Sabii intalnite in literatura fantasy-JRR Tolkien

live by the sword, die by the sword…

                 Andúril

Un loc aparte in literatura fantasy este ocupat de arme. Fiecare arma cu povestea si destinul ei. Cele mai intalnite astfel de arme sunt sabiile. Este si normal, cumva, destinul eroului fantasy este strans legat de o astfel de sabie. Fie ca sunt construite dintr-un material mult mai performant decat restul armelor, fie ca sunt impletite cu magie, aceste arme, de cele mai multe ori sunt mosteniri ale trecutului si ajung sa-si aleaga singure purtatorul. Deh, cliseele, chiar si Harap Alb a plecat in lume cu palosul lu’ tac’su.

Cum v-am mai spus ca sunt pasionat de literatura fantasy, azi si in zilele urmatoare, am pentru voi cateva articole despre sabiile intalnite in literatura fantasy. Azi…

     Sabiile lui John Ronald Reuel Tolkien

JRR Tolkien merita o statuie imensa. Dupa ecranizarea trilogiei Stapanul Inelelor, apetitul populatiei pentru literatura fantasy a crescut. Desi in film nu se pune prea mare accent pe sabiile personajelor principale, in cartile lui Tolkien, cele mai cunoscute sabii, sunt trei sabii legendare.

Glamdring-Sabia lui Gandalf
                    Glamdring-Sabia lui Gandalf

Glamdring-Este sabia detinuta de magul Gandalf. Este o sabie istorica, fiind sabia lui Turgon, regele din Gondolin. Sabia a fost gasita dupa cateva mii de ani de catre Gandalf, in bagajele celor 3 troli pietrificati in povestea Hobitul. Alaturi de Glamdring au mai fost gasite inca doua sabii: Orcrist sabia elfului Legolas si Sting. Desi in ecranizare nu se aminteste nimic de colorarea lamelor in prezenta orcilor, Glamdring si Orcrist, erau sensibile la prezenta orcilor si a trolilor.

Sting -Mica sabie a hobbitilor detinuta initial de catre Bilbo si mai apoi de catre Frodo, avea ceva magie elfa in ea. In prezenta orcilor, lama sabiei, la fel ca cele doua de mai sus, se colora in albastru. In fapt, aceasta mica sabie era un cutit de-al elfilor…Aia e, dupa marime.

Narsil – Este sabia lui Elendil. Lama sabiei este rupta in batalia impotriva lui Sauron, dar cu ciotul ramas, Isildur, fiul regelui Elendil, resuseste sa-i taie degetele lui Sauron. Deznodamantu este cunoscut. Elrond reface sabia si implineste profetia. Sabia Narsil merge din nou la lupta impotriva lui Sauron, dar cu un alt nume: Andúril.

Stiu ca ce am scris eu aici dar si ce se spune in film despe sabiile magice din povestirile lui Tolkien este pistol cu apa, asa ca, puneti mana si cititi cartile.

Cumpara cartile lui JRR Tolkien de pe eMag

Cumpara cartile lui JRR Tolkien de pe Libris - transport gratuit

 

 

3 gânduri despre „Sabii intalnite in literatura fantasy-JRR Tolkien

  1. Ptiuuuuu … nefacuta dracului, sabia aia a lui Gandalf o am eu acasa sub pat! :)))))) De panoplie, evident! 😀

Tu ce zici?