Manz, mazare, drosophila melanogaster…Suntem aproape de jumatatea drumului

Dupa ce  a nascut sotia am avut ocazia si am mai iesit putin din bula mea. Deja, fara sa vreau intrasem intr-o rutina…acasa-gradinita-job-gradinita-acasa. Adaptare la mediu 🙂 Nu m-am plictisit, mi-e bine in bula mea. Dar, ca exista un dar, uneori e nevoie de „sange proaspat” e bine sa vezi lumea. Si lumea se schimba si…se amesteca.

Mereu am fost fascinat de nume. Nu cred in puterea numelui, nu cred ca daca ti-ai botezat copilul Albert, cand o sa creasca o sa fie un geniu cum a fost Albert Einstein sau ma rog, Camus. Cel mai probabil, daca inca mai functioneaza chestia aia numita evolutie, tanarul Albert Cotiga va fi mai evoluat decat parintii lui, Costel si Maria Cotiga.

Bun, revenind la nume, stand la o coada maricica pentru a intra sa depun actele pentru obtinerea certificatul de nastere al celei mici, in fata mea, un tanar subtirel, brunet, gelat…genul de conlocuitor scapat pe afara. Nu l-am vazut la fata, in schimb am aruncat un ochi pe hartia din mana lui, curios ce nume i-a pus copilului. Numele de familie nu am reusit sa-l diclesc, am vazut doar cele doua prenume alese pentru copil: Myra-Elizabeth. Recunosc, primul gand a fost: S-a englezit conlocuitoru…Din pacate m-am inselat, cand s-a intors si l-am vazut la fata, conlocuitorul era o frumusete de fiu al Punjab-ului, var cu Salman Khan . Deci, in Romania se nasc si etnici indieni adevarati. Era si normal la cati au venit la munca in ultima vreme.

Peste cateva zile, la ridicarea certificatului, se intra doi cate doi in biroul de unde se eliberau certificatele. Am intrat impreuna cu Mr. Purcell, posesor de pasaport britanic. Intuiesc ca era casatorit cu o romanca altfel nu-mi explic prenumele alese pentru cea mica: Ella-Elena. M-am amuzat putin cu domnul Purcell si cu doamna care elibera actele:

Doamna: Purcel!

Mr. Purcell:…Purcell (probabil stia ce inseamna Purcel in limba romana)

Doamna: Da..semnati aici.

Mr. Purcell: here?… my signature?!

Doamna: Si, si, da…aici, da,  semneaza

Si a semnat domnul Purcell pentru copilul lui romano-englez.

Mai am una si apoi trag concluzia. Asta e de la cursul de puericultura. Dupa ce un tip ne-a prezentat ceva substanta pentru colici si o doamna ne-a facut reclama la caruciorele Peg Perego, o doamna doctor si o asistenta ne-am tinut o prelegere despre nastere si ingrijiea copilului. Eram singurul din sala care stia cu ce se mananca treaba, toti cei prezenti erau la primul copil si, majoritatea intrebarilor puse de ei erau cam idioate, semn ca lumea scapase la grupurile de facobook. In fine, tipul de langa mine si-a notat intr-o agenda tot ce a spus doctora si asistenta si a mai tras si note de subsol. Tot ce a notat omul, a notat in engleza. La un moment dat tipul a avut ceva nelamuriri si a pus cateva intrebari.A intrebat intr-o romana cursiva dar cu un accent ciudat care m-a racait putin pe creier. Plm, scria repede in engleza, avea accent britanic amestecat cu ceva…l-am studiat mai atent. La terminarea cursului, am plecat spre iesire cu tipul asta si am intrat in vorba cu el. Omu’ un mix, nascut din mama romanca, tata grec, trait de la 10 ani in Anglia. Sotia ramasa sa nasca in Anglia ca de, cetatenia. Partea misto, copilul o sa fie un mix si mai beton, un copil cu sange romanesc, grecesc, englezesc si iranian.…ca sotia tipului era jumatate englezoaica, jumatate iranianca.

Bun, daca ar fi sa ne luama dupa Biblie, in momentul de fata, toti suntem urmasii lui Noe, ca din fiii lui au luat fiinta rasele din ziua de azi. Dincolo de genetica, habitat si clima si de toti factorii care dau specificul raselor, m-am intrebat, asa, filosofic, daca nu exista si un alt motiv pentru existenta raselor umane. Inca nu m-am lamurit daca sunt 3, 4 sau 5 rase, nu intru in detalii, vreau sa zic o chestie din literatura SF, ca, la rece, ce s-a scris acolo pare mai plauzibil decat ce e in Biblie.

Adica, cam in tot SF-ul, la un moment dat, cand vine vorba de ciocnirea raselor, rasa umana este numita „pamanteni„. Nu negrii, nu albi nu galbeni…pamanteni. M a gandesc ca rasele, asa cum sunt impartite ele acum pe culori este doar o perioada de pregatire pentru saltul cosmic si vom fi pregatiti de lucrul acesta doar cand vom depasi barierele rasiale, cand rasele se vor amesteca de asa natura incat sa formeze o rasa nou…pamantenii.

Deja se pare ca ne amestecam, mai sunt niste chestii care franeaza lucrul asta, dar premizele sunt bune…calatorim, migram, ne amestecam, trecem peste bariere religioase si etnice…suntem aproape de jumatatea drumului.

Tu ce zici?