Listarea Hidroelectrica între euforie și așteptări

Nebunie totală cu listarea Hidroelectrica la Bursă, deja, partea pentru investitorul de rând e supra-subscrisă și sunt vehiculate 3 variante dintre care, singura chestie concretă este alocarea pro-rată.. adică, să dăm câte puțin să ajungă la toată lumea. În condițiile în care deja IPO-ul este supra-subscris, variantele sunt următoarele:

  • Emitentul poate decide închiderea anticipată a ofertei publice de vânzare;
  • Emitentul poate decide continuarea ofertei publice de vânzare până marți, 4 iulie 2023, la ora 12:00;
  • Emitentul poate decide suplimentarea ofertei publice de vânzare.

Cumva, la alocarea asta pro-rată dezavantajul ar fi că în loc de 50 acțiuni Hidroelectrica primești doar 25. Diferența de bani o primești înapoi și poți cumpăra atunci când începe tranzacționarea acțiunilor Hidroelectrica pe bursă. Nu e problemă dar, așa ca principiu, tu vroiai 50 că na, poate banii ăia i-ai rupt de undeva și a doua problemă ar fi că la momentul în care începe tranzacționarea acțiunilor Hidroelectrica pe bursă vei cumpăra la prețul pieței care cu siguranță, după listarea H2O va fi mai mare.

Ei bine, după ce am văzut cum a mers treaba cu subscrierea, m-am liniștit…și o să aștept o vreme până o să cumpăr câteva acțiuni Hidroelectrica. Nu de alta dar acum, la cât entuziasm există pe această listare, câți oameni noi au decis brusc că vor să investească la bursă, mă gândesc că va fi ceva măcel. Așa că o să-mi iau un popcorn și o să urmăresc cu atenție cum decurg lucrurile. Că tot ziceam că m-am liniștit, ideea este că dacă aș fi vrut să subscriu aș fi făcut lucrul acesta pe pachetul minim, 50 acțiuni. Și cum nu am vrut să mut bani din alte locuri, ar fi trebuit să vând ceva. Și m-aș fi ofticat să mă trezesc că am vândut de 50 acțiuni Hidroelectrica și am parte doar de 25. Asta așa, că alocare pro-rată. Așa că stau cuminte și mă țin de planul meu de investiții. Așa cum am zis, cu siguranță, după ce se liniștesc puțin apele, voi cumpăra acțiuni Hidroelectrica pentru că, așa cum se așteaptă toată lumea, Hidroelectrica va da dividende bunicele cel puțin în anii următori. De ce cred asta dincolo de valoarea de piață a companiei? Pă na, statul rămâne acționar majoritar cu 80% din acțiunile Hidroelectrica și ne-am obijnuit din anii anteriori ca statul să bage adânc mâna în profitul companiilor.

Ca idee, așa de final, ați observat cât cașcaval a scos în piață listarea Hidroelectrica? Undeva la 2,5 miliarde de lei până acum și mai e loc de scos pentru că până joi mai este partea aia cu discount de 3%.

Partea bună a listării Hidroelectrica o văd în faptul că vin oameni noi pe bursă. Partea proastă este că mulți dintre cei care au subscris la Hidroelectrica probabil cu asta vor rămâne, nu vor căuta să învețe să investească constant pe bursă.

5 comentarii la „Listarea Hidroelectrica între euforie și așteptări”

  1. Iti dau un copy/paste de la ce am scris pe la Cucu, ca sa nu ma repet aiurea:

    Nici eu nu m’am agitat, ca’s prea mic sa ma bag in jocurile astea mari, ca o fi bine, ca o fi rau, nu ma pronunt, doar zic ca eu am decis ca nu e cazul sa ma bag, unde nu ma pricep. In rest, din cei care stiu ca au subscris, marea majoritate au fost anuntati ca oferta lor a fost „suprascrisa”, adica cu ceva noroc se vor alege cu o mica parte din cat au incercat sa cumpere, in rest li’se vor rambursa banii inapoi, ca deh, „partenerul strategic” joaca tare si muta importante plasamente de vreo jumatate de an in Romania pe piata de energie si datorie a Romaniei, dar asta nu intereseaza oricum pe nimeni. :))

    Răspunde
  2. Nu stiu de ce dar parca vad ca actiunile astea o sa valoreze cam ca alea de la fni…niste smecheri or sa fure banii populatiei si apoi o da in faliment, ca euro, ca dolar, ca razboi, ca draq’ sa,i cheptene.tot ce e manageriat de stat e doar o goanga sa mai prosteasca niste prosti.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura