As incerca o baie la ciubar

Prin anul 1979, undeva prin Munții Talkeetna din Alaska, un anume Roger Evans, student de profesie, inventa de nevoie, o chestie ce avea sa devina peste ani, atractie in centrele SPA. Roger Evans asta, american fiind, plin de inspiratie, si-a denumit inventia,Woodfired Hot Tub. Pe la noi se numeste ciubar…ciubar din lemn si este folosit din cele mai vechi timpuri pe post de cada.

Mai pe direct, americanul nostru din Alaska locuia intr-o cabana prin munti si mai simtea uneori nevoia de o baie fierbinte. Cum nu avea posibilitate, dupa ce o ardea pe la cursuri, mergea in atelierul universitatii si incidea la rosu o bucata de aluminiu si o arunca intr-o cada cu apa. Avea apa fierbinte destul de repede iar aluminiul nu suferea deprecieri. Si tot asa, s-a apucat omul nostru acasa si a construit un ciubar dintr-un butoi din lemn si i-a adaptat o soba. Ultimele stiri despre Roger Evans sunt cum ca incepuse sa fabrice in masa astfel de ciubere si sa le vanda…probabil, ca orice american ce a dat de bani si-a cumparat o barca si a plecat la pescuit.

Din 79 si pana acum, ciubaru din lemn cu apa calda a mai suferit ceva mici modificari, dar ideea a ramas. A devenit tot mai popular, mai ales in zonele reci unde, majoritatea sunt amplasate afara, sub cerul liber. Ziceau niste baieti intr-un articol, ca, in America, pe perioada crizei financiare, afacerile cu astfel de cazi incalzite cu lemne a crescut cu 15-20% in timp ce vanzarile de cazi tip jacuzzi, concurenta, au scazut. Bine, cred ca a contat si pretul dar si faptul ca tot mai multi oamei se intorc catre natura si natural, prin centrele de SPA existand un mix ciubar si sauna si alte tratamente, foarte apreciate de amatori.

Prin sauna am trecut de cateva ori, nu m-a dat pe spate, dar o leneveala intr-un ciubar din asta nu as refuza…oricum, prefer cada  dusului si o prefer fierbinte…stau in ea pana se raceste apa. Daca as locui la curte m-ar tenta un ciubar din asta….cand simt nevoia, mai bag un lemn in soba.

 

5 gânduri despre „As incerca o baie la ciubar

  1. și eu prefer baia. sa stau acolo până adorm.
    Mișto la nordici, că au lacuri d-astea de agrement cu ape termale. apa caldă către fierbnte, in timp ce afara sunt -10 grade.
    si nu mai răcește nimeni p-acolo, decat rar.
    nu ca noi, bate nitel vantul ca gata, ie ia răceala si trebuie sa bagi in tine tone de medicamente

  2. Pacat ca l’a spart batranul cand nu a mai gasit doage pentru el …

Tu ce zici?