Flash-uri de memorie-Ioan fara de Tara

Plm, nu stiu cat invata englezoii in scoala despre John Plantagenetul, Ioan al Angliei sau, Ioan fara de tara cum mai este el cunoscut. Probabil, putin mai mult decat stiu eu…sau poate nici atat, ca au la regi si regine in istoria lor de te doare capu.

Nu ca pe mine m-ar ajuta cu ceva in viata faptul ca stiu niste banalitati despe un rege ce a domnit intr-o vreme in care, prin romanica, inca bantuiau diversi migratori. In fine, Ioan asta far’ de tara a reusit cateva fapte memorabile: Era fratele mai celebrului Richard Inimă-de-Leu si i-a urmat la domnie cand acesta a plecat sa moara putin. O alta chestie reusita de Ioan fara de tara, a fost ca a semnat putin fortat, ca primarul, o chestie despre care invatam si noi la istorie…Magna Charta Libertatum. Pe treaba asta l-au cam injurat contemporanii, noi, apreciem chestia aia.

Asa, bun…eu mi-am amintit de personajul asta istoric ieri. Eram parcat pe malul Dambovitei si priveam cum undele cristaline se indreptau alene, ascultand o chemare doar de ele auzita, catre imbratisarea Argesului…ca da, in Arges se varsa Dambovita. Revin, eram parcat si ma uitam la garla noastra locala si mi-a fugit gandul catre Lumea Fluviului a lui Philip Jose Farmer, carte in care apare si personajul Ioan fara de tara.

Uite, asta e un motiv de a nu fi curios….in urma gandului asta, legat de faptul ca acum ceva vreme am citit o carte, azi am pierdut o ora cititind despre Ioan fara de tara si inca 10 minute sa scriu ce-am scris aici…ce-am castigat eu intr-o ora si zece minute?

Tu ce zici?