Azi m-am apucat să fac ceva ce ar fi trebuit să fac de multă vreme. Să scap de gunoiul din portofoliu. Și aici mă refer la niște dețineri care nici măcar nu au stagnat, s-au dus în jos și nici că și-au mai revenit. V-am mai zis eu pe aici când am mai povestit despre portofoliu că dacă ar fi să pornesc de la zero cu investițiile pe bursă aș aborda altfel problema. Acum faptul e consumat și concluzia ar fi că încerc să dreg din mers. Pierderea nu e mare, undeva la maxim 300 euro din 6 acțiuni. Erau acolo niște pachete de acțiuni cumpărate cu ce mai rămânea mărunțiș prin cont și cu sume din diverse dividende încasate după ce făceam achiziția lunară. Cel mai mult am pierdut pe
FIREBYTE GAMES, FRB… Niște unii care fac jocuri. Teoretic ai zice că e o industrie cu potențial de creștere. Acțiunile ăstora le-am cumpărat ca fraiericiul în data de 2 august 2021 cu prețul de de 0.6204/acțiune. Între timp s-a ales praful…de unde cele 1903 acțiuni pe atunci valorau 1180 lei acum acțiunile FRB mai valorează dăcât 136 lei. Și nu se vând. De ce? Păi una dintre greșelile pe care ziceam că nu le-aș mai repeta dacă aș începe acum să investesc la bursă, pe lângă faptul că m-aș uita mai bine la ce companii aleg să investesc, aș da un ochi foarte atent și pe la lichiditate. Adică nu aș mai cumpăra acțiuni cu o lichiditate mică.
Ce-i aia lichiditate mică în cazul unei acțiuni listate la bursă? Ei bine, o acțiune cu lichiditate mică pe bursă se referă la o acțiune care are un volum redus de tranzacționare zilnică. Aceasta înseamnă că numărul de acțiuni care sunt cumpărate și vândute pe piață este scăzut, ceea ce poate face mai dificilă intrarea sau ieșirea rapidă dintr-o poziție fără a afecta semnificativ prețul acțiunii. O acțiune poate ajunge în situația de a avea o lichiditatea scăzută din mai multe motive: compania listată poate fi mai mică sau mai puțin cunoscută, poate să nu fie suficient de interesantă pentru investitorii mari sau poate exista un număr redus de investitori care tranzacționează acțiunile respective, nu are rezultate financiare bune, nu dă dividende. De asemenea, lichiditatea mică poate apărea și în perioade de volatilitate sau incertitudine pe piață mai ales în cazul companiilor mici.
Și ar mai fi de spus multe despre lichiditate și startegii. În fine, ce vreau să punctez acum este că acțiunea asta care mi-a adus cea mai mare pierdere din portofoliu are o lichiditate atât de mică încât e de râs. Până la ora asta s-au efectuat 5 tranzacții cu acțiuni FRB în valoare de, atenție!!! 3027 lei. TREI MII. Uite d-aia m-am hotărât să fac puțină curățenie prin portofoliu și să optimizez puțin. Altfel, din acțiunile astea care nu cred că iși mai reveneau curând am recuperat aproximativ 1500 lei. Pe care o să-i investesc mai cu cap și spre să recuperez în timp ce am pierdut când am vândut în pierdere.
Dar un ETF pe AUR nu aveti? Ca am auzit ca e o moda asa…
Nu știu, nu am cautat.
Nu aveti suveranisti in zona? 🙁
Pai FRB e „afacere” de familie, Stegaru fiind sotul nepoatei lui Chis (fata sorei individului), ce ai fi vrut? Sa fie in interesul actionarilor? LOOOOLLL
In 2021 zic ca eram mai impulsiv…. că sa nu zic mai prost.