine treaba asta, iar anul asta, desi nu’mi facusem nici un plan concret, s’a potrivit sa fie un an al investitiilor, adica am bagat mana in cutia aia unde s’a strans leu cu leu si in aia unde am strans cu euro cu euro si i’am miscat deja intr’o investitie pe termen lung ce sper sa o finalizez pana in toamna cu tot ce presupune miscarea asta si cu asta sa inchei si eu cincinalul ala in 6 ani jumate … ca deh, pandemia sufletului.
    Sanatate si spor! 🙂

    Răspunde
    • Și câți gândesc cum gândești tu? Ca țară cică stăm foarte prost la capitolul ăsta al educației financiare, nu avem răbdare, nu avem viziune, vrem profit măcar 100%, vrem să se întâmple ieri…trăim clipa. Partea proastă în toată smekeria asta este că ăia de trăiesc clipa sunt rupții în qur nu ăia care de bine de rău măcar muncesc pe ceva mai mulți bani, ăștia sunt cei ce habar nu au câți bani le trece prin mâini, habar nu au pe ce se duc banii. Cum ziceam, nu trebuie să ajungi zgârcit, trebuie doar să fii un pic atent. Zici tu că a început să-ți iasă tot mi bine? Păi e ce ziceam și eu în articol…ține de antrenament :))
      Hai să-ți/ne iasă investițiile!

      Răspunde
      • Nu stiu Mareane si sincer, nu e treaba mea sa ii invat! Antrenamentul asta la mine e de cand eram mic si puneam leut cu leut deoparte ca sa imi cumpar ceva sau sa am bani de buzunar in vreo tabara, invatand inca de atunci ca ba … doar cu rabdare si ceva chibzuinta poti sa faci ceva ok. A, si apropo de chibzuinta, multi o confunda cu zgarcenia, de unde si apelativele pe care le auzi uneori pe ici, colo. N’are nici o treaba una cu alta, e defapt baza educatie financiare, pe care eu am dezvoltat’o de capul meu si pentru ca doar asa am putut face cate ceva. In concluzie, alea cateva decenii de educatie financiara ca dezvoltare personala dau roade de cand ma stiu si multumesc lui Dumnezeu ca dau si acum, diferenta fiind doar ca usor, usor am urcat cate o treapta, ca din pacate nu am gasit inca varianta sa pot sari mai multe odata. :)) Mi’s multumit cu atat si cred ca si asta conteaza foarte mult, ca multi au tendinta de a se lungi mult mai mult decat le este plapuma. 🙂 Restul, om mai vorbi candva, la o bere ceva …. sanatate si dea Domnul sa’ti/ne iasa!

        Răspunde
  2. Pe teorie toata lumea sta bine cu BANII. Cand se ajunge la practica – lucrurile iau o intorsatura mai aiurea. Si asta cu investitiile sunt si nu sunt – sa ii pui sa lucreze pentru tine trebuie un pic de cercetare si cum romanul vrea sa creasca, precum vrejul de fasole al lui Jack, BANII instant apeleaza la CRYPTO – NFTescu draci si laci si ajung sa isi planga in pumni – pentru ca educatia lor se rezuma la totul pe rosu/negru.
    In rest, sper sa iti iasa si de Turcia si de Trans-Oceanic + banii de buzunar.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura