Dilutie de miere pentru aromatizarea tutunului de pipa

pipa-lemn-briarPrintre viciile mele se regaseste si fumatul de pipa.De fapt, in ultima vreme, pipa nu prea mai este viciu, fumata doar ocazional, tinde sa devina hobby. Acum, ca tot ma pregatesc de concediu, am zis sa-mi pregatesc si pipa,pentru ca nimic nu se compara cu o fumata pe malul marii, asezonata cu ceva lichid ce detine si ceva grade in compozitie.In principiu, pentru un necunoscator in arta pipatului, imaginea piparului este langa un pahar de cognac. Nu stiu cum este la alti pipari, fumatul pipei implicand papilele gustative, dar la mine fiecare tutun, merge cu alt tip de licoare. Odată, mi-am cumparat un tutun si nu reuseam sa-l asortez la nici-un tip de bautura, asta pana am incercat cu gin tonic, in amestec cu coca cola.

De pipat, pipez dintr-o pipa veche, din lemn de briar, rusticata pe care am cumparat-o de la un targ de vechituri si care, inca, merge foarte bine, mai ales pentru un incepator in arta fumatului.

Acum, pentru saptamana asta de vacanta, mai am o jumatate de pachet de tutun Clan, care a reusit performanţa de-a se usca foarte tare, iar inconditiile in care nu este cel mai bun tutun din lume, gradul scazut de umiditate, reuşeşte sa-l faca aproape de nefumat. Cum e pacat de el sa-l arunc, am sa incerc sa-l umezesc putin si daca tot fac lucrul acesta sa incerc sa-l si aromatizez putin. Daca la tutunul de rulat ce-a mai simpla metoda este cu felia de mar, tutunul de pipa, necesita un tratament putin mai special. O sa fac o dilutie de miere in care am sa adaug si un strop de cognac. Cum am la dispozitie mai multe sorturi de miere, voi folosi in amestec miere de mana si sunt curios ce aroma o sa capete tutunul, in conditiile in care mierea de mana, are un gust destul de pronunţat de caramel.

Neavand un umidificator special pentru tutun la dispozitie, voi folosi un borcan etans in care voi pune tutunul, iar cu dilutia de miere si cognac, voi impregna un disc demachiant luat din trusa sotiei. Dintr-o folie de aluminiu voi face o mica farfurioara si pe aceasta voi aseza discul demachiant, fara a avea contact cu tutunul.

Chiar sunt curios daca o sa-mi iasa, mai ales ca este prima data cand ma implic in procesul de reumidificare a tutunului de pipa.

O sa revin cu detalii si pareri.



Marian Manea

12 Comments

  1. Am aceiasi problema si eu cu o cutie de tutun de cea mai buna calitate care s’a uscat de tot, devenind imposibil de fumat. 🙁 Sa imi zici si mie ce ti’a iesit.

  2. Daca tot faci amestecul cu aroma în borcan, te sfătui să pui câteva picături de aroma dorită (inclusiv cognac) pe o bucățică de BCA. După ce s-a absorbit aroma lichidă, o poți adăuga în borcanul cu tutun.

  3. Foarte tare, uite asa mai afla omu’ cate ceva!
    Apoi intodeauna am zis ca cel care fumeaza pipa sau trabuc e adevarat si chiar nu pierde timpul 😉

      • Si cica fumatul dauneaza… ca mi-ai adus aminte am sa zic si eu una, acum ca am descoperit la tine povestea asta si se potriveste cu ce am mai citi pe aici de albine, de miere!
        Tata avea un unchi, veche asta, acum e oale si ulcele… impatimit apicultor la tara da nu prea avea conditii. Asa ca la un moment dat a lasat tot, la tara in Baragan si a plecat la Tulcea, Slava Rusa. Acolo la vremea aia paduri, salcam, tei… poieni virgine, absolut fabulos, de basm. Cand eram la scoala prin vacanta de vara mergeam la el, era frumos tare, avea multe cutii, multe si era o bazaiala, potriveala naibi cu povestea ta e ca… fuma pipa, da fuma nu se incurca, da nu mirosea urat, niciunde in casa. Tinea tutunul intr-o cutie verde asa cu flori, de tabla, care se inchidea ca la table. Permanent scotea fum ca o locomotiva, acum daca stau si ma gandesc cred ca era si o tactica in lucrul cu albinele 😉 . Tot la vremea aia, ca orice copil ce incerca sa-i imite pe ai mari, am vrut sa fumez si eu din pipa lui, mai furasem cate o tigare de la tata, aveam ceva experienta, aiurea.. m-a usturat gatu’ si ochii o zi intreaga plus ca am luat si o palma de la mos :))) Avea o suta si cand a muri, nu de vreo boala… a cazut dintr-un pom cand aduna un roi de albine 🙁 Asa cu unchiu Mitica a lu’ tata si pipa lui, D-zeu sa-i odihneasca in pace pe amandoi!

        • Slava Rusa…unul dintre cele mai misto nume de localitate. Am un prieten apicultor de acolo. Bine, stă mai mult in Babadag. Cernagor Nicolae…poate-l stia pe mosul tau, ca e si el destul de in varsta

          • Ciucurova, Slava Cercheza apoi Slava Rusa, Caugagia si intram pe Tulcea – Constanta… Budur Dumitru il chema pe mos, fusese in amandoua razboaiele, era ofiter, istorie povestile lui. Era unchi lu’ tata pe linie materna. A murit putin inainte de revolutie, din pacate, i astepta pe americani, zicea ca e pregatit, are ingropata la tara o mitraliera :)))) Lucram la Severin atunci, i-am adus sicriul la tara in Baragan nu avea cine, avea doar o fata maritata prin Valcea, a murit la Tulcea in spital dupa accident, ne-au dat un TV-u alb sa-l aducem, a fost un drum de cosmar, imi amintesc ca azi….amintiri, anii aia au fost plini de intamplari memorabile si urate, dar si frumoase.

            • Și eu sunt din zona Tulcei. Apropo de pipa moșului și tactica la albine. Pipa, dar și țigarea înlocuiește „fumul” de albine. adică acea chestie cu jar si frunze umede cu care stuparii pufăie fum albinelor.
              Mi-ai adus aminte de prima țigară fumată cu frate-miu cand eram copii. Mari nazdrăvani. Eram la colindat si…
              http://www.lnt.ro/cu-colindul-episodul-7/

Tu ce zici?