Cât de sigur e Bucureștiul?

Nu om avea noi multe lucruri în București însă, dacă avem ceva cu care momentan putem fi de acord mulți, lucrul ăsta este siguranța. Mă gândeam la lucrul ăsta aseară în timp ce o așteptam pe cea mică să iasă de la balet. E, baletul ăsta, locația unde de vreo 2 ani fetele mele fac balet se află amplasat într-o zonă prin care, acum 10-15 ani n-ai fi intrat nici măcar cu mașina… Dar s-au schimbat lucrurile, chiar dacă zona este în continuare locuită în general de conlocuitori, de diverși muncitori în construcții și mai nou de o mulțime de imigranți, zona e safe, nu ai sentimentul ăla de nesiguranță pe care îl încercai cu ani în urmă.

Eu am ajuns în București prin 97 și dacă nu veneam cu un pic de nas pentru pericol cred că mi-aș fi luat-o mult mai des. Așa am scăpat cu câteva cafturi… Altfel, revenind la siguranță, la momentul ăla, anii 90, Bucureștiu era ghetou în toată regula din centru până-n Ferentari, din Militari în Colentina și în orice punct vreți voi, șansele să dați la orice colț de stradă de câțiva zmei erau mari. Eu nu uit cum arătau ieșirile de la metrou… plin de dughene, de dubioși și de bărbați care așteptau soțiile sau copii să iasă de la metrou pentru a-i conduce acasă. Asta așa, preventiv…să nu-i bată, să nu-i tâlhărească cineva sau, să nu-i mănânce haitele de câini.

În fine, s-au schimbat lucrurile, Bucureștiul cred că este una dintre cele mai sigure capitale din lume. Da, mai sunt zone unde ar trebui să ai ceva rețineri dar zonele astea sunt puține și omul de rând, nu știu dacă ar avea treabă pe acolo. Cred că la nivel de pericol, cel mai periculos în București rămâne traficul. În trafic, riscul de agresiune rămâne ridicat…altfel, la orice oră, prin 95% din București te poți plimba în siguranță. Ce a contribuit la treaba asta? Nu știu, poate educația, poate faptul că ne-am mai plimbat prin lume, poate UE, poate creșterea economică, cu siguranță tehnologia, poate și faptul că s-a migrat excesiv mai ales din zona asta mai predispusă la violență. Nu contează, ideea este că trăim într-un oraș sigur din punctul ăsta de vedere. Nu știu cum o mai fi prin alte orașe mai mici dar, parcă nici pe acolo nu mai e așa dubios…

7 comentarii la „Cât de sigur e Bucureștiul?”

  1. Si, desi e sigur, in zona turistica, exact acolo unde ar trebui sa fie liniste si pace, fix acolo sunt toti dubiosii.

    In rest, da, la cat am bantuit eu, pentru o capitala, Bucuresti e foarte sigur.

    Răspunde
    • Opțiunile deși nu sunt puține, totuși, Bucureștiul este destul de compact și mic…așa că n-ai ce face, mergi pă centru. Care și ăla e mic. Dar cum ziceam, e sigur cu sau fără dubioși.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la e-redoo.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura