Ce este de făcut în cazul în care ai rămas fără permis de conducere și mai ai ceva treabă

Articol scris de Vladimir P.

Azi, o chestie utilă pentru cei care au reușit să rămână fără permisul de conducere. Vladimir, un prieten, a rămas fără permisul de conducere anul trecut, înainte de revelion. Cum aveam programată o minivacanță iar dovada de 15 zile expira și treaba aia cu ia-l boss că mi-l atuci mâine la poartă e mai degrabă legendă urbană, omul a contestat procesul verbal și și-a păstrat dreptul de a conduce pentru o perioadă.

Am scris acest mic “indrumar” pentru ca eu nu am gasit pe net un loc unde sa gasesc toate informatiile legate despre suspendarea exercitării dreptului de conducere si cum poate fi contestat procesul-verbal si care sunt pasii de urmat. Din propria-mi experienta.
Sunt destui care au patit-o macar o data ca sa fie prinsi in fapt si sa le fie suspendat permisul de conducere, fie ca e vorba de viteza excesiva, o neacordare de prioritate la pietoni, o depasire pe linia continua sau conducere dupa ce au consumat o bere. Si probabil in acel moment toti s-au intrebat ce este de facut? Care sunt pasii de urmat? Cat si cand mai pot sa conduc?

Sa incepem cu momentul 0, cand s-a produs fapta. Procesul-verbal de contraventie iti poate fi inmanat pe loc sau il poti primi prin posta, cert este ca de la data primirii/comunicarii ai 15 zile in care poti sa-l contesti (daca e primit prin posta, termenul se calculeaza de la ultima data a stampilei postei de pe plicul prin care s-a transmis procesul-verbal de contraventie). Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand ai primit procesul-verbal este sa-l verifici, lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Daca simti ca ai fost nedreptatit sau pur si simplu ai nevoie de permisul de conducere in perioada initiala de suspendare a dreptului de conducere, trebuie sa te incadrezi in cele 15 zile pentru a face o plangere in scris la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, adaugand pe langa copia procesului-verbal si chitanta de plata a taxei judiciare de timbru (20 lei la Posta sau la Taxe locale unde ai domiciliul, posibil si la CEC), precum si alte probe care pot folosi la dovedirea nevinovatiei – copiile se depun in 2 exemplare (cu mentiunea “Conform cu originalul”), cererea in 3 exemplare. Depunerea dosarului de plangere se poate face atat fizic cat si prin posta cu confirmare de primire.

Atenție! Plângerea suspendă sanctiunile din procesul verbal (adica amenda contraventionala si suspendarea permisului) de la data înregistrării la instanță și până la data pronunțării hotărârii judecătorești. Aici este putin ciudat in ceea ce priveste amenda contraventionala, intradevar este suspendata odata ce ai depus plangerea in instanta, insa dupa pronuntarea hotararii (nefavorabile) nu mai poti sa o platesti la jumatate, trecand termenul de 15 zile de la data primirii/comunicarii procesului-verbal, iar in cazul in care o achiti in temen acest lucru este folosit ca argument in instanta ca ti-ai recunoscut vina.


Acum sa luam cazul meu. In data de 08.12 m-am tamponat usor cu un alt autoturism, nu am fost amandoi in acord ca sa completam constatarea amiabila asa ca ne-am deplasat la Politie Accidente Usoare in raza careia a fost accidentul (Sector 2, 3, 4, 5 – Splaiul Unirii nr. 311, Sector 3, in incinta Auto Cobălcescu) unde am dat declaratii, am suflat in aparatul de etilotest, s-au facut poze la masini si agentul a concluzionat ca eu sunt vinovat pentru neacordare de prioritate – amenda contraventionala 6 puncte -870 lei si retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 60 zile. Am primit dovada de circulatie pentru 15 zile, insa cum suspendarea ma prindea fara permis de Sarbatori am depus plangere la Judecatoria Sector 4 (unde a avut loc accidentul) in data de 20.12 (in termenul de 15 zile). Nu stiu daca este nevoie de un motiv foarte intemeiat ca sa contesti procesul verbal, eu l-am contestat pentru lipsa ocupatiei si locului de munca al contravenientului, lipsa numelui societatii de asigurarii care a facut RCA. Tot atunci am depus si o cerere de eliberare a unui certificat de grefa, impreuna cu chitana plata taxa timbu in valoare de 1 leu (se plateste in acelasi loc ca si taxa timbre de 20 lei). Am revenit a doua zi (cum mi s-a cerut) si am ridicat certificatul de grefa care autenitifica faptul ca s-a inregistrat plangere de anulare proces-verbal, certificat cu care am fost la Directia Rutiera unde sunt inregistrat – Bucuresti (Strada Logofătul Udrişte, nr. 9-15, sector 3), impreuna cu dovada de circulatie si buletinul si mi-am recuperate permisul pana la pronuntarea hotararii judecatoresti.
Teoretic, plangerile de contestare a procesului verbal de contraventie se judeca prioritar si primul termen de judecata se stabileste pana in 30 zile de la data depunerii, insa cel putin in Bucuresti lucrurile nu par sa stea asa, existand multe cazuri in care se poate amana decizia la mai multe termene. In cazul meu, am primit in data de 18.02 o comunicare de la Judecatorie in care mi s-a trimis intampinarea partii contestate (Politia Rutiera Bucuresti) si in care mi-a solicita inca o copie a documentelor depuse la plangere pentru cea de-a 3 parte implicate, asiguratorul. A doua zi am depus tot la registratura Judecatoriei copiile solicitate, insa facandu-mi niste calcule si estimand ca o sa ajung sa imi ispasesc perioada de suspendare a permisului prin vara, in perioada concediilor, am revenit in data de 25.02 pentru a face o cerere de renuntare la judecata. Insa surpriza, procedura judiciara merge in continuare, asa ca dupa vreo 2-3 saptamani primesc convocarea la judecata in sedinta din data de 01.04, deci la peste 3 luni de la data depunerii plangerii. Eu am avut noroc si s-a dat solutie la primul termen, instanta a luat act de renuntarea la judecata cu drept de apel in 30 zile.
Dupa comunicarea hotararii judecatoresti, daca simti ca esti nedreptatit sau pur si simplu nu poti sa renunti la permis in perioada imediat urmatoare, poti face recurs, in termen de 30 zile de la comunicare, care se depune tot la la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția si a fost depusa plangerea, insa trebuie sa te astepti sa se prelungeasca solutionarea cu cateva luni, practic se reiau pasii si termenele de la prima instanta, cu mentiunea ca o sa se dea o decizie finala ce nu mai poate fi contestata.
In vederea inceperii perioadei suspendarii permisului de conducere, acesta se va depune dupa expirarea perioadei de 30 zile aferenta evenualului recurs la decizia din prima instanta (Atentie! Temenul se calculeaza de la ultima data a stampilei postei de pe plicul prin care s-a transmis decizia judecatoreasca, deci data de primire in oficiul postal care a livrat scrisoarea). Aici exista o marja de maxim 15 zile in care te mai poti folosi de permis inainte de a-l preda fara a fi penalizat cu inca 30 zile suplimentare de suspendare.


Concret, eu am avut hotararea judecatoareasca in data de 01.04 apoi am primit plicul cu decizia judecatoareasca in data de 22.04, data postei de primire, termen de la care se calculeaza cele 30 zile in care se poate face recurs si incepand cu data de 22.05 se poate preda permisul de conducere la Directia Rutiera, dar nu mai tarziu de 05.06 (cele 15 zile “de gratie”). Daca se depaseste acest termen, vei fi penalizat cu inca 30 zile suplimentare de suspendare.
La depunerea permisului in urma repingerii plangerii in instanta se depune o cerere, decizia judecatoreasca cu plicul aferent in care se vede data primirii si ti se va da o dovada cu drept de circulatie pana la ora 24 a zilei depunerii. Perioada de suspendare a dreptului de conducere incepe cu ziua urmatoare depunerii perminusului. Tot incepand cu ziua urmatoare, te poti prezenta la Directia Rutiera unde esti inregistrat in evidenta cu dovada si buletinul in vederea sustinerii testul de verificare a cunostintelor teoretice (daca asa specifica sanctiunea), test care consta in 15 intrebari din care trebuie sa raspunzi corect la cel putin 13 pentru a fi declarat admis. Daca nu ai reusit, teoretic testul se poate da in fiecare zi pana la expirarea perioadei de suspendare,iar daca tot nu resusesti sa-l promovezi pana atunci sau pur si simplu nu il sustii, vei primi o majorare de 30 zile suplimentare de suspendare. In schimb, daca reusesti sa fii admis, vei primi o micsorare de 30 zile la suspendare – dupa promovarea testului se ridica dovada in care s-a adaugat mentiunea ca esti admis, faci o copie dupa dovada si buletin si mai completezi o cerere le depui pe toate la Directia Rutiera pe raza careia ti-a fost suspendat permisul (se pot depune personal, prin posta/curier sau prin email).
Eu, dupa ce a expirat perioada in care se poate face recurs, am revenit la sediul Brigazii Rutiera Bucuresti si am predat permisul in termen (la ghiseul 2), iar a doua zi m-am prezentat la ghiseul 5 la ora 8 în vederea inscrierii la testare – exista 2 sesiuni zilnice de testare, una la ora 8.30 (inscrierile incep la ora 8) si una la ora 10 (inscrierile incep la ora 9.30). La inscriere primesti un numar de ordine, apoi mergi in cladirea veche (intrarea chiar in dreptul bisericii) unde la etajul 1 este sala de examinare. Odata ajuns acolo simti ca te-ai intors in timp cu cateva zeci de ani, probabil cladirea e cu risc seismic, sala cu peretii decojiti, bancile cu varsta de pensionare depasita si evident ce e cel mai interesant, testul se da PE HÂRTIE!!! E bine sa ai un pix in dotare, dupa ce toata lumea si-a gasit un loc in banci se impart formularele care se completeaza cu numarul de ordine primit la inscriere si datele personale si cu numarul chestionarului pe care tocmai l-ai primit. Ai 20 minute sa raspunzi la cele 15 intrebari care
acopera aria categoriilor care atrag suspendara permisului de conducere (prioritate, viteza, alcoolemie, depasiri, intoarceri, stationari, semnalele politistilor, treceri la nivel cu calea ferata etc.), toate intrebarile au 3 variante si doar un raspuns este corect (se bifeaza cu un X casuta aferenta de pe fisa), iar pentru a promova este nevoie de 13 raspunsuri corecte. Dupa expirarea timpului se va trece la corectarea fiselor cu nelipsitele sabloane in prezenta a doi martori, daca s-a raspuns corect la mai putin de 13 intrebari se restituie dovada pe loc, daca sunt 13 sau mai multe raspunsuri corecte se va restitui dovada completata cu mentiunea “Admis X puncte” tot de la ghiseul 5. Apoi se face copie la dovada si buletin si o cerere tot de la xerox si cum eu am permisul suspendat in Bucuresti, le-am depus la Biroul Relatii cu Publicul, ghiseul 8 in vederea micsorarii suspendarii cu 30 zile.

Din ce am inteles, procesarea cererii dureaza 4-7 zile, asa ca daca depui cererea cand mai ai 30 zile de suspendare asteapta-te sa mai treaca cateva zile pana poti sa-ti ridici permisul. Ca observatie personala, cat am umblat pe la Brigada Rutiera am constatat ca in sala de examen si la cozile de depunere/ridicare permise nu erau decat soferi barbati. Ah, si o femeie la o coada, dar am aflat cand a ajuns la ghiseu ca ea de fapt era avocata unui sofer. 
La expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de conducere, te deplasezi tot la sediul Brigazii Rutiera in care esti in evidenta si predai dovada si iti recuperezi intr-un final permisul de conducere.
Asadar, eu am depus plangere in data de 20.12, am avut primul termen si hotararea in data de 01.04 si dupa ce mi-a expirat perioada de suspendare de 30 zile, mi-am recuperate permisul in data de 28.06, deci la mai bine de jumatate de an de cand s-a produs fapta. Daca cumva ai ghinion sa se amane solutia peste cateva termene, se mai intarzie inca 1-2 luni, iar daca mai faci si recurs probabil ajunge sa se faca anul. Observatiile acestea sunte valabile pentru Bucuresti, poate in alte judete se solutioneaza mai repede.

4 comentarii la „Ce este de făcut în cazul în care ai rămas fără permis de conducere și mai ai ceva treabă”

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura