Mos Craciun si-a angajat un urs

Nu stiu cum e pe la altii, mie mi-a placut iarna asta. Chiar nu am simtit lipsa zapezii si a gerului. In fine, sunt eu mai practic si nu intelegeti voi ca  ce-i lipsea bucurestiului, era fix o tona de zapada de sub care sa rasara cand se incalzea vremea, precum vestitorii, cacateii de catel. Copii vor zapada, asa vrea si Cezara. Ieri cand am luat-o de la gradinita era tare dezamagita ca se schimba anotimpul si nu mai ninge pana anul asta. Deci, la culcare, avem povesti de iarna pentru copii, cu Mos Craciun si un Urs Polar.

Tati, vreau sa-mi zici o poveste. O poveste cu Mos Craciun…Tot povesti cu Mos Craciun? Hai sa-ti zic cu altceva…Nu, poveste cu Moshu, ca mi-e dor de mos Craciun…

Intr-o casa cu mansarda si 9 grajduri in care traiau 9 reni, undeva in pustiul de la Polul Nord, traia un batran. Mos Craciun, asa-i spuneau copii. Alaturi de Mos Craciun si cei 9 reni, in casa de la Polul Nord mai traiau si spiridusii cei priceputi, ajutoarele Moshului. La inceput treaba era simpla pentru Mos Craciun, in noaptea de ajun, Mosul inhama renii la sanie, spiridusii incarcau cadourile pentru copii si-i inmanau mosului lista cu cei ce au fost cuminiti, au ascultat de parinti si s-au culcat devreme pentru a fi odihniti a doua zi la gradinita. Dimineata, mosul se intorcea multumit din misiunea lui, deshama renii, le dadea ceva de mancare si-i lasa pe spiridusi sa doarma toata ziua. Apoi Mos Craciun se ducea sa bea si el o bere.

Tati,băi, băbuţule, Mos Craciun nu bea bereBea tata, hai, inchide ochii cat spun eu povestea…

Dupa ce spiridusii se odihneau in ziua de craciun, se intorceau la munca. Aveau tot mai multe jucarii de facut…se inmulteau copiii si toti erau copii cuminti care  voiau sa primeasca cadouri de la Mos Craciun. Deci, copii care mancau, ascultau de parinti si se culcau seara devreme pentru a fi odihniti la gradinita a doua zi.

Intr-o zi, cel mai batran dintre spiridusi, un spiridus cu barba  mare si alba s-a oprit din lucru si s-a dus in birou la Mos Craciun. Mosule, nu se mai poate, ne dai prea mult de munca si nu facem fata…anul asta vor ramane foarte multi copii fara cadouri. Avem nevoie de forta de munca, mai multi spiridusi care sa produca jucariile cerute de copiii cuminti care mananca si se culca seara devreme…Intelegi Mosh, chiar avem o problema…Treaba ta, pe tine vor da vina daca nu-si primesc jucariile…

Auzind una ca asta, Mos Craciun si-a pus bocancii in picioare, manusile in maini si dus a fost. A plecat sa caute forta de munca pentru fabrica lui de jucarii. Dupa vreo doua zile in care Moshu a bantuit pe la Polul Norda fara sa vada picior de fiinta vie, intr-un final s-a intalnit cu Urs Polar. Dupa ce l-a salutat pe Urs, ca asa e obiceiul la Polul Nord si in zonele in care locuitorii sunt foarte rari, Mos Craciun a inceput sa-l descoasa pe Urs.

Si, cum e treaba ursule, cum te descurci?

Cum sa fie Mos Craciun, e nasol, plictiseala…iarna polara, vant, zapada, gheata…nu prea ai ce sa faci pe aici. Macar de eram si eu ca varul meu, Ursul Brun…hibernam toata iarna…mai trecea timpul.

Auzi, Urs Polar, dar tu te pricepi sa lucrezi, sa construiesti diverse lucruri, jucarii de exemplu?

Pff, Moshule, pai eu sunt foarte priceput, numai jucarii am facut pana m-am plictisit!

Mos Craciun nu l-a prea crezut dar, cum avea nevoie de forta de munca si Urs Polar era singurul angajabil de la Polul Nord, s-a gandit ca ceva-ceva tot va gasi de facut si pentru Urs Polar. Si i-a intins mana si i-a zis:

Urs Polar, I think this is the beginning of a beautiful friendship…maine dimineata, la ora 7, sa te prezinti la seful spiridusilor. O sa-ti spuna el ce ai de facut.

Si s-a intors Mos Craciun in casa lui de la Polul Nord foarte multumit ca deacum, copiii cuminti care mananca tot, asculta de parinti, sunt cuminti si se culca seara devreme pentru a fi odihniti a doua zi la gradinta, vor primi in continuare cadourile cerute.

Laudarosul Urs polar nu era foarte priceput, la inceput a tot stricat jucariile, cu laboantele lui mari era si greu sa reuseasca sa construiasca jucarii…Dar, seful spiridusilor i-a gasit ceva de facut. Tot ce era de carat, ridicat, toate lucrurile grele, erau de acum in sarcina  lui Urs Polar. Si-i placea…ca de, asa e in viata, intotdeauna este nevoie se de unul cu carca…spiridusii cu productia, Moshu cu investitia…

Din ciclul Povesti de adormit copiii, mai avem si Oamenii de Zapada si anotimpurile.

4 gânduri despre „Mos Craciun si-a angajat un urs

 1. Dorința mi-e îndeplinită, o altă povestioară „tematică” și emoționantă, care mi-a făcut o nespusă plăcere. Recunosc, sînt demult trecut de vîrsta potrivită pentru așa ceva, ori încă mai simt vraja acestor frumoase povestioare.
  De țe nu înțeleg părinții că bibelourile sunt tot jucării ?… Părinții ăștia…cum îi crești așa îi ai. Lasă că mă fac eu mare și ei mici…
  Tati, tati, mai vreau o poveste.
  Bine, mîine seară.
  Atunci noapte bună !
  Noapte bună, puișor !

 2. Frumos! Mos Craciun nu bea bere :))))))

Tu ce zici?