Mai rau ca tiganii

Cand eram eu mic, existau si la mine in sat, cateva familii de tigani. Cateva, erau familii traditionale, dar marea majoritate aveau membrii ce apucasera pe un alt drum. Cel al integrarii. Aveau slujbe, copii mergeau la scoala, renuntasera la fustele lungi. Despre acestia, lumea spunea ca sunt tigani romanizati.

Fara a fi sociolog, nu pot remarca inversarea trendului. Unde, inainte de 89 spuneai despre un tigan ce-si schimba comportamentul si viziunea despre societate, ca e romanizat, azi, din ce in ce mai multi romani, se tiganizeaza. Nu, nu tine de vestimentatie neaparat…pur si simplu, se comporta cum se comportau etnicii in momentul in care erau dati exemplu negativ. Si, sa ajung la subiect, aseara, la kaufland-ul de pe Mihai Bravu unde am ajuns sa cumpar faina(ca v-am zis ca facem painea in casa) fix in capul scarii rulante, un clan de romani din astia tiganizati, blocau scara la coborare, pe motiv ca plodul, avea o placere nebuna sa-si dea drumul cu o motoreta de plastic, fix pe scara rulanta. Cum o doamna s-a sesizat si a comentat, cumatru, tare in gura a luat-o la maciuci. Cum mai toata lumea vocifera ca acolo nu-i loc de joaca, iar asta o tinea pe-a lui ca, copil, ca ce’áre, o doamna tiganca, comenteaza: Aoleo, manca-ti-as plua ta, esti mai rau ca tiganii!

Sincer, mi-as fi dorit sa-l vad pe plod cum se duce de-a berbeleacul pe scara…poate asa invata ceva si nu iese nesimtit ca tac’su.

4 gânduri despre „Mai rau ca tiganii

 1. Da bravo ma nene ma, tre sa ai ceva tupeu in ziua de azi sa ii atragi atentia la un cretin ca ala micu’al lui e nesimtit si prost crescut ca te’ai ars! Daca amu al micu are chef sa stea in cap .. pai sta ce pana lui .,.. tu trebuie sa accepti ca e copil si saracu’al mic ar fi stresat daca nu face tot ce ii taie capul.

  Cazuri de astea de romanii tiganizati gasesti pe oriunde, in IOR de exemplu, unde daca nu accepti mingile in cap ale lu ala micu, cate are el chef sa iti dea (de exemplu) sa te tin nenicule …

 2. Un mare amiral a zis cândva că e nevoie de 3 ani ca să construiești o navă și de 300 de ani ca să construiești o tradiție 🙂

  Treaba e cam așa: câteodată s-a schimbat brusc mediul social. Și un Dorel cocalar e mutat undeva unde câștigă peste așteptările lui și muncește cum nu era el obișnuit. Dorel de la lopată se angajează chelner la un restaurant de lux. Sau pițifelnic la ghișeul de la aeroport.

  Și acolo se rupe filmul. Fiindcă Dorel la scara blocului se ciocnea de alți dorei ca și el. Nu vedea alt soi de oameni decât la TV. Dar, la ghișeul de aeroport, întâlnește toate soiurile de oameni, de la căpșunar slinos la milionar fițos. Unul țipă și plânge să fie lăsat în avion cu bagajele cu salam și brânză la borcan, altul se pufăie cu dispreț la dorelul nostru și își ridică în cap ochelarii Prada.

  Iar Dorel începe să facă precum maimuța, până se sperie și țiganii de el. Când e fițos cu tricoul de 3 lei din Obor, când sare la bătaie mai ceva ca Mike Tyson. Fiindcă are senzația că diferitele neamuri cu care se întâlnește îi amenință starea socială, fie râd de el, fie îl invidiază că are job bun.

  În 2007 doreii ăștia erau o adevărată catastrofă, nu putea să existe firmă în care nu produceau măcar un scandal.

  Cel care a dezamorsat bomba doreilor a fost Pontosul după 2012. Atunci când a crescut accelerat salariul minim. În momentul în care clasa fițoșilor era atât de urât mușcată de criză încât era redusă la tăcere, nu mai apăreau in Ciao și Spy, el a deschis cretinilor drumul spre o carieră, spre ideea că e de ajuns să muncești și banii vin.

  Altfel le venea ideea să facă precum țiganii și când se punea problema de scos cuțitul.

Tu ce zici?