De ce este bine sa ai camere de supraveghere

La ce inflatie de hoti exista in ultima vreme nu cred ca este cazul sa va zic eu de ce este bine sa ai montate pe proprietate cateva camere de supraveghere. La ce preturi mici si cat de simplu de montat sunt, clar, intr-o zona unde riscul de furt este crescut, chiar este recomandata montarea unor camere de supraveghere…mai ales la tara, unde cel surprins pe camera are toate sansele de-a fi recunoscut. Azi despre hotii de biciclete.

Uite aici oferta la kit camere de supraveghere.

Bun, hai sa revenim la povestea cu camerele de supraveghere, hotii si bicicleta. E poveste de la tara si daca inca mai sunt creduli ce cred ca la tara traiesc doar oameni cinstiti, seriosi si cu frica de dumnezeu, se inseala. Treaba sta in felul urmator: Petre, un tip usor betiv si cu IQ din doua cifre merge la un vecin sa-i ceara cu imprumut o bicicleta. Motivul invocat, sa mearga sa-si cumpere tigari. Motivul adevarat era in fapt o tuica mica si mai apoi tigarile. Cum vecinii se ajuta intre ei, Petre primeste bicicleta, pedaleaza pana la carciuma, parcheaza bicicleta de gard si intra in carciuma sa-si bea tuica. Dar vai, saraca bicicleta nici nu se gandea ea cu mintea ei de bicicleta ca o paste sterpelirea. Bine, nici hotii nu aveau IQ-ul mai mare decat al lui Petre deci, nu au luat in seama camerele de supraveghere montate de  catre proprietarul magazinului. Pentru a nu afi acuzati ca au furat #noapteacahotii, cei doi minori, ca erau minori, i-au sterpelit bicicleta in plina zi, cand oamenii cinstiti lasa garda jos si se retarg in case, la siesta. Bine, cei de teapa lui Petre aleg carciuma ca-i mai primitoare.

Acum ca s-a inteles  ca doi minori i-au furat bicicleta unui prost, urmeaza partea haioasa a intamplarii. Vecinul ce i-a imprumutat bicicleta lui Petre, a doua zi, merge sa-si recupereze bicicleta. Petre, cu IQ-ul lui o coteste…care bicicleta bre, ca n-am mai luat-o. Proprietarul insista ca a luat si, n-a mai adus-o. Dar n-o scoate la cap cu Petre…asa’s astia cu idei putine si fixe. Drept urmare, pleaca omul catre carciuma unde intreaba daca l-au vazut pe Petre cu bicicleta. Carciumaru zice ca nu stie cu ce a venit Petre dar se pot uita pe camera de supraveghere si se rezolva. Si venea Petre pe bicicleta. Si veneau si hotii cu o bicicleta si plecau cu doua. In timp ce se discuta despre hoti, un client, ceva ruda cu unul dintre hoti pleaca si le zice celor doi ca au fost filmati de camerele de supraveghere de la carciuma si sa duca bicicleta omului. Foarte promti hotii. Cand a iesit proprietarul din carciuma, bicicleta sprijinea deja gardul. Omul a lasat bicicleta si a mers din nou la Petre…Bai Petre, am vorbit la carciuma si ai fost cu bicicleta… m-am uitat si pe camerele de supraveghere…ai lasat-o sprijinita de gard.

Prins cu fofarlica, Petre incepe s-o dea cotita…ca, bre, ca m-oi fi imbatat si am uitat de ea…scuze de betiv. Intr-un final, proprietarul i-a zis sa mearga la carciuma sa ia bicicleta ca au adus-o hotii inapoi.

Uite asta-i un motiv sa-ti instalezi camere de supraveghere. Un kit cu 4 camere de supraveghere pentru exterior costa cat o bicicleta aflata la reducere. Unde mai pui ca, mai ales la tara daca se duce vestea ca ti-ai montat camere de supraveghere, hotii vor deveni mult mai reticenti in a actiona in zona. A, o chestie foarte buna pentru zonele mai retrase cu trafic mai redus, cred ca ar fi si o camera din aia folosita de vanatori. Bine, aici exista riscul sa fie descoperita si sa-ti fure intai camera, dar asta-i alta poveste, exact ca aceea cu drobul de sare.

 

 

2 gânduri despre „De ce este bine sa ai camere de supraveghere

  1. Se aplica in comunitati mici, unde oamenii se stiu intre ei, ai de unde sa-i „scoti” si se gandesc ca s-ar putea sa-ti faci dreptate singur cu un ciomag pe spinare (mai ales daca-s minori). In oras e fix-pix, eu la serviciu, cu doua camere fimanad non-stop, n-am reusit sa vad cine mi-a mutat retrierul pe cadru. Ce filmezi nu poate fi folosit ca proba in instanta; poate ce-i drept sa-i ajute pe oamenii legii sa gaseasca faptasii in caz ca-i au deja prin dosare sau sa vada daca respectivii s-au sprijinit de ceva sa stie de unde sa ia amprente.

    • Da, clar, la tara este mult mai utila o camera de supraveghere decat intr-un oras. Au montat camere si la mine in bloc, inclusiv in lift. Poate doar sa-l faca pe hot sa-si puna intrebari…o merge sau nu?

Tu ce zici?