Inmultirea banilor, varianta pentru copii

inmultirea banilorSpre deosebire de fiimea, eu, n-am avut parte de o educatie financiara sanatoasa. Adica, la mine, educatia financiara se rezuma la am sau n-am. Ca urmare a acestei educatii, am crescut simplist, punand in practica acest principiu… cand am cheltui, cand n-amincerc sa fac cumva sa am.

Prima etapa a unei educatii financiare sanatoase, spun expertii, incepe din copilarie, prin economisire, pusculita fiind baza. Da, am avut si eu pusculita, un mar din ala ceramic, dar comform principiului enuntat mai sus, in copilarie, incercarea de-a face cumva sa am, se rezuma la devalorizare pusculitei. Eram expert in a eluda spargerea pusculitei 🙂

Acum, revenind la fiimea, vad ca in grija ei pentru bani, este diferita de mine…chiar doarme cu pusculita in brate. Momentan, ea doar strange, orice maruntis gasit sau primit, ajunge in pusculita…vrea sa-si cumpere ceva. Ca o paranteza, si eu faceam acest lucru, dar mereu intervenea acel sa fac cumva sa am si nu mai reuseam sa-mi cumpar nimic.

Asa, aseara, fiimea se juca cu niste maruntis. Doua monede de 50 de bani si cateva de 10 bani. Le tot punea in pantofiorii unei papusi, le muta din unul in altul. La un moment, din pantofiorul de papusa, le-a rasturnat intr-un ciorap de-al ei.

-Ce ai tata in ciorapul ala?

-Banii mei…

-Bravo, asa se inmultesc banii, ii stangi la ciorap, i-am zis eu amuzat.

Dupa ce se mai joaca putin cu ciorapul, i-a rasturnat continutul pe pat si a exclamat:

-Uau, s-au inmultit!!! Eu, va dati seama, eram pe jos…Pai, tata, nu ti-am zis ca se inmultesc?! 

Dupa ce se mai joaca putin, face o triere rapida a maruntisului, monedele de 10 bani in pantofiorul papusii, iar cele doua monede de 50 de bani, din nou in ciorap. Mai agita putin ciorapul, se mai joaca putin cu papusa si revine la ciorap. Rastoarna continutul si numara din nou…tot doua monede. Dezamagita, se uita la mine si-mi zice:

-Tata, nu s-au mai inmultit…de ce?

I-am explicat, dar acum, trebuie sa trecem la treaba, sa incercam sa-i oferim copilului ceva educatie financiara, nu de alta, dar sa nu creasca ca tac’su, mana sparta.

Tu ce zici?