Mi-a placut de Norman Manea

Nu am legatura de rudenie cu Domnul Norman Manea, e o simpla potrivire de nume. In fine, Norman Manea este un scriitor roman stabilit in America. Nascut evreu la Suceava, trecut prin deportari in Transnistria, reintors in tara in 45, plecat din tara 86, stabilit in America.

Saptamana trecuta a fost invitat de o noare la Targul de carte de la Leizpig, a acordat un interviu celor de la Radio Romania Cultural. A vorbit foarte frumos dar doua replici mi-au placut foarte mult.

Reporter: Ce asteptari aveti de la aceasta editie a targului?

Norman Manea: Stiti, eu de constructie sunt sceptic si de varsta, batran. Nu am asteptari, niciuna dintre cele doua situatii nu-mi permite sa am asteptari. 

……

Reporter: Ce i-a dat si ce i-a luat America scriitorului Norman Manea?

Norman Manea: America mi-a dat cetatenie si nu mi-a luat nimic, mi-a cerut un singur lucru, sa-i respect Constitutia. Din punt de vedere literar mi-a dat pragmatismul scriitorului de limba engleza, pragmatism ce lipseste scriitorilor de limba latina.

……

Cand ma invart prin oras cu masina nu ascult Radio Romania Cultural, in schimb, cand am drumuri lungi de facut in afara orasului, de fiecare data ascult acest post de radio si-mi place. Asa s-a intamplat si joi, am avut ceva treaba cu un fabricant de lumanari de la Valcea si, tot drumul, dus-intors, am avut parte de Radio Romania Cultural unde am ascultat si interviul cu Norman Manea.

A, o alta chestie spusa de Norman Manea care mi-a mers la suflet a fost ca: A afirma cu mândrie că ești român este o chestiune comună și puerilă.

 

8 gânduri despre „Mi-a placut de Norman Manea

  1. RRC si RRA sunt singurele posturi de radio pe care le ascult in masina si cand mai am chef de radio in rest. La aia inca se mai face si emite, RADIO …

  2. Bine ai revenit!
    Habar nu am cine e omu’ asta, un oportunit, cand a fost greu a fugit, texte vechi!

  3. Nu ascult radio. numai știri si muzica nasoala. Magic FM si Romantic, cand merg cu nevasta. In rest, am muzica pe stick sau pe cd-uri.
    Insa e bine cand mai dai si de emisiuni culturale in marea de idiotenii ce inseamna radioul in zilele noastre. Erau pe vremuri teatrele radiononice. Alea meritau.

Tu ce zici?