Lautarii din zona mea

taraful haiducilor din clejaniAcum ceva ani, merg cu tata in vizita la ceva cunostinte dintr-un sat vecin. Din curtea lor am auzit ce-a mai dureroasa interpretare la vioara. Jalea smulgea pielea de pe mine, durea. Ceva mai de jale, n-am mai auzit de atunci.  Responsabil, un tigan, lautar batran, aproape orb si ramas singur intr-o casa ce mai avea putin si cadea pe el. Din spusele cunostintelor, dupa ce i-a murit sotia, lautarul, mai punea cand si cand mana pe vioara si plangea din strune. Desi nu am ureche muzicala, am reusit sa-mi dau seama ca nu era o melodie, era improvizatie.

Si la improvizatie, lautarii din zona mea, sunt recunoscuti pe plan mondial. Si cand zic treaba asta zic doar atat: Taraful Haiducilor. Celebrii lautari din Clejani. Bine, nu toti membri grupului erau din Clejani, dar asa le-a ramas numele. Uite, de exemplu, Costica Boieru, Ilie Pasalan si Viorel Vlad(cel cu contrabasul) sunt de la mine din comuna, ultimul mi-e chiar vecin. Si daca tot am zis, hai sa punem si un duet…Costel Boieru si Ilie Pasalan, Cantec de dragoste ca la Roata…cam asa suna muzica lautareasca ce am ascultat-o eu pe la nunti. Mai tarziu, au aparut clapele, manele.

Ca sa zic asa, astia de mai sus, mi-au cantat taierea motului. Si ca  tot am zis despre Taraful Haiducilor, am avut norocul si i-am ascultat live pe mai toti membrii tarafului. Cantau pe apucate si foarte rar reuseai sa-i vezi in aceiasi componenta. De cele mai multe ori, cand aveai o nunta de facut, cel mai greu lucru era sa-i convingi sa vina cati ai stabilit initial…si chiar si atunci te trezeai cu unu-doi in plus de exista riscul, uneori sa ai mai multi muzicanti decat invitati.

Am apucat si l-am vazut si pe Culai dar si pe Cacurica, iar Caliu, unul dintre cei ce inca mai presteaza, i-a cantat unui var la nunta. Acum, legat de Caliu, cu tot degetul lui lipsa, omul e genial…scena din filmul Concertul, al lui Radu Mihaileanu e dementiala.Si e pe bune. Adica Caliu habar nu are de note muzicale, totul tine de ureche si i-a iesit un Paganini de toata frumusetea.

Si la final, daca mai are cineva chef si timp, ar fi de urmarit si documentarul asta.  O poveste interesanta.

 

 

Tu ce zici?