Pana in Lefkada si inapoi

Cum anul trecut vremea rea ne-a jucat feste, anul acesta ne-am luat revansa si ne-am destrabalat in soare si ape turcoaz, in Lefkada. Anul acesta, alaturi de noi au fost si prietenii ce ne-au insotit in Turcia, Vladimir, Ancuta si Radu. In principiu, in functie de drumul ales, din Bucuresti pana in Lefkada ai de bagat cu masina o mie si ceva de km, cea mai scurta varianata fiind pe ruta Bucuresti-Giurgiu-Sofia (1087 km) cu trecerea granitei bulgaro-grecesti prin Kulata. Cum important e drumul si mai putin destinatia, avand in plan sa dormim in prima seara la Kavala,  am ales cea mai lunga varianta, incercand sa trecem granita prin punctul de trecere Kapitan Petko Voivoda – Ormenio, ca deh, e cel mai apropiat de Turcia. Intr-un final, am ajuns si am traversat prin Makaza.

Vama Makaza

Cum timpul e relativ, am reusit sa iesim din Bucuresti aproape de ora stabilita, 5-5:30, in concluzie, la ora 6 eram deja in Jilava. La Giurgiu treaba a mers repede si la ora 7, eram deja in Bulgaria. Drumul prin Bulgaria a fost fara probleme, destul de liber si foarte putini romani. Cum drumul nostru era comun cu cel ce duce catre punctul de trecere de la Makaza, vazand ca sunt putini romanii intalniti pe traseu, ne-am cotit si noi si am trecut in Grecia prin Makaza. La miscarea asta nu am fost foarte inspirati…Makaza este un punct mic de trecere si uite asa ne-am lipit de stat doua ore pana am reusit sa intram in Grecia. Cum acest punct de trecere este deschis relativ recent, in apropiere nu exista o benzinarie si uite asa ne-am vazut nevoiti sa intram in Grecia cu rezervoarele jumatate. Pret benzina Grecia, o medie de pe la diverse benzinarii, 1.4 euro iar  motorina ceva mai ieftin, 1.2 euro. Cu plus, minus ceva centi

Kavala

Drumul de la granita pana in Kavala (120km) a fost fara probleme, am facut o singura oprire. Daca in Bulgaria se merge pe vigneta, la greci, din loc in loc, pe autostrada exista puncte de taxare. Intrand in Grecia pe la Makaza, pana la Kavala am platit o singura data, 2.4 euro. Ca fapt divers, Egnatia Odos, autostrada ce strabate toata Grecia, de la granita cu Turcia si pana in vestul tarii, la Igoumenitsa, masoara 670 Km.

Am ajuns in Kavala pe lumina, la timp pentru a mai prinde si o mica balaceala. Desi, pentru romani Kavala este mai degraba locul de unde se imbarca pe feribot catre Thassos, orasul este o statiune in toata regula. Desi poti gasi cazare in Kavala pentru toate buzunarele, noi, plecati cu cortul, ne-am instalat in campingul Batis Multiplex Kavala.  Pentru o noapte la camping in Kavala am platit 20 euro. Campingul este curat, cu o plaja foarte frumoasa cu nisip. In camping exista si wifi, dar cu cat te indepartezi de receptie, se pierde semnalul.  Tot in camping exista si o piscina, darsi un restaurant unde am avut parte de o nunta.

Distram copilul 🙂

A doua zi am plecat din Kavala pe la ora 10. Aveam drum lung pana in Lefkada, dar pe autostrada se merge, iar noi am mers din Kavala pana in Ioannina, 400 km in care am platit in total 10.8 euro. De 4 ori cate 2.4 si o singura data, 1.2 euro. Dar a meritat, drumul este spectaculos, prin munti si ai parte de intrat si iesit din tuneluri sa-ti ajunga o viata. Ca fapt divers, aproape de Ioannina se lucra la inca un punct de colectare a taxei de autostrada. La Ioannina era stabilit sa mancam. Desi drumul spre Lefkada nu trece prin Ioannina, stiam de anul trecut o taverna, chiar la intrare in oras. Drept urmare, ne-am abatut un km si ne-am potolit foame ce incepea sa-si faca simtita prezenta. Cum si anul trecut mancasem ceva ce mi-a placut, i-am aratat ospatarite poza de la articolul acesta.

Daca anul trecut, de la Ioanina pana in Preveza am mers pe un drum national, grecii, cat sunt ei de puturosi, cand vine vorba de infrastructura, sunt destul de rapizi…autostrada e gata. Si gratis momentan, dar si aici se lucra la taxatoare 🙂 In Preveza am platit ultimii bani pentru drum. 3 euro, atat costa sa treci pe sub mare, prin tunelul Aktio–Prevezatunel lung de 1570 metri din care 909, pe sub apa. Dupa ce ai strabatut tunelul, prima impresie ar fi ca esti deja pe insula Lefkada, dar nu-i chiar asa, esti inca pe continent. Pana in Lefkada, mai ai putin de mers. Doar dupa ce treci pe podul mobil ai ajuns. Din Preveza pana in Vassiliki unde ne-am campat noi, mai sunt inca 65 km, drum destul de aglomerat, dar frumos, mare parte mergand pe coasta.

Am si ajutor…

Si am ajuns si la destinatie, camping Vassiliki Beach, din localitatea cu acelasi nume. Desi nu era inca intuneric, lumea era obosita, dupa ce am instalat corturile, am plecat in oras sat, sa-i luam pulsul.  La intoarcere in camping, dupa ce am bagat copiii la somn, am ramas ultimul…cineva trebuia sa bea o bere.

VA URMA

 

Un gând despre „Pana in Lefkada si inapoi

Tu ce zici?