Roata Timpului

Roata Timpului

Ideea este cam in felul urmator:

Se iau trei ciutaci dintr-un sat uitat de lume, dar nu se iau de orisicine, se iau de catre o femeie periculos de frumoasa insotita de un  tip destul de tacut, dar hotarat si priceput in tot ce face.

Pana sa-i ia femeia, pe ciutaci era cat pe ce sa-i ia dracu, adica fortele raului, reprezentate de un ninja fara ochi,calaret pe umbre si insotit de niste aratari, un fel de orci daca ati vazut Stapanul Izmenelor Inelelor.

Roata Timpului se invarte neincetat, iar Erele vin si trec, lasand doar amintiri ce devin legende. Legendele dispar in mituri, si apoi chiar si miturile sunt demult uitate atunci cand Era ce le-a zamislit se intoarce. Intr-o Era, numita de unii Cea De-a Treia, o Era ce va sa vie, o Era de mult trecuta, o adiere incepu sa creasca…. Nu era inceputul. Intoarcerea Rotii Timpului nu are nici inceputuri nici sfarsituri. Dar era un inceput.

Cu paragraful de mai sus incepe Robert Jordan cel putin primele sase volume,publicate in romana, din biblia literaturii fantasy,Roata Timpului
Povestea este una clasica, binele si raul se infrunta, ca daca se infrunta binele cu si mai binele, nu cred ca avea rost ca omul nostru sa publice 11 volume in timpul vietii si mai apoi sa mai publice si Brandon Sanderson inca trei din notitele lui Jordan, dupa ce acesta a plecat sa moara  putin.

Pe langa opera lui Jordan, trilogia Stapanul Inelelor, pare o simpla poveste de seara, iar intrigile din Urzeala Tronurilor palesc in fata jocurilor facute de diverse entitati din Roata Timpului.

Dar sa revin la actiune si la personaje…

La inceput Creatorul a facut lumea si ca treaba sa mearga bine si fara probleme, a pus mana si sapat o groapa, a bagat acolo pe Necuratu, iar deasupra a pus un munte-Shayol Ghul.

Apoi Creatorul si-a luat mana pe lume, lasand-o in pace, condusa si dirijata de catre Aes Sedai, barbati si femei care manuiau niste forte specifice fiecarui sex in parte, dar puse impreuna puteau face lucruri mai marete decat luate separat. Dar cum puterea corupe, un grup de Aes Sedai viseaza la puterea necuratului, mult mai mare decat a oricarui om si dau o gaura in muntele pus de Creator peste parnaia cornutului…si de aici incepe haosul.

Cum cartea trebuia sa se intinda pe 14 volume, se gasesc si niste incoruptibili condusi de catre Dragon, care duc razboiul de partea binelui si intr-un final reusesc sa-l bage din nou in temnita pe necuratul, nu inainte ca acesta sa pangareasca  sursa puterii de care se foloseau barbatii Aes Sedai, lucru care a dus la distrugerea lumii, pe motiv de nebunie din partea barbatilor.

Cu chiu cu vai lumea se reface, epica batalie intre bine si rau devine legenda, iar singurele persoane care mai aveau putin habar despre cele intamplate, sunt femeile Aes Sedai, dintre care facea parte si femeia din primul paragraf,cea care a pus mana pe ciutacii nostri.

Dar sa revin la taranusii nostrii

Rand al’Thor- in asta a hotarat Dragonul sa se reincaneze pentru a fi gata sa lupte din nou impotriva Necuratului, in momentul in care roata timpului hotaraste ca trebuie eliberat.Tipul habar nu avea despre ce este vorba, dar afla destul de repede de ce a venit pe lume, dar nu prea stie cum sa-si foloseasca puterile care zac in el…usor,usor invata.

Matrim Cauthon- asta este cel de-al doilea taranus, in principiu un golanete si un curvar, dar printr-un joc al sortii, ajunge sa fie un fel de Napoleon, dupa ce se trezeste ca detine amintirile unor razboinici, ajungand unul dintre cei mai mari generali ai lumii.

Perrin Aybara- asta este un fierar parlit, mai incet la minte, dar care renunta la barosul de fierar si pune mana pe topor,exact ca orice om destoinic din Vaslui. Fierarul este blagoslovit cu niste capacitati mai animalice, poate vorbi cu lupii si poate intra intr-o lume paralela,lumea viselor, pentru a purta razboiul cu diverse forte ale raului.wheel of time

Pe langa parlitii astia trei si femeile Aes Sedai, mai sunt tot felul de buni sau rai…

Aiel, sunt un fel de fremeni din Dune, razboinici periculosi,un fel de ninja care nu pun mana pe sabie.

Seanchan, un fel de vikingi plecati peste mari si tari, dar care se intorc si-si vor pamanturile inapoi, complicand foarte tare lucrurile.

Trolloci- astia sunt orcii de care vorbeam mai sus si sunt condusi de catre Myrddraali, niste meseriasi cu sabie care mureau foarte greu.

Ratacitii- astia erau periculosi tare, erau vechii Aes Sedai care-l eliberasera pe Necuratul si acum erau liberi…aveau puterea si stiinta uita a vechilor Aes Sedai, dar aveau un mare defect…se luptau si intre ei in speranta obtinerii de beneficii in momentul in care necuratul ar fi fost liber.

Pana a ajunge la batalia finala, Tarmon gai don, Rand al Thor  si aliatii sai trebuie sa treaca printr-o multime de incercari si prin multe batalii epice.

Daca vreti mai multe, puneti mana si cititi cartile, nu astepatati dupa film…drepturile au fost vandute de mai multe ori si nimeni nu stie cand o sa apara o ecranizare a cartilor. Daca se va face un film, are toate sansele sa intre in top 3 la capitolul incasari daca este realizat cum trebuie, la ce posibilitati are industria cinematografica in momentul acesta, efectele speciale ar face toti banii.

Astept sa apara si volumul 7 din Roata Timpului, dar se pare ca editura Rao freaca duda.

2 gânduri despre „Roata Timpului

Tu ce zici?