Ce spune strategul din mine despre ce vrea Putin de la Ucraina

Probabil că le-aț mai auzit și de la alții că na, de mai bine de o săptămână doar de război se vorbește peste tot. Dar încă una mai așa, fără pasiune, un pic la rece, nu strică. Un domn, Robert David Kaplan pe numele său, a scris o carte. Răzbunarea geografiei. Ca o mică paranteză, cartea asta ar trebui citită de cât mai multă lume și mai ales de cei ce aleg să se implice în politică. Omul spune că dincolo de granițele trasate de oameni, există niște granițe naturale, granițe cumva trasate de natură și astfel, prin încălcarea acestor granițe naturale se nasc conflictele.

Dacă facem excepție de anexarea Crimeei de către Rusia și de luptele din cele două așa zise republici separatiste și ne uităm la hartă, o graniță normală între cele două state ar fi fost fie pe Don( ceea ce ar fi fost prea de tot) fie pe Nipru. Dar trecem peste și încercăm să vedem ce a vrut Putin în 2014 și ce vrea acum. În 2014, fără prea mare opoziție din partea nimănui, Rusia anexează Crimeea și o leagă de restul țării prin cel mai lung pod din Europa și astfel, Putin face prima mutare strategică, închide Marea Azov.

Deși Ucraina mai avea chiar și după anexarea Crimeei o bucată de plajă la marea Azov, faptul că prin  Donetsk și Luhansk n-a prea fost pace, asta nu a făcut decât să întrețină conflictul și să macine bucata aia de teritoriu ucrainean. Și a venit 24 februarie când după ce Putin și-a masat armata, deși în afară de China cred că puțini erau siguri că va urma atacul… ajungem azi. Dacă te uiți pe harta Ucrainei, atacurile cele mai intense sunt în vreo 4 -5 puncte. Da eu, puncte strategice pentru războiul lui Putin le văd pe următoarele:

  • Mariupol
  • Herson
  • Zaporojie

Asta așa, că eu cred că războiul din Ucraina se va termina cu cedarea către Rusia a unei bucăți din teritoriul ucrainean ce se va întinde de la gurile Niprului că d-aia au atacat așa înverșunat Hersonul, va cuprinde Zaporojie cu tot cu centrală nucleară că e nevoie de energie și de acolo, probabil că se va trage o linie care să atingă deja existenta graniță a separatiștilor din Luhansk.

Cam așa văd eu treburile…o bună bucată din viitoarea graniță dintre Rusia și Ucraina va fi pe Nipru. Cât de sus se va duce aceasta? Probabil că nu va depăși foarte mult zona Zaporojie.

De final, Kievul nu va cădea, nu cred că a fost în plan ca cel mai mare oraș al Ucrainei să cadă. Atacurile asupra Kievului și coloana aia de coișpe kilometri cred că e strategie…să țină trupele ocupate, să apăram capitala. Tot așa și Harkovul, al doilea oraș ca mărime din ucraina. Și la fel și Odesa. Bine, la Odesa e mai complexă un pic treaba… e port important, așa că trebuia lovit și ăla.

Vă las mai jos și viitoarea hartă a Ucrainei. Știu, e trist dar na, dacă tot e război, trebuie să-l gândești cu capul și nu cu inima. E păcat că în anul 2022, într-o lume ce se vrea civilizată, în loc să vorbească gura vorbește tunul.

De final zic ce zicea și Kaplan în cartea lui…granițele anormale duc la conflict. Și dacă te uiți la harta colțului ăsta de lume, o graniță naturală ar fi fost pe Nipru. Dar na, așa s-a împărțit după destrămarea Uniunii Sovietice și, deși nici atunci Rusia nu a fost în totalitate de acord, a strâns din dinți. Nu avea forța să țină cu dinții de teritoriu. Acum se pare că a avut atât tupeul cât și forța să revendice. Și din păcate, încă odată o zic…va avea. Că Ucraina nu v-a avea forță să facă față unui război de durată.

8 comentarii la „Ce spune strategul din mine despre ce vrea Putin de la Ucraina”

  1. Buna analiza si cam bate cu ce am zis si eu inca de la inceptul tambalaului, la care as mai competa doar ca granita aia noua va deveni si un soi de nou zid al Berlinului si se va implini abia dupa ce USA si Rusia isi impart corespunzator zonele de influenta in Estul si Vestul Europei, UE devenid un alt soi de UE dupa ce se va sfarsi primul Razvboi rece printr’un acord de pace (o datorie istorica ramasa din anii 90 ca neclara) ca sa inceapa al doilea, dar mult mai soft. Mai multe am scris eu pe aici ca opinie personala.

    P.S. Ai belele cu imaginile de pe site, eu nu vad nici una. 🙁

    Răspunde
  2. Acum ca am vazut harta, eu am o viziune putin diferita, care include Kiev tot cum era Berlinul candva pentru ca acolo e granita cu Belorusia, iar cercul trebuie inchis, de unde si ofensiva venita din partea aia.

    Răspunde
    • Neah, cred că ofensiva de acolo e doar ca să-i țină ocupați…că știi cum, capitala e cu moralul. Deși nah, am zis că granița naturală ar fi pe Nipru.

      Răspunde
      • Si aia va fi … 🙂 Au nevoie de Kiev cu Zelinsky cu tot, aceiasi poveste cu un zid simbolic al Kievului, respectiv Nipru. De aici incolo, isi vor imparti zonele de influenta intr’un scenariu ce il am deja in mine ca foarte previzibil, despre care am scris deja o parte in articolul ala, restul o sa incerc sa dezvolt azi in vreunul … timp numa sa am … ca mai zac vreo trei prin draft. :)))

        Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura