Saptamana asta a fost saptamana animalelor salbatice. Tocmai ce am salvat un pui de Vanturel Rosu intepenit intr-un grilaj. Ieri am gasit un pui de vulpe, se juca in mijlocul drumului cu o cotofana. Am asa o senzati ca cotofana i-ar fi scos ochii. In fine, am oprit masina si l-am filmat. Dupa ce a fugit, curiozitatea a invins si s-a intors catre mine. Am tot vazut vulpi, ba vii prin padure, ba moarte pe sosea. Cand eram mai mic chiar m-am umplut de purici de la niste vizuini de vulpe…ca avem asa ceva pe la mine pe la taranoaia.
Vulpea, mamifer carnivor, cu numele științific Vulpes vulpes crucigera, este încadrată sistematic în familia Canidae, alături de lup, câine, șacal, enot etc.
Deși de obicei vulpea e considerată – automat – a fi roșcată, de fapt coloritul său prezintă o mare varietate (de la roșcat aprins până la galben-cenușiu). Se vorbește, ca urmare, de existența a trei varietăți de vulpe: de mesteacăn (cu pieptul, partea ventrală și vârful cozii albicioase, iar părțile laterale gălbui), cu cruce (care are o dungă neagră pe spinare, care se încrucișează cu cea de pe membrele anterioare; cea mai răspândită) și cărbunăreasă (cu pieptul, gâtul, abdomenul și vârful cozii cenușii sau negru-cenușiu și picioarele negre). Există însă și varietăți intermediare, în multe cazuri fiind foarte greu de deosebit vulpea de anumite varietăți de câini.Vulpea rosie este una dintre rasele de vulpe intalnita aproape in intreaga Europa si Nordul Americii si mai putin in Nordul Africii si Australia. La noi in tara, populatii de vulpi se gasesc cu predilectie in Campia Romana, Dobrogea, dealurile subcarpatice, precum si in platoul Bucegilor
Pe la noi exista doar vulpea care fura gaini, de obicei e impuscata, otravita, calcata de masini…n-o mai poarta nimeni drept guler…In fine, cica, exista vreo 12 specii de vulpe.
- Alopex lagopus vulpea polara sau arctica)
- Vulpes bengalensis
- Vulpes cana (vulpea lui Blanford)
- Vulpes chama
- Vulpes corsac
- Vulpes zerda (fenecul sau vulpea desertului)
- Vulpes macrotis (vulpea pisica)
- Vulpes pallida
- Vulpes rueppellii (vulpea lui Rueppell sau vulpea nisipurilor)
- Vulpes vulpes (vulpea rosie)
- Vulpes velox (vulpea rapida)
- Vulpes ferrilata
Fara a fi mare ecologist, daca luam o pauza de 2-3 ani in care sa nu mai facem nimic, sunt convins ca natura o sa-si revina. Bine, posibil sa murim de foame dar asta e alta poveste. Io-te si filmuletul…
Vulpia măăăăă!