Deși mă dau mare cafegiu, rar dau mai mult de 10 lei pe o cafea. Poate doar pe undeva prin aeroport, că da, acolo toată lumea încearcă să te jupoaie. Și dau banii ăștia mai mult așa, ca un fel de taxă pentru a merge la locul de fumat. În rest, poate să fie cafeneaua lu Dumnezeu că dacă văd că o ceașcă de cafea e mai mult de 10 lei, am impresia că sunt luat de fraier. În fine, ideea este că despre cafea am mai scris pe aici de multe ori. E un fel de, băh, dacă n-ai idee despre ce să scrii, scrie despre cafea. Tot așa și azi… Tot despre cafea.
Ultima dată, ultimul articol despre cafea a fost prin ianuarie și ziceam despre ce marcă de cafea consumăm preponderent în casă. Altfel, am vreo trei metode de preparat cafea. O să le iau pe rând în funcție de cantitatea consumată :))
Cafea la filtru. Beau zilnic cafea la filtru dintr-un motiv foarte simplu. Este cea mai la îndemână metodă de a prepara cafea dimineața. Adică, dacă ar fi să aplic din principiile lean six sigma, mă dau jos din pat și în drum spre baie pun două cești de apă în filtrul de cafea și două măsuri de cafea și continui drumul. Un pipilic, un spălat pe față, un clătit gura…cafeau e gata în filtru. Pun în cană și merg pe balcon să mă trezesc cu o cafea fierbinte. Pentru treaba asta folosesc o cafetieră Philips Daily Collection HD7461/20. Dincolo de partea practică și de faptul că este destul de rapidă, dacă tot ești pasionat de cafea, nu recomand. Adică da, face cafea repede dar, oricât de calitativă ar fi cafeaua folosită, o cafetieră electrică nu reușește să scoată tot ce-i mai bun din ea.
Cafea capsule. Consum de luni până vineri cafea capsule. Este net superioară ca gust și aromă cafelei la filtru. Teoretic, dacă ești mare consumator de cafea este destul de greu să amortizezi investiția într-un espressor de calitate și, dacă mergi pe metoda asta de preparat cafe, în capsule. Eu beau cafea capsule dintr-un motiv simplu. Am la muncă, prin bunăvoința firmei, un Nespresso CitiZ. Pe la țară zace un Tassimo, mai bag când și când câte o cafea la el dar Nespresso e net superior. Desigur, există o diferență de preț atât la aparat cât și la capsulele de cafea. Cam asta și despre Nespresso și cafeau lor. Aici, dacă sunteți pasionați de cafea, chiar aș recomanda espressorul ăstora. Și da, capsulele lor de cafea merită banii.
E, și uite așa am ajuns și la titlu. Așa iese cea mai bună cafea doar că timpul și metoda de preparare e o idee mai complexă. Deci, a treia metodă de preparare a cafelei este la moka pot. Adică, cafea făcută într-un espressor din acela care se pune pe aragaz. Mai exact, o chestie cum vedeți în poza de mai jos. Cumva, la capitolul moka pot, lider de piață este Bialetti, ei au o mulțime de modele de espressoare de aragaz și se promovează intens. De aici și notorietatea. Pentru că da, ideea de moka pot a fost brevetată de Alfonso Bialetti prin anul 1933. Și de atunci să te ții…
Eu nu am un moka pot Bialetti, am un G.A.T luat din Italia, de 3 cești, dar nu e mare diferență. Ei bine, ideea este că deși folosesc și la moka pot tot cafea Amaroy Extra, diferența între cafeaua preparată la moka pot și cea făcută la filtrul de cafea este imensă. Dar cum ziceam, presupune o idee mai mult timp prepararea cafelei la moka pot așa că mă delectez mai rar cu această cafea. În general în week-end sau când mai merg cu cortul.
Deci, concluzia ar fi că dacă vrei să scoți tot ce e mai bun într-o cafea, poți să prepari cafea la moka pot. Și da, deși există mulți producători de espressoare moka pot, Bialetti rămâne pe primul loc în preferințele pasionaților de cafea.
Prefer espressorul…ultimul model pe care îl am este de la Phillips…are multe opțiuni printre care poți opta câtă aroma să extragă din cafea.
Trebuie să încerc și eu un Bialetti d-ăla.
Eu ți-am mai zis…da tu l-ai loat de guru pe Cucu :))