S-a stricat și Airbnb…

Într-o vreme, acum câțiva ani, m-am gândit să mă îmbogățesc și eu cu un apartament băgat pe Airbnb. Dar după ce am cântărit mai bine, am văzut ce presupunea investiția atât ca bani dar și ca timp am zis că e mai bine să am un chiriaș pe termen lung și să nu mă mai agit. În fine, probabil că ar fi mers treaba, aș fi făcut mai mulți bani de pe urma închirierii unui apartament pe Airbnb, m-aș fi extins, aș fi avut încă un apartament și aș fi făcut și mai mulți bani din închiriatul apartamentelor pe Airbnb și așa, probabil că aș mai fi cumpărat măcar o garsonieră pe care desigur, să o închiriez din nou pe Airbnb. De ce n-aș fi luat tot un apartament și aș fi optat pentru o garsonieră? Probabil că vă gândiți că e vorba de diversificare… Nu prea e, că în timpul ăsta în care eu tot închiriam și mai cumpărat un apartament pentru închiriat pe Airbnb, mai erau și alții care făceau acelaș lucru. Și nu prea mai ajungeau banii de apartament… luai o garsonieră. Că deh, concurență pe apartamentele din zone bune pentru închiriat pe Airbnb, prețuri mai mari de la constructorii de case. Știți voi, bulă imobiliară… Și treaba asta e valabilă peste tot în lume, că d-aia avem orașe întregi în care lumea s-a răsculat împotriva turismului ăsta masiv. Că pe lângă locuri de muncă turismul aduce cu sine și creșteri de prețuri pe toate planurile. Și uite așa s-a cam stricat și Airbnb… Că cine are apartament pe Airbnb la închiriat s-a trezic că are și concurență și ce faci? Scazi prețul în primă fază și speri în continuare că rata de ocupare a apartamentului tău pe Airbnb o să-ți revină.

Ei bine, faza asta cu scăzut prețul s-a manifestat și pe bursă. Adică, se știe că bursa cam dă de veste când ceva urmează să meargă spre mai rău. Și uite că acțiunile Airbnb au ajuns să arate cam așa:

Adică, cine a cumpărat anul trecut în august niște acțiuni Airbnb cu un preț de 128,13$/acțiune a pierdut undeva la aproape 10 dolari/acțiune. Asta raportat la prețul de închidere de ieri… 118,97$/ acțiune Airbnb. Să nu mai zic de cei care au cumpărat acțiuni Airbnb undeva prin martie aprilie… pă opulență, la 164-166$ bucata. În fine, nu intru în partea asta cu bursă, că în general mă feresc să investesc în chestii care nu fac lucruri palpabile. Zic doar așa, că picajul acțiunilor Airbnb, mă rog, corecție, vine și pe fondul așteptărilor celor care au bagat bani în Airbnb. Adică, în cifre fu pă plus dar nu cât am fi vrut noi cum s-ar zice…. că ne-a dat cu minus la final :))

Q2 net income was $555 million, representing a 20% net income margin. Net income decreased to $555 million in Q2 2024 from $650 million in Q2 2023 primarily due to an increase in income taxes resulting from the release of a valuation allowance on certain of our deferred tax assets in 2023 and the utilization of some of those assets in 2024. In Q2 2024, we delivered a net income margin of 20%, down from 26% in Q2 2023.

Cam așa zice raportul…

E, și atunci de unde raportările astea sub așteptări? Păi din numărul tot mai mare de case și alte apartamente listate la închiriat pe Airbnb. Că v-am zis, e business… Și să ai apartamente de închiriat pe Airbnb dar și să fii Airbnb. Că de aici businessul Airbnb.. Ai procent din închiriere. Și teoretic dacă ai mai multe unități la închiriat ai mai multe comisioane. Doar că ajungem la saturație. Și la gradul de ocupare. Și la scăzut prețul… Și de aici e logic că un preț mai mic pentru cel ce și-a pus casa la dispoziția turiștilor este egal cu un comision mai mic pentru Airbnb.

Momentan treaba încă mai merge, că încă mai sunt turiști ce au bani de spart și treaba asta cu scăderea prețurilor la închiriat apartamente pe Airbnb ai zice că e ok pentru turist. Chiar e… Doar că ușor ușor se cam strânge lațul și aici. Că ți-au crescut prețurile la avioane, că ți-au crescut prețurile la mâncare, distracții și alte servicii prin orașele în care vrei și tu să te învârți de un city brek și a mai fost și încercarea Airbnb de optimizare a profiturilor prin eliminarea unor locații ieftine. Vreo 200.000 de locații în toată lumea. Ei zic că necorespunzătoare standardelor lor… De fapt, aici s-au pierdut iar niște bani.. Că era loc și pentru săraki să meargă la cazare pe Airbnb. Dar aia e..

Ce vroiam eu să zic cu rândurile astea este că pe lângă niște avantaje pe care le ai ca turist și eventual posesor de locație închiriabilă pe Airbnb, alte avantaje nu ai. Au pus și ei mâna la creșterea prețului la imobiliare cum au putut. Dar na, una peste alta e bine că sunt bani. Vedem când o crăpa bula… Până atunci, mergeți băh și vă plimbaț. Că am mai trecut prin crize, știm cum e.

6 comentarii la „S-a stricat și Airbnb…”

  1. Ca s’a spart bula si ca nu e chiar ce pare pot doar sa povestesc din experienta unul prieten care avea 6 imobile inchiriate in felul asta, 4 prin Bucuresti si 2 in Sibiu. A fost frumos si bine la inceput, a plecat cu toate odata ca omul avea niste bani de investit, pana au inceput sa apara problemele. Prima schimbare a fost ca introducerea acordului vecinilor si la 1 dintre ele nu a reusit dupa ce avusese pe niste unii care au facut prapad pe acolo, iar la restul avand doar noroc ca erau in acelasi regim si atunci a fost un acord mutual. Urmatoarea belea a fost cand a inchiriat la niste unii, care s’au apucat sa prepare ceva prafuri prin una din locatii si s’a trezit cu o citatie la DIICOT in urma reclamatiei vecinilor. A urmat un soi de bordel intr’o locatie si din nou belele cu militia si dat cu subsemnatul. Intr’un final a vandut locatiile din Sibiu, ramanand cu cele din Bucuresti pe care le’a dat la o agentie pentru inchiriere pe termen lung. Din spusele lui, citez: „a fost frumos, dar mi s’a luat de belele, prefer mai putini bani, dar sunt linistit”.

    Probabil ca in timp la concluzia asta au ajuns si altii de unde si scaderea de care vorbesti, basca, sunt tot mai multe probleme cu genul asta de cazari in zonele turistice, ele find considerata din cauzele „supraturismului” ce genereaza tot mai mult proteste ale localnicilor, marii operatori de turism, lanturile hoteliere si micii intreprinzatori locali facand front comun impotriva AIRBnb, dupa ce banii din genul asta de turism nu ajuta cu nimic locatiile, acestia find sifonati inspre investitorii din alte parti.

    Cam asta e ce pot completa la ce ai scris tu pe subiect. 🙂

    Răspunde
    • Dap, probleme pot fi și în partea cealaltă. Poți externaliza și optimiza bătaia de cap. Altfel, e bine că există genul ăsta de activitate/platformă pentru că altfel te rupeau hotelierii pe genunchi în multe locații. Altfel, cel puțin la noi, mult mai ok decât să te uiți pe marginea drumului sau prin gară după o tanti care zguduie niște chei.

      Răspunde
    • Păi e posibil să se fi schimbat treaba și prin eliminarea din platformă a locațiilor mai ieftine. Că na, la ieftin parcă și condițiile sunt mai de ieftin. Sau măcar zona trăgea locația în jos.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura