Dilutie de miere pentru aromatizarea tutunului de pipa

pipa-lemn-briarPrintre viciile mele se regaseste si fumatul de pipa.De fapt, in ultima vreme, pipa nu prea mai este viciu, fumata doar ocazional, tinde sa devina hobby. Acum, ca tot ma pregatesc de concediu, am zis sa-mi pregatesc si pipa,pentru ca nimic nu se compara cu o fumata pe malul marii, asezonata cu ceva lichid ce detine si ceva grade in compozitie.In principiu, pentru un necunoscator in arta pipatului, imaginea piparului este langa un pahar de cognac. Nu stiu cum este la alti pipari, fumatul pipei implicand papilele gustative, dar la mine fiecare tutun, merge cu alt tip de licoare. Odată, mi-am cumparat un tutun si nu reuseam sa-l asortez la nici-un tip de bautura, asta pana am incercat cu gin tonic, in amestec cu coca cola.

De pipat, pipez dintr-o pipa veche, din lemn de briar, rusticata pe care am cumparat-o de la un targ de vechituri si care, inca, merge foarte bine, mai ales pentru un incepator in arta fumatului.

Acum, pentru saptamana asta de vacanta, mai am o jumatate de pachet de tutun Clan, care a reusit performanţa de-a se usca foarte tare, iar inconditiile in care nu este cel mai bun tutun din lume, gradul scazut de umiditate, reuşeşte sa-l faca aproape de nefumat. Cum e pacat de el sa-l arunc, am sa incerc sa-l umezesc putin si daca tot fac lucrul acesta sa incerc sa-l si aromatizez putin. Daca la tutunul de rulat ce-a mai simpla metoda este cu felia de mar, tutunul de pipa, necesita un tratament putin mai special. O sa fac o dilutie de miere in care am sa adaug si un strop de cognac. Cum am la dispozitie mai multe sorturi de miere, voi folosi in amestec miere de mana si sunt curios ce aroma o sa capete tutunul, in conditiile in care mierea de mana, are un gust destul de pronunţat de caramel.

Neavand un umidificator special pentru tutun la dispozitie, voi folosi un borcan etans in care voi pune tutunul, iar cu dilutia de miere si cognac, voi impregna un disc demachiant luat din trusa sotiei. Dintr-o folie de aluminiu voi face o mica farfurioara si pe aceasta voi aseza discul demachiant, fara a avea contact cu tutunul.

Chiar sunt curios daca o sa-mi iasa, mai ales ca este prima data cand ma implic in procesul de reumidificare a tutunului de pipa.

O sa revin cu detalii si pareri.Marian Manea

3 Comments

  1. Am aceiasi problema si eu cu o cutie de tutun de cea mai buna calitate care s’a uscat de tot, devenind imposibil de fumat. 🙁 Sa imi zici si mie ce ti’a iesit.

    • Gata, revin si cu o scurta impresie despre tutun. Scopul principal a fos reumidificarea si a iesit perfect. Despre aroma…foarte placuta, doar ca trebuia o idee mai mult cognac.

Tu ce zici?