Ai sunat vreodată la 112?

Eu tocmai am făcut-o ieri. Da, am sunat la numărul de urgență 112. Este numărul de telefon la care nu mi-aș dori să sun niciodată. Dar e bine că există acest număr… În fine, ideea este că ieri am sunat la 112 și am chemat pompierii. Și i-am mai și așteptat. Surprinzător sau nu, două autospeciale de pompieri au ajuns la locul incendiului în 6 minute. Și s-au apucat de treabă. Din fericire nu a fost ceva grav, poate se agrava dacă nu sunam eu… Desigur, ar fi sunat altcineva dar na, poate mai treceau câteva minute și focul s-ar fi extins.

Povestea a fost cam așa. Pe la prânz trebuia să merg să duc niște hârtii pe undeva pe lângă Pasajul Mărășești. Pentru că sunt putoare, de obicei merg cu rabla chiar dacă distanța e mică. Cam un kilometru. E, ieri, pentru că era complicat cu parcatul rablei am zis că merg pe jos. Că tocmai mâncasem și o plimbare mică nu avea ce să-mi strice. Și cum mergeam eu agale pe bulevardul Unirii, cam în dreptul hotelului Union Plaza, pe terenul ăla viran unde au crescut bălăriile și gunoaiele aud trosnetul focului. Apoi l-am și văzut…

Cam așa arăta focul după ce am sunat la 112. În principiu ardeau niște gunoaie, peturi și alte cârpe. Și deja se întindea terenul fiind plin de gunoaie.

Apelul la 112 a fost preluat aproape instant, nu cred că a apucat să sune de două ori. Am explicat rapid despre ce e vorba și am fost transferat la Pompieri. Probabil că au ceva localizare activată în astfel de situații pentru că în timp ce îi explicam unde este incendiul, operatorul m-a întrebat dacă este fix la rond. Și da, acolo era.

Deși în mod normal mi-aș fi putut vedea liniștit de treabă am rămas pe poziție. Eram curios să văd în cât timp ajung pompierii. Mi-era clar că vor veni de la Vitan. Eram doar curios cât timp fac până la incendiu. Aproape în același timp cu pompierii și-a făcut apariția și un echipaj de poliție (un polițist și o polițistă) dinspre Piața Unirii. Știu, mai facem noi mișto de polițiști…dar chiar mi-a plăcut de ei cum s-au mișcat. Foarte natural. Polițistul a sărit în mijlocul străzii, a oprit circulația, s-a corelat cu prima mașină de pompieri super mișto. Deși mașinile de pompieri erau una după cealalta, până a oprit a doua mașină, pompierii din prima mașină deja erau cu furtunul tras și băgau apă pe flăcări.

Cam așa a decurs treaba. Un incendiu minor care s-ar fi putut extinde. Cumva, bine că tocmai ieri am vrut să fac mișcare. Că dacă ardeau boscheții ăia, zona asta de București ar fi arătat și mai jalnic. Așa măcar încă sunt verzi…

Știu că pare aiure să zic că mi-a plăcut…Băi, dar chiar mi-a plăcut treaba asta. Mi-am dat seama că totuși, undeva unde noi nu vedem sunt niște oameni care chiar își fac treaba. Știu, greu de crezut dar totul a mers ceas. De la preluarea apelului până la sosirea pompierilor. Nu mă mai repet, dar oamenii ăia s-au mișcat exemplar. Bravo lor!!! Și sper să nu mai am ocazia să sun la 112. Măcar de și-ar lua oamenii ăia banii degeba. Dar nu e de fiecare dată așa…au intervenții în care își pierd viețile.

7 comentarii la „Ai sunat vreodată la 112?”

  1. Depinde ce vrei să auzi. Dacă sa auzi lucrurile negative sau nu. Ca de exemplu, a fost ceva scandal la TV recent cu politia care nu isi face treaba. Si tocmai un politician latra ca nu se intampla nimic. A iesit purtatorul de cuvant si a inceput sa insire cazurile rezolvate numai in ziua respectiva. In toata tara erau de ordinul sutelor. 🙂

    Răspunde
    • Știu, d-aia reușim cumva să trăim în una dintre cele mai sigure țări din lume. Dar na, dacă nu ne lamentăm nu mai suntem noi. Cumva, problema noastră e cea mai nasoală… și dacă nu ne este rezolvată, e clar că nimeni în afara de noi nu face nimic pe aici.

      Răspunde
  2. Da, am sunat. De cinci ori dar nu pentru pompieri ci pentru ambulanță. Cel mai mult până la sosirea ei a durat acum vreo 10 ani. Vreo 19 minute. Dar era iarnă și tocmai ninsese, străzile erau încă albe așadar explicabilă cumva această durată. Ultima oară ? Ieri. În 5 minute au ajuns.
    Da, cei din linia întâi au viață grea. Mergeți o dată la urgențe, de curiozitate doar, să vedeți ce e acolo.

    Răspunde
    • Du-te domne d-aici, cum să ajungă ambulanța în timp de Uber?! Și dacă ajunge oricum nu au ce le trebuie.. Mda, glumesc. Mda, în prima linie e viață grea…cunosc oameni care au făcut și încă fac asta.

      Răspunde
  3. In primavara pentru un incendiu de padure pe care l’am vazut din masina, pe un deal in departare. A fost comicaria lumii, ca nu stiam exact unde sunt (umblam lulea prin niste satuce), dar pana la urma ne’am lamurit cumva, dupa ce in sfarsit aia din Bucuresti au inteles ca e cazul sa vorbesc totusi cu pompierii din orasul cel mai apopiat, ca aia cunosteau zona! :)) A durat vreo jumate de ora, sau cam asa ceva, am asteptat sa apara ca era jale daca se extindea in padure. In rest, am mai apelat pentru ambulante, cel mai recent caz, acum ceva vreme pentru un om cazut in zapada, era un ger de crapau pietrele, nu stiu cauza, dar a venit ambulanta si l’au dus la spital. S’au miscat destul de repede, creda ca maxim 10 minute. In Bucuresti in schimb am stat mai bine de o ora si jumatate cu un bunic, care facuse atac cerebral. Nici macar nu vreau sa imi mai amintesc momentul ala ….

    Răspunde
    • Da, ambulanța în București ar mai avea nevoie de oameni și echipamente. Mă rog, și de pacienți care să nu sune pentru orice. Imi aduc aminte de unu care făcea scandal odată, la o clinică privată ce-i drept, că el nu poate intra în ședințe că îi curge nasul foarte tare și strănută…să-i facă ăia ceva că d-aia are cont la ei. Prinzi doi ipohondri d-ăștia și ți-a crescut timpul de așteptare cât să poți crăpa liniștit..

      Răspunde
      • Nu dau cu caca aiurea, ca au fost si cazuri in care am sunat si au ajuns in cateva minute, dar experienta aia a fost cea mai groaznica, intr’un final ajungand un SMURD. In rest cu aia care zic ca „pe afara” e mai bine, cacat si iubire, noi chiar stam de la foarte bine in sus la partea asta de servicii!

        Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura